Kenneth Vandendriessche mag in oktober naar het WK Ironman op Hawaï. © FOTO YARON DEGRYSE

Kenneth Vandendriessche wint zijn tweede Ironman van Lanzarote: “Mijn overleden opa was bij me”

Net als twee jaar geleden heeft Kenneth Vandendriessche (32) de prestigieuze Ironman van Lanzarote gewonnen. De West-Vlaming legde de 3,8 km zwemmen, 180 fietsen en 42,195 km lopen af in 8u29’54”. “Ik voelde al de hele week dat er iets zat aan te komen.”

Door maagproblemen moest Vandendriessche vier weken geleden nog opgeven tijdens de Ironman van Zuid-Afrika. In laatste instantie besliste hij om op Lanzarote aan de start te verschijnen. “Een maand geleden was de conditie heel goed. Ik had niets te verliezen, dus ben ik relaxed en zonder druk gestart”, vertelt Vandendriessche. “Mijn vrouw (een Britse die hij op Lanzarote leerde kennen, red.) en kind waren bij me. Dit is mijn tweede thuis. Ik ben hier al zo vaak geweest. Ik ken het parcours als mijn broekzak. En wist: als ik mijn eigen wedstrijd kan afwerken, zal ik dicht eindigen.”

Marathon in 2u39′

Bij aanvang van de marathon telde Vandendriessche als zevende 12’27” achterstand op de leider. “Er is dit jaar extreem snel gefietst, twee minuten sneller dan profwielrenner Cameron Wurf vorig jaar. In de wisselzone dacht ik dat het moeilijk zou worden, maar ik wist wel dat ik de benen had om 2u40’ te lopen. Uiteindelijk was ik zelfs nog iets sneller. Het was voldoende om te winnen. Alleen de laatste vijf kilometer vlotte het wat minder, maar ik wist toen al dat ik ging winnen en had niet meer de fut om tot het gaatje te gaan.”

Kenneth Vandendriessche is een gewezen duatleet.
Kenneth Vandendriessche is een gewezen duatleet. © FOTO SIGNE UNGERMAND

“Mijn grootvader was een van mijn grootste fans”

Zijn eerste zege op Lanzarote, in 2022, was speciaal voor Vandendriessche. Maar ook deze tweede triomf doet enorm veel deugd. “Een jaar geleden is mijn grootvader na Lanzarote (toen gaf hij op, red.) overleden. Ik voelde al de hele week dat hij bij me was en er iets speciaals zat aan te komen. De laatste tien kilometer deden mijn benen heel veel pijn, maar hij zat in mijn hoofd. Dat mentale extraatje zorgde ervoor dat ik net iets meer door de muur kon gaan. Natuurlijk ben ik net als twee jaar geleden heel blij dat ik deze wedstrijd win, ditmaal kwamen de tranen aan de finish er omwille van mijn opa. Hij volgde mijn carrière op de voet en hield plakboeken bij over mijn sportprestaties. Hij was een van mijn grootste fans.”

Twee jaar geleden won Kenneth Vandendriessche al eens op Lanzarote.
Twee jaar geleden won Kenneth Vandendriessche al eens op Lanzarote. © FOTO JAMES MITCHELL

Focus op Hawaï

Vandaag mag Vandendriessche op de eindceremonie zijn slot voor het WK Ironman op Hawaï afhalen. In 2022 nam hij al eens deel aan de moeder aller triatlons, maar een succes werd het niet. “De vorige keer hebben ze daar niet de normale Kenneth Vandendriessche gezien. Ik liep een marathon in 3u05’. Dat is ver onder mijn niveau. Ik weet ook wel dat ik in Hawaï niet kan winnen, maar de komende maanden is het wel tijd om nog wat extra op mijn zwakste onderdeel, het zwemgedeelte, te werken. Ik wil daar iets rechtzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier