Het is aan de frivole Théo Leoni om het gebrek aan een spelmaker op te vullen op het paars-witte middenveld. (foto Getty) © Isosport/MB Media Getty Images

Imke Courtois: “Ik snap de kritiek op de Brugse defensie niet goed”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie-analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

Imke! De Red Flames wonnen in de Nations League meteen van Nederland! Hoe kan dat nu?

(lachje) “Omdat dat nu eenmaal het mooie is aan voetbal, Frank: er is altijd een kans voor de ploeg die op papier minder sterk is. Het viel ook wel mee natuurlijk, met die goal in de laatste minuut die de Nederlandse doelvrouw in eigen doel slaat. Er was geen tijd meer om iets terug te doen. En Ives Serneels had organisatorisch een goede keuze gemaakt, met vijf achterin. De Nederlanders raakten er maar moeilijk door. Nu moeten ze dinsdag in Schotland wel bevestigen.”

Coach Ives Serneels, op wie voor het eerst kritiek klonk, scoorde wel?

“Ives is al twaalf jaar aan het bewind, ik vind het niet onlogisch dat die kritiek opduikt. Hij heeft in die periode veel waargemaakt, onder meer de kwalificatie voor het EK, maar je kan niet eindeloos alles bedekken.”

Jij vindt dus ook dat het tijd is voor een andere wind?

(aarzelend) “Ik denk het wel. Vind je twaalf jaar zelf ook niet heel lang? Er is alles uitgehaald.”

Moeilijk vak, coach. Doe het maar eens zelf, mevrouw de analiste: hoe stel jij vandaag het middenveld op van Anderlecht, waar zoveel over te doen valt?

“Het tekort aan een spelmaker, waar we het al in de voorbereiding over hadden, is ondanks alle aanwinsten niet ingevuld. Te veel van hetzelfde, ja. Al vind ik Rits en Leoni nu niet bepaald hetzelfde type – Rits zorgt voor stabiliteit en Leoni voor frivoliteit. En Delaney is nu ook niet meteen de meest creatieve. Wel een werker.”

Je moet het wel oplossen, coach!

(denkt na) “Thorgan Hazard vind ik meer een flankspeler, Dreyer is mij nog nooit opgevallen – dat zegt ook iets – en Flips… Misschien Leoni meer in de rol van een tien? Want dat Dolberg te weinig bereikt wordt, is duidelijk. Tja…” (denkt nog dieper na)

Ik heb nooit doorgestudeerd voor topcoach, maar jij bent de analiste!

“Het zal wel Riemer zijn die het moet oplossen, vrees ik.”

Had jij nu al zijn contract verlengd tot 2026?

“Neen. Het is toch nog vroeg? Ik had toch eerst nog een paar maanden aangekeken hoe zijn ploeg zich verder ontwikkelde. Dan zie je bij Club toch meer de hand van de coach. Daar kan mevrouw de analiste maar weinig kritisch over zijn: die ploeg drááit. Dat ze zoveel kansen misten, daar kan Deila niets aan doen.”

De defensie blijft kwetsbaar. Maar ook daar: zonder die stommiteit van Nielsen hielden ze tegen Besiktas wel de nul.

“Zo is dat. Ik snap niet goed de kritiek op de Brugse defensie, die is best oké. Maar die pas in de breedte van Nielsen was zo k****.”

Met zo’n woorden kan ik toch niet eindigen?

“Neen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier