Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Belga) © Isosport

Iedereen gelooft dat Anderlecht vandaag de titel kan pakken. Daar zijn wij niet zo zeker van

Raymond van het Groenewoud zong het over de meisjes, alle voetbalvolgers (m/v/x) maakten afgelopen week elke ‘mauve et blanc’ zot. Het trotse Royal Sporting Club Anderlecht, voorgaande jaren een smartlap geworden, kan vandaag zijn 35ste landstitel vieren. Maar het is ook nog Brugge-Brussel in Jan Breydel. Wordt de thuisploeg in Brussel-Brugge wel kampioen? En toont Anderlecht zich dan een waardig kampioen? Ze maken ons niet zo snel zot, meneer.

Ze zijn al de hele week nog zotter gemaakt. En elke Anderlechtfan was al weer zot van zijn ploeg, liet het paars-witte icoon Paul Van Himst afgelopen week noteren. Afgelopen jaren moest de nummer 1 van het Belgische voetbal – 34 landstitels, de laatste in 2017 – beschamend door het stof. Jarenlang was RSCA financieel en organisatorisch een puinhoop die het duo Marc Coucke en Wouter Vandenhaute pas dit seizoen opgeruimd kreeg. Voor het eerst sinds 2018 meer dan 100 miljoen euro aan opbrengsten, nog maar 6 miljoen euro verlies.

Calvarietocht

En ook sportief kende de club een teloorgang vanjewelste met de elfde plaats vorig seizoen als historisch dieptepunt – dat was van … 1937 geleden. Dan word je al eens zot als je na een calvarietocht van zeven jaar twee speeldagen voor het einde eerste staat.

Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Belga)
Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Belga) © Isosport

Een verklaring daarvoor: het idealisme van Kompany is ingeruild voor het realisme van Riemer. Het moet niet langer jong en schoon zijn, het moet punten opbrengen. En daarvoor werden naast de Neerpedekids Sardella, Debast, Stroeykens, Leoni, Verschaeren en Amuzu tonnen ervaring en rijpe klasse gedropt: Schmeichel, Dolberg, Rits, Thorgan Hazard, Delaney Jan Vertonghen was er al … Alleen staan die laatste drie vandaag niet op het wedstrijdblad en dat kan in zo’n do-or-die match een behoorlijk verschil maken.

20 matchen minder

Misschien wel meer dan het gemis van beer Thiago aan de overkant. Maar er is natuurlijk dat thuisvoordeel, al 12 op 12 en vandaag 24.000 ‘zotte’ fans, voor paars-wit. Dat dit seizoen al 20 matchen minder speelde dan Club Brugge, dat maandag in het laatste kwartier onrustwekkend werd weggespeeld door Union.

Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Getty)
Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Getty) © Getty Images

Net zoals Club-Union maandag fiftyfifty leek en ook zo eindigde, lijkt het nu ook weer het geval. Schmeichel-Mignolet, Debast-Mechele, Verschaeren-Vanaken, Dreyer-Skov Olsen … zegt u het maar!

Maar, pretbederver, gaat het al de hele week niet te veel over Anderlecht? De pret in en rond het Lotto Park kan deze namiddag al heel wat minder zijn als Union gewoon wint op Cercle. Wordt maar weinig rekening mee gehouden, blijkbaar. Al is er dat onmetelijke strijdershart van de bekerwinnaars. Al is er hun verbazende laatste kwartier op Club vorige maandag – hoe ze dé machine van het moment wegspeelden.

Helikopter

Al is er de simpele berekening: indien Union wint en Anderlecht en Club op een gelijkspel blijven steken, wat niet zou verbazen, dan moet volgende week zondag de helikopter met de kampioenenbeker alweer over de helft van het land heen en weer fladderen: naar Antwerpen, naar Brugge of toch naar Brussel? Want dan kan een thuisoverwinning van Union tegen Genk volstaan. Want Anderlecht kon in deze play-offs nog geen enkele uitmatch winnen en Antwerp zal nog één keer willen shinen. En Club kon dit seizoen nog geen enkele keer een Brugs drama winnen. Unscripted drama, na die onwaarschijnlijke laatste minuten van vorig seizoen, the sequel?

Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Belga)
Pakt RSC Anderlecht vandaag de titel tegen aartsrivaal Club Brugge? Veel hangt ook af van het resultaat van de derde hond: Union. Zij komen al eerder in actie op het veld van Cercle Brugge. (foto Belga) © BELGA/AFP via Getty Images

Maar Van het Groenewoud is een Cercle-fan en die worden ook wat zot. De vijfde plaats en barrages tegen AA Gent voor een ticket in de Conference League, heeft Cercletje al vast. Indien groen-zwart in de laatste twee speeldagen hun vierde plaats kunnen vasthouden, is het ‘lelijke eendje’ van deze Champions Play-offs rechtstreeks verzekerd van Europees voetbal. Diepe buiging voor Miron Muslic. En zijn staf. Voor het hoofd van de performance staff Eddie Lattimore voorop.

Het pressingvoetbal van Muslic

Dé kracht van Cercle zit in het pressingvoetbal van Muslic. Cercle staat niet alleen na Lazio en Tottenham derde wat betreft het gemiddelde aantal high intensity runs per match in Europa, het is indrukwekkend dat Cercle dat intensieve voetbal nu al 38 speeldagen volhoudt. En zelfs piekt in deze play-offs, wat volgens Lattimore ook altijd de bedoeling was. Vandaag zou Union er ook moeten aan geloven. Al meteen een stevig zetje voor de tenoren in het Lotto Park, een paar uren later. Dan is die derde hond tenminste al uitgeschakeld. En wordt de eindsprint, volle gas, in het Lotto Park om 18.30 uur er eentje met twee.

Union-coach Alexander Blessin: “Welke scenario’s allemaal mogelijk zijn? Ik wil het niet meer horen!”

Club-coach Nicky Hayen: “Voor de start van de play-offs hadden we niets meer te verliezen. Nu de druk bij ons leggen, is verkeerd.”

Anderlecht-coach Brian Riemer: “Vlinders in de buik!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier