Behoort Hans Vanaken tot de defintieve EK-selectie van Tedesco? We zullen het dinsdag weten. (foto Getty) © Sylvain Lefevre Getty Images

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag: “Witsel en Vanaken niet maar Mertens wel naar het EK. Denk ik”

Imke…!

“… Frank! Eindelijk zon, ik ben op wandel met Max. Ook omdat jij enkel nu kon bellen.”

Omdat ik gisteren als Propere Strandloper een klasje begeleidde. Wat een geweldig bruggetje meteen: wie wordt zondag de properste kampioen?

“Club Brugge, zeker? Op basis van hun geweldige play-offs dan. Want al maakt de halvering van de punten de titelstrijd nog zo spannend, het is en blijft niet helemaal eerlijk.”

Van de 39 wedstrijden won Union er drie meer dan Club en verloren ze er één minder.

“Voila! België is het enige land op de hele aardbol dat punten afneemt. Al heeft Union het natuurlijk ook zichzelf aangedaan, met die 0 op 12 in de eerste matchen van de play-offs.”

Het kan nog. Club kan heus wel verliezen van Cercle.

“Dat is weer jouw gevoel voor drama dat opspeelt, Frank. Ze geven het echt niet meer uit handen. Dat zag je op Anderlecht ook: ze kunnen op de belangrijke momenten de rust bewaren.”

En Anderlecht is gewoon niet goed genoeg om kampioen te spelen, was de conclusie.

“Nooit champagnevoetbal, hé. Maar ik begrijp wel dat de fans nu gelukkiger zijn met de resultaten dan met het zogenaamde sprankelende voetbal onder Kompany dat weinig opbracht.”

Kompany, daar was iets mee afgelopen week.

“Naar Bayern München! Verbazend, vind ik. Maar hij zal er wel meer klaar voor zijn dan toen hij bij Anderlecht begon. En het is misschien wel het goede moment: Bayern is geen kampioen en wil misschien met een overgangsperiode opnieuw gaan opbouwen. Voortmaken, Frank, we moeten nog maar een paar honderd meter wandelen.”

Maandag dan worden de Pro League Awards uitgereikt. Zeg jij het maar, dan moet ik geen schoon kostuum breien.

“Amoura of Puertas. Met voorkeur voor Puertas, omwille van zijn mooie verhaal: vorig seizoen nog vaak invaller maar dit jaar ontbolsterd tot een formidabele basisspeler. Bij de andere clubs zie ik er niemand echt bovenuit steken.”

En dan dinsdag de EK-selectie. Wel of niet Witsel?

“Ho, een moeilijke. Omdat er onzekerheden zijn in de defensie? Ik snap de overweging. Anderzijds is toch de weg van de verjonging ingeslagen? En ik denk niet dat Tedesco het gaat doen.”

Ik zou wel Dries Mertens terughalen.

“Ik had hem er niet bijgenomen in Qatar, maar Tedesco is een type coach die graag naar de data kijkt en de cijfers van Mertens zijn dit seizoen geweldig: 9 goals en 18 assists bij Galatasaray.”

En Hans Vanaken?

“Maar wie laat je dan thuis? Neen. Nog tien meter, Frank!”

Nog snel een wit konijn? En niet voor Max, hé?

“Maxim De Cuyper? Theate is misschien niet fit!”

Ok, tot eind juli, bij de Spelen!

“Neeneen, we wisselen nog foto’s van Max en Eddy hoor!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier