KV Oostende glijdt in ondergesneeuwde non-match naar de vijfde plaats: strijd voor top 8 wijd open

Het geheel vernieuwde en jonge Oostende, vorig seizoen op sterven na dood, blinkt na een verdiende 2-1-zege tegen Kortrijk en 16 op 21 zowaar op de vijfde plaats, het spandoek in de tribune voor coach Alexander Blessin – ‘Wunderbar’ – zegt veel. KVO glijdt voorbij Anderlecht en voorlopig ook Antwerp en Beerschot. KVO mag nu net als OHL luidop dromen van de top 8, er mogen zich al een paar topclubs zorgen beginnen maken.

Door de zege van de kustploeg dreigt Anderlecht bij winst van Antwerp en Beerschot vandaag alweer terug te vallen naar plaats 8, zo evident zijn de play-offs nog niet voor de Brusselse topclub. Opvallend, hoe er wordt meegeleefd met Vincent Kompany die er ‘toch niet kan aan doen dat zijn ploeg zich constant in eigen voet schiet’. Dat heeft de innemende Vince the Prince te danken aan zijn aureool en charisma. Alsof pakweg Paul Clement niet afzag toen Cercle zichzelf in de voet schoot met een 0 op 21. Cercle, dat vandaag Standard ontvangt, al de tweede topclub die stilaan Play-off 1 mag vergeten – of er zou een straf effect-Mbaye Leye moeten zijn. En Gent? Op de volgende pagina’s stelt de Gentse aanvaller Osman Bukari dat de Buffalo’s juist door het effect-HVH weer mogen mikken op PO1, maar dan moeten ze nog wel voorbij een tiental ploegen voor dat ene overblijvende plaatsje – we beschouwen Club, Genk (wel tweede opeenvolgende verlies gisteren bij hekkensluiter Moeskroen) en Antwerp al als redelijk zeker. Terwijl Beerschot, waar de zotste supporters in september zowaar al begonnen te dromen van de titel, zich net als Charleroi, zo furieus gestart, nog zal moeten reppen voor de top 8. Al zeker indien coach Losada een Lekootje doet: de Antwerp-coach vertrok plots naar China, de Beerschot-coach kan naar MLS-topclub DC United. Het zou revelatie Beerschot, al langer in mindere doen, de komende weken zuur kunnen opbreken.

Eindsprint op gang getrokken

Om maar te zeggen: op deze 20ste speeldag worden de riemen voor de eindsprint aangetrokken en niet alleen de degradatiestrijd, ook dat gevecht om plaats 8 wordt wellicht spannender dan de titelstrijd – zelfs Zulte Waregem, 12 op 12, moeit zich nu ook. En daarom was KV Oostende-KV Kortrijk gisteren zo interessant. Nummer 8 tegen nummer 9, allebei 29 punten en allebei stilaan dromend van die play-offs. Wat het ook leuk maakte: KVO-aanvoerder Kevin Vandendriessche heeft al getekend voor KVK én vorige vrijdag berichtte Het Nieuwsblad “Kortrijk dumpt coach Yves Vanderhaeghe”. Iets beleefder uitgedrukt: zijn contract dat afloopt in juni, zal niet worden verlengd. Grote heisa in Kortrijk: Vanderhaeghe is een kind van het huis, populair bij de supporters. En hij pronkte recent met zeges tegen Gent, Standard en Genk. De club ontkende met een persbericht het nieuws, waarop de krant er gisteren nog een schepje bovenop deed en al een portret van zijn opvolger presenteerde, de Sloveen Luka Elsner, ex-Union. Zoiets neem je beter niet mee in een eindsprint naar plaats 8. En al zeker niet naar KV Oostende, zijn ontslag ginder in het najaar van 2017 ligt Vanderhaeghe nóg op de maag .

Sakala beslissend

Maar het werd een absolute non-match, de sneeuw maakte voetballen onmogelijk. Blessin vond het onverantwoord dat de match doorging, Vanderhaeghe hekelde het gebrek aan terreinverwarming of een dekzeil, volgens hem werd zelfs voorbehoud aangetekend. Afgelasting was evenwel geen optie: de kalender is overvol. Zo prangend zelfs dat er morgen op de Pro League een plan op tafel ligt waarbij er vanaf april géén wedstrijden meer zullen uitgesteld worden omwille van coronabesmettingen. Er moést gevoetbald worden, maar van een serieus verslag kan geen sprake zijn: Sakala maakte al snel zijn zevende en kreeg in de tweede helft na een monumentale flater van doelman Ilic zijn achtste cadeau, KVK kon alleen in de slotminuten na een strafschop van Derijck nog voor enige spanning zorgen. Daarmee is alles gezegd van de match. Oh ja, wat had Vanderhaeghe te zeggen over wat hij zelf “de bom” noemde die op KVK was gevallen? “Leterme heeft mij gezegd dat er niets van aan is. En dat we gauw eens gaan samenzitten.” Of hij dan te horen krijgt dat hij inderdaad ‘gedumpt’ wordt of dat de club over de verlenging van zijn contract wil spreken, “hoor ik dan wel”. Het maakte de zaak niet van het weireldploegsje KVO. Wunderbar…

KV Oostende: Castro, Bataille, Tanghe, Hendry, Jäkel, Skulason, D’Arpino (94’ Bätzner), Vandendriessche (83’ McGeehan), Hjulsager, Sakala (73’ Kvasina), Gueye (73’ Thiam).

KV Kortrijk: Ilic, Dewaele, Golubovic (73’ Stojanovic), Hines-Ike, Derijck, Ocansey, De Sart (62’ Chevalier), Makarenko, Jonckheere, Selemani (87’ Van den Bossche), Gueye.

Doelpunten: 18’ Sakala (1-0), 69’ Sakala (2-0), 91’ Derijck (2-1, p.).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier