Forfaitnederlaag volstaat niet na Charleroi-Standard: ontneem beide clubs punten

Na de tumultueus verlopen wedstrijd tussen Charleroi en Standard roepen sommigen de Voetbalbond op om de 2-3 overwinning van de Rouches om te zetten in een 5-0 nederlaag. Maar op die manier zou Charleroi beloond worden terwijl ook de supporters van de Zebra’s zich misdroegen. Allebei nul punten? Dan verandert er niets voor Charleroi. Beide clubs punten ontnemen, lijkt de enige oplossing om de heethoofden te treffen.

BELGIUM SOCCER JPL DAY 12 CHARLEROI VS STANDARD
(foto’s belga)

De feiten: Tien minuten voor tijd, bij een 2-1 voorsprong voor Charleroi, stuurt scheidsrechter Luc Wouters de spelers naar binnen omdat de supporters voetzoekers op het terrein gooien. Na de onderbreking herpakt Standard zich: in de 85ste minuut scoort Jelle Van Damme de gelijkmaker en een minuut voor affluiten maakt Renaud Emond de winning goal.

De supporters van Charleroi zijn zodanig gefrustreerd dat een heethoofd Jelle Van Damme bekogelt tijdens een televisie-interview. De aanvoerder van Standard wordt geraakt aan het hoofd en krijgt ook nog bier over zich heen terwijl hij naar de spelerstunnel vlucht.

JelleScheidsrechter Wouters zal ongetwijfeld een lijvig rapport indienen na deze bewogen wedstrijd. Er gaan stemmen op om Standard te bestraffen met een forfaitnederlaag. Dit lijkt ons geen goed idee want zo beloon je Charleroi terwijl ook hun supporters zich misdroegen. Ongetwijfeld mogen beide clubs zich aan een stevige geldboete verwachten, maar daar liggen de supporters niet wakker van.

Een wedstrijd achter gesloten deuren er bovenop is een optie. Maar om dergelijke toestanden in de toekomst te vermijden, zou de Geschillencommissie van de KBVB beide clubs drie punten moeten ontnemen. Charleroi zou dan van de elfde naar een gedeelde veertiende plaats tuimelen terwijl Standard opnieuw alleen laatste zou worden. Wedden dat de supporters dan wel twee keer zouden nadenken voor ze de boel op stelten zetten?