Hoewel het gokken bewezen lijkt, ontloopt Olivier Deschacht wellicht een rechtszaak

Het ziet er naar uit dat Olivier Deschacht zonder al te veel kleerscheuren uit de gokaffaire zal komen. De Kansspelcommissie vindt dat een boete volstaat omdat de speler van Anderlecht enkel op winst van de eigen club heeft ingezet. Een speler moet zich steeds volledig geven voor zijn team, dus gokken op een overwinning is niet zo erg, zo is de redenering. Maar wie al zo lang in het voetbalwereldje rondhangt als Deschacht, heeft voldoende mogelijkheden om tegenstanders te beïnvloeden of om te kopen. En dus ook om voor een overwinning van het eigen team te zorgen.

Uit het onderzoek van de Kansspelcommissie zou alvast blijken dat Olivier Deschacht zelf gokte en niet zijn broer, zoals de Anderlechtspeler totnogtoe steeds beweerde. De speurders komen tot deze vaststelling na het bekijken van alle transacties die via de account van Deschacht zijn gebeurd, de computers die hierbij gebruikt werden, de rekeningnummers waarop de winst gestort werd en het gokgedrag van beide broers. Ze besluiten dat er sterke aanwijzingen zijn dat Olivier Deschacht ook zelf gegokt heeft. De inzet zou, gespreid over enkele jaren, het gemiddelde maandloon van een werknemer overschrijden.

Olivier Deschacht blijft ontkennen dat hij zelf op eigen wedstrijden heeft gegokt. (foto belga)
Olivier Deschacht blijft ontkennen dat hij zelf op eigen wedstrijden heeft gegokt. (foto belga)

Omdat hij enkel op winst heeft ingezet, vindt de Kansspelcommissie het niet nodig om hem voor de rechter te laten verschijnen. De commissie adviseert het parket om een boete van zo’n 25.000 euro op te leggen en Deschacht te laten meewerken aan een preventiecampagne voor gokkende voetballers.

Uiteraard zou het nog veel kwalijker zijn geweest als Deschacht ook op gelijke spelen of verlies van Anderlecht had gegokt, want dit kon hij zelf makkelijk beïnvloeden. Als je gewed hebt op verlies en het staat kort voor het eind van de wedstrijd nog 0-0, dan kan het verleidelijk zijn om nog snel een strafschopfout te begaan…

Maar ook een overwinning van het eigen team is beïnvloedbaar. In het voetbalwereldje kennen veel spelers elkaar en het is niet ondenkbaar dat ze een deal sluiten. Stel dat Anderlecht absoluut moet winnen om nog kans te maken op de titel en het komt uit tegen een kustteam uit de middenmoot dat niets meer te winnen of te verliezen heeft. En stel dat deze middenmoter toevallig een keeper heeft met een Anderlechtverleden, met wie Deschacht jarenlang heeft samengespeeld. Dan lijkt het ons niet ondenkbaar dat er afgesproken zou worden dat die keeper op een cruciale fase eens onder een bal door zou gaan.

Gevolg: de Anderlechtspeler passeert meermaals langs de kassa: winstpremie, de kans op rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League blijft behouden én daar bovenop komt nog eens de gokwinst. Hiervan kan dan een deel gaan naar de keeper, die er dus ook beter van wordt. Ver gezocht? Ongetwijfeld! Maar onmogelijk? Allerminst! Dus een stevige bestraffing is steeds op zijn plaats als spelers gokken op eigen wedstrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier