“Ik zie niet wie Sven Kums van de Gouden Schoen kan houden”

Aimé Anthuenis blikt exclusief voor De Zondag terug op de elfde speeldag in de Jupiler Pro League. Dit weekend vielen hem in het bijzonder enkele namen op.

20151016 - MOUSCRON, BELGIUM: Gent's Sven Kums celebrates after scoring during the Jupiler Pro League match between Mouscron-Peruwelz and KAA Gent, in Mouscron, Friday 16 October 2015, on day 11 of the Belgian soccer championship. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR
Aimé Anthuenis ziet de Gouden Schoen al rond de voet van Sven Kums. (foto belga)

Moeskroen-Péruwelz – AA Gent: Sven Kums

Het is nog vroeg, maar ik zie niet wie Sven Kums dit jaar van de Gouden Schoen kan houden. Zeker omdat ook de tweede competitiehelft van vorig seizoen in rekening wordt genomen. Twee, drie jaar geleden zouden maar weinigen dat verwacht hebben, maar zijn favorietenrol voor de Gouden Schoen valt ook voor een deel te verklaren door het feit dat hij nu voor AA Gent speelt. Die club wordt nu ook totaal anders bekeken dan in het nabije verleden. Indien hij bij pakweg KV Mechelen of STVV actief zou zijn, zou hij veel minder zijn opgevallen. En zelf heeft hij ook progressie gemaakt. Kijk maar naar zijn eerste selectie voor de Rode Duivels.

Club Brugge-KV Oostende: Víctor Vázquez

De West-Vlaamse derby verbind ik met de naam van Víctor Vázquez. De Catalaan komt uit een moeilijke periode, maar bewees gisteren toch nog thuis te horen bij blauw-zwart. Ook door Felipe Gedoz was ik gecharmeerd. Het is niet toevallig dat indien dat duo in vorm is Club Brugge een hoger niveau haalt. De eerste helft van Club was misschien zelfs de beste van het seizoen, toen Vazquez en Gedoz gewisseld werden was het allemaal veel minder. Met die twee erbij heeft Michel Preud’homme meer mogelijkheden. Hij heeft niet ten onrechte geklaagd over de lijst geblesseerden. Oostende heeft getoond dat ze niet voor niets bovenaan het klassement prijken, maar de Brugse zege vond ik persoonlijk verdiend. Zoals ik vermoedde heeft het thuispubliek zijn rol gespeeld. De scheidsrechter werd bekritiseerd, maar Serge Gumieny vond ik een goede wedstrijd blazen.

Zulte Waregem – Anderlecht: Stefano Okaka

In deze wedstrijd viel me vooral Stefano Okaka op. Opnieuw was de Italiaan heel bepalend en hij zit toch al aan zes doelpunten in de competitie. Hij heeft bewezen dat hij voor Anderlecht als diepe spits een aanwinst is. Daarnaast vind ik dat scheidsrechter Bart Vertenten op een goede wedstrijd kan terugblikken. Net zoals in het Jan Breydelstadion was er kritiek op de arbitrage, maar daar ben ik hoegenaamd niet akkoord mee. Het niveau dat de scheidsrechters halen ligt voldoende hoog vind ik ik, dat geldt ook voor Vertenten. De uitsluiting van Leye was terecht. Als aanvoerder mag je wel iets zeggen tegen de ref, maar hem aanraken is natuurlijk een ander paar mouwen. Als je dan op de koop toe nog eens blijft zeuren en zagen vraag je eigenlijk om een tweede gele kaart. Zeer dom van Leye die zijn ploeg in de steek laat.

Standard – Westerlo: Benji De Ceulaer

Voor Westerlo is het een goede zaak dat Benji De Ceulaer er opnieuw staat. Hij is lang out geweest, maar met zijn twee doelpunten toonde hij aan dat hij voor de coach Harm van Veldhoven een versterking is. Hij kan zijn club en zijn trainer uit de problemen houden. Op de zege in Sclessin viel voor Westerlo ook niets af te dingen. Standard bakt er momenteel niets van. Ik heb de indruk dat langzamerhand de moed en het inschattingsvermogen bij Yannick Ferrera wegzakt. De één op vijftien die hij gehaald heeft is zeer pijnlijk. Ik heb het al eens gezegd, maar stel je voor indien Roland Duchâtelet nog aan het roer zou staan van Standard. De supporters zouden hem hebben gemolesteerd.

KV Mechelen – STVV: Tim Matthys

Met zijn doelpunt dat KV Mechelen de 2-0 opleverde was Tim Matthys de man van de match tegen STVV. Net zoals Benji De Ceulaer heeft hij zijn deel van blessureleed al gehad. Matthys is echter een echte prof, hij leeft voor zijn vak. Ik heb hem zelf gekend bij SK Lierse en daar ook toonde hij dat hij een voorbeeld voor veel jonge spelers is. Zijn prestatie zal hem deugd gedaan hebben en dat geldt ook voor KV Mechelen. Het zou wel eens kunnen dat de ploeg zich zoals vorig jaar opnieuw herpakt na een slechte start.

Lokeren – OH Leuven: Yohan Croizet

Yohan Croizet was voor zijn ploeg tegen Lokeren de bepalende speler met zijn twee doelpunten. Als je dat voor elkaar kan krijgen op verplaatsing is dat een groot punt. Lokeren daarentegen zit in een vrije val. Over de positie van Bob Peeters wil ik me niet uitlaten, maar ik blijf positief. Het zou een versterking zijn indien Lokeren Harbaoui kan aanwerven en die zijn niveau haalt van in zijn eerste periode op de club. En nieuwkomer Coelho wil ik ook zeker niet afschrijven. In zijn eerste match speelde hij degelijk. De Braziliaan kan Lokeren ook wat bijbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier