Waarom België wel/geen Europees kampioen wordt

Vanavond is het zover en start het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. Vanaf nu duimen we met z’n allen voor onze Rode Duivels. Mogen we dromen van een Europese titel ? Of is dat niet realistisch? Het is het onderwerp van menig tooggesprek en voor alle argumenten valt wel iets te zeggen. We zetten er graag enkele van onze redactie op een rijtje.

Waarom België Europees kampioen wordt:

  • De Bruyne, Hazard, Carrasco en Romelu Lukaku. Onze Rode Duivels hebben een van, of misschien wel, de sterkste aanvallende compartimenten van alle landen die deelnemen.
  • In Brazilië speelden we met een nog jonge onervaren ploeg de kwartfinales. Nu is de ploeg in principe twee jaar rijper en heel wat internationale (tornooi)ervaring rijker.
  • Wat we ook soms met z’n allen van het spelpeil mogen vinden.  België verloor in de aanloop naar het EK slechts 2 wedstrijden (Wales en Portugal). Het won o.a. ondertussen wel van bv. Frankrijk en Italië.

Waarom België geen Europees kampioen wordt

  • Jordan Lukaku, Vertonghen, Alderweireld en Ciman. We hebben misschien wel een heel sterk aanvallend compartiment, maar onze verdediging mag ons terecht zorgen baren. Minder kwaliteit door het wegvallen van Kompany, maar ook vooral de andere invulling van posities. Hoe snel zullen onze verdedigers op elkaar ingespeeld zijn?
  • Op papier moeten onze Rode Duivels inderdaad aan rijpheid en ervaring gewonnen hebben. Vele analisten zien echter nauwelijks verbetering in het spelsysteem. Vooral de traagheid van de ploeg wordt geregeld op de korrel genomen.
  • Nauwelijks verloren en twee kleppers verslagen. Ware het niet dat  het bij deze laatste om oefenwedstrijden ging en dat we in onze kwalificatiegroep nauwelijks degelijke tegenstanders kenden. Een echte referentiematch hebben we nog niet gehad. Die komen er eigenlijk nu pas aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier