Anderlecht-aanvoerder Hendrik Van Crombrugge: “Mijn frustratie is nog steeds niet doorgespoeld”

ANDERLECHT – Het ongeslagen Anderlecht staat voor zijn eerste grote test. Maar er zal meer nodig zijn dan zelfs een zege op Club om te kunnen zeggen ‘RSCA is back!’. Dat stelt alvast aanvoerder Hendrik Van Crombrugge (27) die open en eerlijk de defensieve problemen van paars-wit ontleedt. “Maar een verschil in kwaliteit…? Veel spelers van Club zouden niet passen bij ons.” The captain is speaking.

Vooreerst: al meerdere besmettingen in de spelersgroep, Verschaeren voorop, en het oefencentrum hermetisch afgesloten: in de aanloop van de topper ziet Anderlecht danig af van de coronacrisis.

Het is onbehaaglijk, er zo direct mee worden geconfronteerd. Omdat het een hele impact heeft op je sociale en familiale omgeving als we positief zouden testen. Het zal je maar overkomen als je vrouw zwanger is of als je kinderen naar school moeten en iedereen dan in quarantaine moet. In Eupen gaat het er veel losser aan toe. Maar zij hadden nog geen positieve gevallen, terwijl het bij ons snel oploopt. En eenmaal het virus binnen is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Niet alleen in het voetbal, maar ook daarbuiten.

Heeft corona je al persoonlijk getroffen?

Los van Anderlecht heb ik het geluk gehad dat er nog niemand in mijn entourage is getroffen. Maar met de situatie bij Anderlecht komt het plots heel dichtbij.

Maar best terug naar het voetbal, zeker? Het ongeslagen Anderlecht, nu toch alweer vijfde, kan op Club bewijzen dat het écht terug is.

Het blijft een beladen wedstrijd en een prestigeduel tussen twee eeuwige rivalen, maar ik vind het nog veel te vroeg om nu al te verkondigen ‘Anderlecht is back.’ Daarvoor moeten we nog een lange weg afleggen. Ook al winnen we er, als we dan tegen OHL weer punten laten liggen, staan we weer even ver. Een rééks van goede resultaten: alleen dat zou willen zeggen dat Anderlecht terugkeert naar de top.

Jullie zijn dan wel ongeslagen, maar speelden alleen maar tegen ‘kleinere’ ploegen. En pakten al 9 goals in 7 wedstrijden. Eerlijk: waar zit Anderlecht op die terugweg?

Die tegengoals zijn wel frustrerend natuurlijk. ( denkt na ) Het is eigenlijk het omgekeerde van vorig seizoen: toen pakten we weinig tegengoals maar scoorden we ook niet veel. Terwijl we nu wel veel goals maken, maar er ook veel tegen krijgen. ( zucht ) Duurden de matchen vijf minuten minder we stonden met 19 op 21 bovenaan. Het wordt in elk geval zaak zo snel mogelijk de defensieve organisatie terug te vinden.

Klopt het dat de focus van Vincent Kompany op training meer op de offensieve dan op defensieve patronen ligt?

Dat is te kort door de bocht. Vincent staat bij uitstek voor ‘totaalcontrole’. Hij wil even goed defensieve als offensieve controle. Dat was ook al zo onder Franky Vercauteren. Ik vind wel dat de kwaliteit op training hoger ligt dan vorig jaar. Wat vooral te maken heeft met de gestegen concurrentie. En het gevoel dat bij iedereen leeft dat we na vorig seizoen iets recht te zetten hebben.

Veel spelers van Club met nochtans enorme kwaliteiten zouden niet passen bij ons.”

Volgens Sambi Lokonga heeft Anderlecht niet minder kwaliteit dan Club.

(denkt lang na) Ik vind die vergelijking moeilijk. Omdat beide ploegen een andere speelstijl hanteren. Veel spelers van Club met nochtans enorme kwaliteiten zouden niet passen bij ons en omgekeerd.

Nu denk ik natuurlijk spontaan aan Percy Tau.

Dat heeft inderdaad veel te maken met de speelstijl. Je koopt geen spits van 2 m als je alles over de grond speelt. Percy die graag de bal in zijn voeten krijgt, past dan beter bij het voetbal van Anderlecht dan bij dat van Brugge, veel directer en met veel lopende jongens.

Volgens Jan Boskamp ontbreekt het achterin vooral aan leiderschap en communicatie. Van Luckassen voorop.

Die tegengoal van Eupen was meer een individuele fout, gaf Derrick als eerste toe. Dat had minder met ervaring te maken. Maar het klopt wel dat het ons aan communicatie ontbreekt. Leiderskwaliteiten kan je moeilijk aanleren, maar communicatie en coaching wel. Als je tegen Eupen 1-0 voor komt moet je voldoende metier tonen om die match zonder problemen uit te spelen.

Er is wel voor meer metier gezorgd, met de terugkeer van Vranjes en Trebel vooral. Het nieuwe realisme van Anderlecht 2.0?

Los van zijn uitstekende statistieken is Adrien op en naast het veld omwille van zijn ervaring en zijn grinta gewoon een heel belangrijke speler voor ons. Hij zorgt voor meer balans. Wat Vranjes betreft: Vincent stopte als speler en Elias Cobbaut viel voor lange tijd uit, dan mis je al twee centrale verdedigers. En als je dan financieel niet te ruim zit, moet je kijken naar wie beschikbaar is. En dan is het niet onlogisch dat de directie besloot Vranjes een kans te geven. En Ognjen heeft zich de laatste weken nu wel bewezen, in mijn ogen.

Er is deze week met Miazga, 25, 1.90m en sterk in de lucht, een nieuwe centrale verdediger aangetrokken. Naar verluidt twijfelde men welk profiel men moest binnenhalen: meer fysiek-ervaren dan wel meer voetballend vermogen en jong. Wat denkt de keeper achter die verdediging daarvan?

Het is logisch dat ik als aanvoerder vaak praat met de technische staf, maar ik blijf een speler. Het zou maar raar zijn als mijn mening wordt gevraagd over de verdedigers die de club wil aantrekken. Er is genoeg voetbalverstand in onze club om de juiste keuzes te maken.

Men koos ondanks het goede werk van Max de Jong met Jelle ten Rouwelaar ook voor een nieuwe keeperstrainer.

Dat werkt uitstekend. Jelles keepersfilosofie, met nadruk op voetballend vermogen, strookt helemaal met de mijne. En zijn moderne stijl van werken leunt heel dicht aan bij die die ik vier jaar meemaakte bij Eupen.

Hij was opgetogen dat je ook Fries bloed hebt.

(lacht) Dat klopt. Familie van mij is tijdens WO II naar Nederland gevlucht, vond er de liefde en vestigde zich in Friesland.

Hoe belangrijk is de band met de keeperstrainer? Keepers onder elkaar vormen altijd een apart clubje binnen de spelersgroep, niet?

Dat is ook zo. Het is omwille van het voortdurende directe contact belangrijk dat het menselijk klikt met de keeperstrainer en met de keepers onder elkaar.

Hoe sterk blijft die band dan? Ik denk nu aan Davy Roef, vorig seizoen je collega bij Anderlecht, en nu in de miserie bij AA Gent. Zoek je dan contact?

Ik heb Davy wel gefeliciteerd met zijn transfer, maar verder zochten we elkaar niet meer op. Met sommige keepers hou ik wel een contact, maar Davy is bij uitstek een introvert type, ook op Anderlecht waren we niet zó close.

Nog even de Rode Duivels, waarmee je komende week voor het drieluik Ivoorkust-Engeland-IJsland staat. Aanvankelijk als vierde doelman, maar Koen Casteels moest deze week afhaken, je schuift weer wat dichterbij. Je liet je eerder al ontvallen dat je voor de nationale ploeg beter af was in het buitenland. Er was deze zomer veel interesse in jou, maar Anderlecht hield je aan jouw contract?

Dat ligt achter mij, ik kijk liever vooruit. Want ook als ik sterk presteer bij Anderlecht kan ik een stap dichter bij de nationale ploeg zetten.

En is de teleurstelling omdat je niet de eerder door de vroegere bazen beloofde loonsverhoging kreeg ook helemaal doorgeslikt?

Eerlijk: die frustratie is niet helemaal doorgespoeld. De mensen die me kennen weten dat voor mij een woord een woord is. Ik blijf het jammer vinden dat bepaalde afspraken niet werden nagekomen, maar daar moeten we niet meer op terugkomen.

Je contract loopt wel nog tot 2023 maar je wil vroeger naar het buitenland, niet?

Als zich een kans voordoet waarin Anderlecht, ikzelf en mijn familie zich kunnen vinden, zal ik dat zeker in overweging nemen. En mijn entourage is Duitstalig, ik steek niet weg dat de Bundesliga mij zeer aantrekt. Maar ik probeer nu op korte termijn zo goed mogelijk te presteren en hoop dan loon naar werken te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier