Jan Vertonghen in het retroshirt ter ere van Paul Van Himst. (foto Getty) © Isosport/MB Media Getty Images

Imke Courtois: “Anderlecht nu alweertitelkandidaat: dat is wel héél snel”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

“Ik zat maandagavond naar die beelden te kijken en kon het na een tijdje toch even niet meer aanzien. En ja, ik dacht aan de verantwoordelijkheid voor mijn dochter … Hoe onveilig kan het worden? Maar neen, ik dacht niet: moet mijn dochter in zo’n slechte wereld opgroeien? Omdat de wereld niet zó slecht is. De wereld heeft zoveel moois en plezierigs te bieden, zo wil ik mijn dochter opvoeden. Maar het kwam toch binnen, net zoals de beelden uit Gaza en Israël trouwens.”

Maar de voetballerij draait door. Vandaag voorop Standard-Anderlecht. Anderlecht moet opnieuw in die retro-Paul Van Himst 80 shirts spelen.

“Omdat je ze zo mooi vindt, omdat je na hun uitstekende match tegen Mechelen bijgelovig bent of uit symboliek: nog eens een ouderwetse Standard-Anderlecht?”

Ik heb niéts met voetbalshirts maar déze zijn zalig. En ik hou wel van die symboliek bij zo’n klassieker. En als ik Riemer was, zouden ze geen keuze hebben.

“Bijgelovig dus. Ja, na Mechelen werd plots alweer van Anderlecht een ouderwetse titelkandidaat gemaakt. Wat wel héél snel is. Sclessin wordt in elk geval alweer een serieuze test. En eerst maar eens afwachten welke clubs play-off 1 halen. Iedereen lijkt al zeker van de zes topclubs maar Standard begint te winnen, er wacht Anderlecht een pittige match. Al blijft Standard altijd onvoorspelbaar. Maar neem nu Cercle, zondag tegen Gent: die stáán al zesde! Ik denk nu ook niet dat Cercle een dark horse wordt, maar die voetbalden vorig seizoen al héél goed, toch?”

“Jij moet meedoen met De Slimste Mens ter Wereld, Frank! Zo’n slimme man! Of neen, je zou te veel stressen. En je zou de hele tijd de grappigste willen zijn.”

En ik weet niets van wetenschap en techniek. En op mijn leeftijd vergeet je alles van geschiedenis. Komaan, ik weet dat je past voor televisiequizzen maar dat is hier geen televisie, al zijn 1,3 miljoen lezers ook niet mis: wat weet jij van Kévin Denkey?

“Topscorer… Spits van Cercle Brugge… Acht goals… Togolees … En… 1,90 m!”

1,81m. Kort geblokt dus. Zo’n Jerommeke, heel leuk.

“Vandaag is er ook nog Genk-

Mechelen. Genk voetbalt aardig maar won nog maar drie wedstrijden, ze kunnen ook maar beter de kloof met de top zes niet groter laten worden. (denkt na) Maar, je merkt dat ook aan het klassement, iedereen kan van iedereen punten afpakken. En dat zou er uiteindelijk toch wel eens kunnen voor zorgen dat op het einde van de competitie de top zes er anders uitziet dan verwacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier