Van verloren zoon tot onmismaar: Éder Balanta (links) naast Igor Thiago speelde zichzelf weer in de ploeg. “Hij is een goeie breker op het middenveld.” © Getty

Imke Courtois: “Het is onzin dat de inbreng van Balanta alles heeft opgelost”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

“Die jongen is 18! Liefdevol omarmen dus. En geen woord kritiek! Ik volg Van Bommel: het is uitstekend voor Vermeerens ontwikkeling. Ik vond het zelfs getuigen van moed, dat hij dat durft op dat niveau. Al was het geen goed idee.”

Het was zelfs dom. Tegen Kortrijk of zo doet hij zoiets niet.

“Neen. Hij was ook tegen Porto de hele eerste helft foutloos. Ach, het is gewoon een jeugdzonde waarvan hij zal leren. Oké, het werd 1-1, maar Porto had het in de eerste helft te gemakkelijk opgenomen. Na rust kwam vooral het heel groot klassenverschil naar boven.”

Antwerp mist de creativiteit van Calvin Stengs, niet?

“Sowieso. Maar het is nu ook niet zo dat ze vorig jaar kampioen werden door enkel en alleen Stengs.”

17 op 33 en pas zesde, ze moeten nu wel in de absolute topper op Club Brugge wat bewijzen.

“Het blijft een sterk collectief met een uitstekende coach. Ik heb het wel voor Mark van Bommel: tactisch sterk, zegt altijd de juiste dingen, heeft uitstraling… Ik had hem graag als coach gehad!” (lacht)

Coaches… Ze maken ons zo zot meneer!

“Vrij naar Raymond van het Groenewoud?”

Vrij naar Jan Mulder: Fuck the system! Deila moest volgens de kenners zijn 4-3-3 opgeven, maar deed dat niet en Club won met 1-3 op Lugano.

“Club Brugge had op Kortrijk heus niet verloren door het systeem. Wel door een gebrek aan mentaliteit en stabiliteit. Deila’s inbreng van Balanta was geen fout idee.”

En dan ben ik alweer de Slimste Mens ter Wereld: ik vond hem altijd al beter dan iedereen zei.

“Hij is een goeie breker op het middenveld. Maar anderzijds vind ik het toch maar onzin, dat één wissel alles heeft opgelost. Hoe noem je dat weer?”

De waan van de dag? Scorebordjournalistiek?

Precies. Welke matchen hebben we nog zondag? Gent-Standard! Standard heeft de Hel van Sclessin nodig, buitenshuis tegen Gent wordt al minder evident. Maar als ze ook zondag kunnen winnen, kunnen zij misschien wel de dark horse worden voor PO1. Misschien kunnen de spelers van Gent dit uitknippen en in de kleedkamer uithangen? Want bij veel ploegen volgen topprestaties uit een soort revanche: Ha, we zijn niet goed genoeg?! Ha, we zijn slechts een dark horse?!”

Waarom denk ik nu aan Glen De Boeck?

(lacht) “Ook revanchegevoelens, denk je? Het wordt alvast een mooie herfstzondag: met ook nog PSV-‘Ai Ai’ Ajax (lacht), Man U-Man City en Inter-AS Roma.

Stel je voor: 30.000 mannen die naar jou fluiten!

“Dankjewel, Frank! (lacht) Die 30.000 fluitjes voor de Inter-fans om Lukaku uit te fluiten? Ach, Romelu kan wel wat hebben. Al is het niet goed te keuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier