Jupiler Pro League maakt zich op voor spannendste ontknoping sinds jaren

Haalt Club Brugge alsnog de Champions’ Play-offs, is het seizoen van Anderlecht zondag al voorbij en slaagt Zulte Waregem in zijn ultieme Houdini-truc? Zelden was de slotspeeldag van de reguliere competitie zó spannend. Analisten Bart Raes (55) en Filip Joos (50) nemen de verschillende scenario’s voor ons door. “Voor Club en Anderlecht zou het misschien beter zijn om eens uit de boot te vallen. Alleen zo zal de situatie echt doordringen.”

(Door Arjan Desante)

Blijft Racing Genk op kop?

Het is stilaan een vertrouwd zicht: Racing Genk dat bovenaan het klassement staat. Toch kan het nog fout lopen op de slotspeeldag. Genk maakt de lastige verplaatsing naar Charleroi, terwijl eerste achtervolger Union naar Kortrijk trekt. Gezien het betere doelpuntensaldo heeft Genk aan een puntje genoeg.

Raes: “Kortrijk heeft niets meer te winnen of te verliezen, dus zie ik Union daar wel winnen. Dat betekent dat Genk toch vol aan de bak moet, aangezien de eerste plaats goed is voor het eerste Europese ticket. Een overwinning voor Genk zou meteen ook een grote impact hebben op de strijd voor Play-off 2, waarvoor Charleroi in de running is. Dat is een beetje het verhaal van deze slotspeeldag. Het is een strijd op meerdere fronten, maar alles is zo sterk met elkaar verweven.”

Joos: “Het klopt natuurlijk dat Genk er vol voor moet gaan, maar dat geldt evenzeer voor Union of Antwerp. De punten worden straks gehalveerd en nadien is de eindmeet snel in zicht. Je zal nu maar even op je lauweren rusten en straks een puntje tekortschieten voor de titel. Ik verwacht overigens niet dat Union het makkelijk zal hebben in Kortrijk, dat eigenlijk een hogere klassering verdient.”

Gent of Club in Play-off 1?

AA Gent, Club Brugge en Standard komen nog in aanmerking voor het vierde plaatsje in de Champions’ Play-offs (Play-off 1). Gent ontvangt thuis Oostende, dat de voorbije weken klappen kreeg en al zeker degradeert. Als vierde in de stand liggen zij in poleposition. Club Brugge neemt het op tegen Eupen en moet hopen op een Gentse misstap.

Joos: “Gent is gewoon een heel sterke ploeg, dat bewezen ze ook anderhalve match lang tegen West Ham. Als ze dat niveau benaderen, dan halen ze het tegen Oostende. Ze zouden het ook verdienen. Club Brugge daarentegen mag je toch dé ontgoocheling van het seizoen noemen. Misschien zou het wel beter zijn als ze nu uit de boot vallen. Alleen zo zal de situatie echt doordringen. Woorden die overigens ook voor Anderlecht gelden.”

Raes: “Het zou inderdaad al héél gek moeten lopen vooraleer Gent niet wint van het huidige Oostende. Ik schat de kans heel hoog in dat ze het halen. Daarnaast is Club natuurlijk favoriet om het te halen tegen Eupen. Ook al is het voor Eupen do or die in de degradatiestrijd, die laatste strohalm moet blauw-zwart toch proberen te pakken. Ook voor Standard kan het nog, of toch mathematisch. En in België weten we wat dat betekent. Idem voor hun tegenstander OH Leuven. Ook zij maken vooral rekenkundig nog kans op Play-off 2.”

Joos: “Play-off 1 is inderdaad erg onwaarschijnlijk voor Standard, maar toch nemen ze enigszins sportieve revanche op vorig seizoen. Nu is het een plezier om naar te kijken en hun niveau gaat in stijgende lijn. Als ze daar zullen evalueren hoeveel punten ze dit seizoen lieten liggen tegen de kleinere teams, zal dat toch wat knagen.”

Einde seizoen voor Anderlecht?

De nummers 5 tot en met 8 nemen het na de reguliere competitie tegen elkaar op in de Europe Play-offs (Play-off 2). Van het drietal Gent, Club en Standard treden straks twee ploegen in deze nacompetitie aan en ook Westerlo is zeker van zijn plaats. Ook Charleroi, Cercle Brugge, Anderlecht en OH Leuven mogen nog dromen van de strijd om een Europees ticket.

Raes: “Moeilijk te voorspellen! Als Charleroi wint van Genk, zijn ze natuurlijk zeker en coach Mazzu zal zijn ploeg ongetwijfeld helemaal opnaaien. In dat geval zou hij Anderlecht, waar hij het seizoen gestart is, uit Play-off 2 houden. Wees maar zeker dat het meespeelt. Lukt het niet voor Charleroi, dan ligt Cercle op de loer. Zij trekken richting Zulte Waregem, waar nog enorm veel op het spel staat. Als ze allebei niet weten te winnen – wat niet onmogelijk is – komt Anderlecht in aanmerking. Hun niveau was donderdag dan wel dramatisch en ze kregen ongetwijfeld een mentale tik, maar toch zie ik hen wel winnen van KV Mechelen. Vergeet niet dat Mechelen een week later de bekerfinale speelt en in de competitie niets meer te winnen heeft. Welke speler zou dan nog risico’s nemen in de duels?”

Joos: “Het scenario waarin Anderlecht alsnog de achtste plaats haalt, is eigenlijk nog niet zo gek. Maar zoals ik eerder over Club Brugge zei, zou ook Anderlecht het niet verdienen op basis van het huidige niveau. Het is een gekke gedachte dat hun seizoen er al in april zou opzitten, maar momenteel zou een tiende plaats gewoon een correcte weergave van het niveau zijn.”

Mirakel voor Zulte Waregem?

Onderin het klassement is de situatie duidelijk. Eupen heeft één puntje voorsprong op Zulte Waregem én een beter doelpuntensaldo. Zelfs als Eupen verliest bij Club Brugge, moet Zulte Waregem dus in eigen huis winnen van Cercle Brugge.

Joos: “Het is niet onmogelijk, maar Zulte Waregem krijgt toch echt veel goals binnen. En niemand speelt graag tegen dit Cercle. Ik kan gemakkelijk vijf – of misschien zelfs tien – ploegen opsommen die je momenteel liever treft. Zelfs als Eupen verliest bij Club, durf ik niet te stellen dat Zulte Waregem zich zeker redt.”

Raes: “75 tegengoals telt Zulte Waregem al dit seizoen, onwaarschijnlijk toch? Het was er vaak opendeurdag, terwijl Ueda en Denkey weinig kansen laten liggen bij Cercle. Als het alsnog goed zou aflopen voor de fusieclub, beschouw ik dat als een soort miraculeuze Houdini-truc.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier