Cercle-coach Miron Muslic: “Ik laat met niet verblinden door het succes en de interesse.” (foto Getty)

Hoeveel Mourinho en Simeone zit in Miron Muslic, de coach die geschiedenis schrijft met Cercle?“Goedkope eitjes? We maken ook lekkere omeletten”

De Champions’ Play-offs zijn gestart. Dat Cercle voor het eerst in zijn geschiedenis mag meespelen met de groten, is een half mirakel. Waarvoor iedereen wijst naar de impact van coach Miron Muslic (41) en de manier waarop de enthousiaste Bosniër in anderhalf jaar zijn fysieke, verticale spel succesvol injecteerde in de jongste ploeg van 1A. Met als grote voorbeelden: Mourinho en Simeone. En ook wel een streepje Jürgen Klopp. Maar hij wil wel zichzelf blijven, roept de wellicht nu al ‘Coach van het Jaar’. We hebben toch een poging gedaan: hoeveel matchen Muslic en Cercle met enkele quotes van de drie toptrainers?

Je hebt in de supermarkt eieren van eerste, van tweede en van derde kwaliteit. Sommige zijn duurder en van sommige maak je betere omeletten José Mourinho

Miron Muslic: “In de supermarkt liggen de beste en de duurste eieren bovenaan en de goedkoopste onderaan, weet ik. (lacht) Dat zou dus willen zeggen dat Cercle met zijn goedkoopste ploeg van deze Champions’ Play-offs onderaan zou liggen? Zo zien wij dus onszelf niét. Wij kunnen ook lekkere omeletten maken, als challenger van de topclubs. We eindigden in de reguliere competitie toch verdiend vijfde? Je kan een paar keer geluk hebben, maar geen hele competitie. Toen ik hier anderhalf jaar geleden begon (als opvolger van Thalhammer in september 2022, red.) was de ambitie: play-off 2 halen en de jonge spelers almaar beter maken waardoor de kloof met de top kleiner zou worden. Dat we nu in play-off 1 zitten geeft aan dat we goed bezig zijn. But this is not the end: we mogen hier van genieten, maar we gaan proberen de kloof nóg wat kleiner te maken. We gaan het die topclubs elke match moeilijk proberen te maken. Nu kunnen we ons in tien topmatchen verder ontwikkelen. Denkey tegen Vertonghen, Burgess en Mechele, Ravych tegen Amoura, Janssen, Thiago… Het zijn bijna opnieuw examens. We zien dan wel waar we stranden, Europees ticket of niet. Vóór Club of niet, ja.” (lachje)

Als jij een Ferrari hebt en ik een kleine auto, dan kan ik jou alleen in een race verslaan als ik eerst een wiel van jouw wagen breek of suiker in jouw tank gooi Mourinho

(schatert) “Ik ga geen suiker in de tank van Club Brugge gooien. Maar we gaan het hen wel zo moeilijk mogelijk maken, het wordt weer een intense derby. En we gaan het op onze manier doen, met al onze middelen. Simpel: hoog pressen en snel naar doel. Ik heb daar ook de spelers voor. Ravych (tien jaar bij de jeugd van Club gespeeld, red.) paste misschien minder in het systeem van Club, maar heeft wel het perfecte profiel voor Cercle. Dat systeem past perfect bij de spelersgroep, niet toevallig maakte Ueda vorig seizoen 23 goals en zit Denkey nu al aan 23.”

Mijn rol is spelers op hun limieten brengen, hen zó uitdagen en zenuwachtig maken dat ze almaar beter wíllen worden Diego Simeone

“Het onderscheidt een gemiddelde van een goeie coach. En het is ook een bewuste keuze van de Vereniging: jonge spelers een platform geven. En dan is het misschien wel de grootste verdienste van mij en mijn staf dat we slagen in ons credo: spelers beter maken om te winnen en winnen om spelers beter te maken. De laatste twee jaar zetten wel véél spelers een stap hoger: Hotic, Ueda, Deman, Vanhoutte, Gboho… En nu proberen we Warleson, Ravych, Denkey, Minda … verder te ontwikkelen. Er gaan dan weer enkele spelers een stap hoger zetten, maar dan is het opnieuw aan ons als ploeg om geen stap achteruit te zetten.”

Ik geloof rotsvast dat je met emoties bergen kan verzetten. I’m a believer that emotions can move mountains Simeone

“Ik bén en werk emotioneel, ik kan niet anders zijn als mens en als coach. Ik hou ervan die emoties te delen, want ik geloof daar ook heilig in: hoe je jouw emoties en motivaties kan overbrengen op een groep.”

Kijk, ik ben een coach. Ik ben Harry Potter niet. Hij is magisch, maar in onze realiteit is er geen magie. Magie is fictie, voetbal is realiteit Mourinho

“Natuurlijk is er geen toverformule, anders vroeg ik wel Jimmy (Dewulf, assistent, red.) om nog eens een drankje te bereiden. (schatert) Magie bestaat niet, het gaat erom een structuur neer te zetten. En dat is keihard werken: de spelersgroep individueel én collectief naar een niveau tillen waarop de magie kan beginnen. Vrij vertaald: waarop de resultaten moeten volgen, ja. Daarvoor heb je soms geen magie, maar voodoo nodig. (lacht) Want ik steek niet weg: elke coach heeft daarvoor ook geluk nodig. Op Gent klopte de structuur van Hein beter, maar miste AA Gent de ene kans na de andere en wij hadden met tien man genoeg aan twee kansen om twee keer te scoren Maar dat is juist het mooie aan voetbal: je kan niet alles strak plannen.”

Ik hou van mensen met hun fouten en beperktheden. En alleen domme mensen veranderen bij hun successen Jürgen Klopp

“Ik hou heel veel van deze uitspraak. Want at the end gaat het altijd om het menselijke en om de relaties tussen mensen. Hier met mijn bestuur, mijn staf en de spelers. Samen een cultuur creëren. En I’m not stupid, ik laat me niet verblinden door het succes en de interesse. Ja, er was vorige zomer al interesse en vanaf november begon het weer. Maar ik verlengde hier heel bewust mijn contract tot 2025. Want Miron and Cercle Bruges, it’s a lovestory! Wat bovenal speelt en zal spelen, is mijn gezin. Ik liet drie jaar geleden mijn vrouw en drie kinderen (intussen 19, 14 en 5 jaar, red.) achter in Oostenrijk om mijn ambities in het voetbal waar te maken. Maar ik weet nu al: ik hou het geen járen meer vol zonder hen. Overdag heb ik voldoende werk, maar elke avond zit ik daar alleen in mijn flat. En realiseer ik mij hoe ik hen mis. Ik wil dat oplossen. Maar hoe? En hoe staat die oplossing mijn ambitie als voetbalcoach niet in de weg? De tijd zal wel uitwijzen wat nog volgt.

“Ik weet nu al dat ik het zonder mijn gezin geen járen meer volhoud”

Dat misschien wel Gent, Antwerp en Genk een nieuwe coach zoeken? En is Club Brugge daar al mee bezig? (lacht) Ik kan alleen zeggen dat Cercle perfect voor mij is om mij verder te ontwikkelen. Ik wil geen stappen overslaan, hoe instinctief ik soms ook ben. Ik ben nog geen topcoach als Hein, die al járen succesvol is met Gent. Maar hij is ook twintig jaar ouder, hé.”

We zijn een klein paardje. Een paardje dat nog melk nodig heeft en nog moet leren springen Mourinho

“Of Cercle dan meteen ook een dark horse kan zijn in deze Champions’ Play-offs? (schatert) We zijn de underdog! Maar wel een sexy underdog!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier