“Het EK in Frankrijk dreigt uit te groeien tot het toernooi van de angst”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Het EK van de angst

Binnen drie weken, op 12 december, wordt in Parijs geloot voor het EK voetbal. Dat zal gebeuren in een gedempte sfeer en onder nooit geziene veiligheidsmaatregelen. Geen bestuurders die elkaar amicaal op de schouder kloppen, zoals dat meestal op dat soort plechtigheden gebeurt, maar veel bezorgde blikken. De brutale aanslagen van IS-strijders in de Franse hoofdstad hebben ook de sport tot in het diepste van zijn ziel geraakt. Ook de voetbalwereld ziet er na 13 november heel anders uit. De vraag is hoe er nu wordt omgegaan met de dreiging van terrorisme tijdens het komende EK.

Internationale manifestaties zijn altijd een platform geweest voor welke vorm van extremisme dan ook. De kans op terreur hing haast boven ieder evenement. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten lagen tijdens het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea zelfs vliegdekschepen gepositioneerd voor de Koreaanse kust. Voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika werden 130.000 politiemensen ingezet, in Brazilië waren het vorig jaar 170.000 politieagenten en soldaten, de Braziliaanse overheid betaalde 650 miljoen euro om het toernooi te beveiligen.

Het bezoeken van voetbalwedstrijden hoort eigenlijk een teken te zijn van samenhorigheid. Traumatische gebeurtenissen versterken doorgaans die verbroedering. Dat moet ook tijdens het komende EK zo zijn. Ook al waan je je dan in een oorlogsgebied, met een indrukwekkende politiemacht en boven de stadions cirkelende helikopters. Het zijn rauwe beelden die bol staan van de contrasten, maar ze staan symbool voor een verscheurde maatschappij.

Tegen de achtergrond van de gruwelijke gebeurtenissen van vorige week dreigt het EK in Frankrijk uit te groeien tot het toernooi van de angst. Dat terroristen met hun bomgordels het Stade de France wilden binnendringen laat veel meer dan eerdere stadiontragedies onuitwisbare littekens na. Daarmee moet je kunnen omgaan. Want volgende zomer wordt op deze plek onder meer de openingswedstrijd en de finale van het EK gespeeld.

In de loop van deze week wil de UEFA met de bevoegde instanties bespreken in welke mate de draaiboeken moeten worden aangepast om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Maar het frustrerende is dat de zwakke plekken altijd blijven. Zoals tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Atlanta bleek toen er in het centrum van de Amerikaanse stad een bom tot ontploffing kwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier