Een reeks neerzetten is de enige manier om de boel te keren, liet doelman Simon Mignolet al eerder vallen deze week. Benieuwd of het Club lukt tegen Leuven? (foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA

Imke Courtois: “Verhaeghe en Mannaert zijn meer bezig met de overname”

Imke! Deze week…

“… Was je toch jarig…? Gefeliciteerd, Frank!”

Dankjewel. Maar hoe weet je dat, je kan toch echt niet zien dat ik verouder?

“Je blijft een hipster, dat wil je horen? Stel toch maar beter voetbalvragen.”

Ik wilde zeggen: deze week vroeg KVK-coach De Boeck in de voorbereiding van de degradatietopper Kortrijk-Mechelen mental coach Didier De Backer zijn spelers toe te spreken. Bottomline van De Backers successchema: er is 30 % winst te halen uit controle van de emoties.

“Ik volg dat wel. Indien de emoties positief gekanaliseerd worden. Louter zonder emoties – voor zover dat überhaupt mogelijk is – is ook niet goed, er zijn best heel wat positieve emoties die spelers volgens mij beter doen presteren. Maar er mogen geen excessen optreden, misschien is het dat.”

De Boeck organiseert zelfs specifieke oefeningen waaruit discussies met de ref ontstaan om zijn spelers te leren negatieve emoties onder controle te houden.

“Ik heb het meegemaakt dat een coach op training express bij een bal die duidelijk buiten was liet doorspelen. Ik vond dat zeer irritant. Maar op het veld kon ik doorgaans wel controle houden, hoor… Wacht even, schattebout…”

Dat is tegen jouw dochter, veronderstel ik…? In de synchroniciteit, in alle geledingen van de club hetzelfde doel, zou zelfs 40 % extra winst zitten. Het probleem van Club Brugge, geeft De Backer dan als voorbeeld.

“Zei ik je onlangs nog, toch? Al zegt Mignolet dat het verkoopproces niet doorsijpelt tot in de kleedkamer, Verhaeghe en Mannaert zijn wellicht meer bezig met de overname dan met het sportieve zoals transfers op lange termijn. Het doet me denken aan heel wat jaren geleden toen bij Standard vrouwenvoetbal totaal geen prioriteit was voor voorzitter Bruno Venanzi. Integendeel. Dat voelden we echt wel tot in de kleedkamer.”

Intussen kan Club zich in competitie met die kloof van 14 punten op Union geen misstappen meer veroorloven.

“Dat is nogal een open deur intrappen, Frank! Ik hang ze maar weer in haar hengsels, denk ik (lacht)

Is de keuze voor OHL, dik in degradatiezorgen, voor Oscar Garcia, een coach die onze competitie niet kent, wel slim?

“Tja, dan lijkt die van Mechelen voor Hasi logischer. Maar Garcia was al hoofdcoach in, even opzoeken, Israël, Engeland, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Oostenrijk, dat lijkt me wel voldoende ervaring. Maar ik kijk zondag toch het meest uit naar Gent-Union.”

Misschien wel de twee grootste titelkandidaten. Vooral Gent dan, die hebben àlles.

“In elk geval de beste aanval. Maar het is nog vroeg, Frank, we zijn pas halfweg de reguliere competitie.”

Vooraf nog Anderlecht-RWDM, ouderwetse Brusselse derby, klinkt ook leuk.

“Al wint Anderlecht, dan zijn ze nog niet de Ploeg van ’t Stad, toch?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier