Lotte Kopecky won op de Vélodrome André Pétrieux haar eerste Parijs-Roubaix, haar droomkoers. (foto’s Getty/Belga) © Getty Images

Wereldkampioene Lotte Kopecky wint haar droomkoers na sprint met zes: Parijs-Roubaix is afgevinkt. Straks ook Parijs 2024?

Poging vier bleek gisteren de goede. Een sterke Lotte Kopecky (28) maakte het koelbloedig af op de Vélodrome André Pétrieux en won dan toch haar droomkoers. Na twee keer de Ronde van Vlaanderen staat nu ook Parijs-Roubaix op haar erelijst.

Op 11 april 2010 maakt Lotte Kopecky voor de eerste keer kennis met Parijs-Roubaix. Terwijl haar twee jaar oudere broer Seppe als tiende eindigt in de juniorenkoers in Bornem, ziet de 14-jarige Lotte op het televisiescherm in het frietkot aan de finish hoe Fabian Cancellara een monsterlijke solo uit zijn benen schudt. “Ik ben de hele namiddag aan het frietkot blijven staan”, zou Kopecky later vertellen.

Een damesversie van Parijs-Roubaix bestaat op dat moment nog niet, maar daar komt middenin de eerste coronapandemie verandering in. ASO kondigt aan dat de eerste editie op 25 oktober 2020 zal plaatsvinden. Kopecky is door het dolle heen. “Ik heb altijd gehoopt dat er een Roubaix voor dames zou komen en nu is het plots zover. Dit is een verrassende, maar heel positieve wending. Hier heb ik zolang naar uitgekeken. Dit moet mijn dag worden.”

“Ik heb altijd gehoopt dat er een Roubaix voor dames zou komen en nu is het plots zover. Dit moet mijn dag worden”

Lotte Kopecky in 2020

Helaas. Door de sterke stijging van de coronacijfers in Noord-Frankrijk wordt de eerste editie afgelast. Ook de tweede poging, op 11 april 2021, loopt omwille van corona faliekant af. Tijdens de verkenning met haar ploeg Liv Racing enkele weken eerder maakt Kopecky nochtans veel indruk. Vertelt ploegleider Lars Boom: “Lotte rijdt zo graag over kasseien dat ze elke strook aanvalt alsof het de laatste uit haar leven is.”

Drie mislukte pogingen

Op 2 oktober 2021 vindt dan toch de eerste Parijs-Roubaix voor dames plaats. Helaas voor Kopecky. In helse omstandigheden rijdt ze net voor Mons-en-Pévèle lek, waarna ze 15 km op de fiets van haar acht centimeter grotere ploeggenote Jeanne Korevaar verder moet. Finaal wordt ze nog 15de op 4’33” van Lizzie Deignan, die een solo van 80 km succesvol afrondt. “Ondanks alle miserie vond ik het erg leuk koersen”, laat Kopecky na afloop optekenen. “Deze wedstrijd is mij op het lijf geschreven. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.”

Op 16 april 2022 volgt Kopecky’s tweede kans. Opnieuw helaas. Ze is de sterkste renster in koers, maar lijkt vooral iets te willen terugdoen voor haar ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak, die haar twee weken eerder aan winst in de Ronde van Vlaanderen heeft geholpen. Elisa Longo Borghini profiteert en wint solo met 23 seconden voorsprong op de teleurgestelde Kopecky. “Ja, misschien is dit wel een gemiste kans. Maar er komen nog edities. Ik ben er zeker van dat ik er de komende jaren nog dichtbij kan zijn.”

Op 8 april 2023 wacht editie nummer drie. Al in januari vertelt Kopecky in de pers dat ze Parijs-Roubaix koste wat het kost wil winnen. “Ik ben iemand die houdt van afvinken en er zijn nog vinkjes die ik moet zetten.” Helaas. Op de kasseistrook van Pont-Thibault naar Ennevelin glijdt Longo Borghini weg. De rensters achter haar, onder wie Kopecky, komen allemaal ten val. Onze landgenote vecht terug, maar strandt op twaalf seconden van de kopgroep van zes. “Ik heb mezelf niets te verwijten. Je weet dat in deze race alles kan gebeuren. Dit is mijn derde Roubaix en misschien zal het ooit wel eens lukken.”

Vierde poging

Gisteren stond Lotte Kopecky aan de start van haar vierde Parijs-Roubaix. De lat lag hoog, want na een indrukwekkend seizoen – ze won haar tweede Ronde, veroverde de groene trui in de Tour, werd er tweede in de eindstand en kroonde zich tot wereldkampioene op de weg – kon en kan ze alleen maar haar best doen om in de buurt van 2023 te komen.

Zelf mag Kopecky dan wel verklaard hebben dat ze zich daar mentaal op ingesteld heeft, aangenaam moet het voor haar de voorbije weken toch ook niet aangevoeld hebben. Winst in de UAE Tour? Mooi, maar zou je nu niet met winstambities naar de Tour gaan? Geklopt door Marianne Vos in de Omloop Het Nieuwsblad, daags nadien gevolgd door een verkenning van Luik-Bastenaken-Luik? Zou je niet beter een coach onder de hand nemen in plaats van jezelf te trainen? Winst in de Strade Bianche? Mooi, maar een frisse indruk gaf je niet. Geen explosie op de Kemmelberg in Gent-Wevelgem? We hebben vragen bij je vormpeil. Bergop gelost in de Ronde van Vlaanderen? Lotte, je bent niet de Lotte van 2023!

Ook Vos op vinkjesjacht

Kortom, het was toch wel met wat vraagtekens dat Kopecky gisteren in Denain aan de start van Parijs-Roubaix stond. Die vraagtekens waren voor niets nodig. Onze landgenote deed haar regenboogtrui alle eer aan. Een eerste prik op Tilloy à Sars-et-Rosières. Een tweede prik op Auchy-lez-Orchies à Bersée. Een derde prik op Camphin-en-Pévèle. Een vierde prik op Gruson. Daarbij één constante: een Nederlandse die telkens in haar wiel kleefde: jawel, Vos. Marianne Vos. De enige op de deelnemerslijst waarbij zelfs Kopecky’s palmares ietwat bleekjes oogt. Ook Vos was op vinkjesjacht: Parijs-Roubaix stond nog niet op haar rijkgevulde erelijst.

’t Zou toch niet waar zijn?

Het was niet waar. Met zes trokken ze naar de Vélodrome André Pétrieux: Kopecky, Vos, Balsamo, Georgi, Van Dijk en Kraak. Wat dreigde te gebeuren, gebeurde niet. Kopecky leek slecht gepositioneerd, maar had nog de meeste benzine in de tank. Haar eindsprint was krachtig. Hier viel niets tegen te beginnen. Chapeau!

Parijs-Roubaix is bij deze afgevinkt.

Straks ook Parijs 2024?

Winnares Lotte Kopecky: “Dit was mijn hoofddoel van het seizoen”

“Deze koers was het hoofddoel van mijn seizoen”, vertelde Lotte Kopecky na afloop aan Sporza. “Het is geweldig hoe mijn team in mij geloofd heeft. Ik kon, zonder krachten te verspillen, perfect aan elke strook beginnen. Ik had een heel goed gevoel en op het einde was Lorena (Wiebes, red.) van goudwaarde. Door haar aanwezigheid in de achtervolgende groep kon ik me in de kopgroep sparen.”

Uitslag

1. Lotte Kopecky (145 km in 3u47’13”), 2. Elisa Balsamo, 3. Pfeiffer Georgi, 4. Marianne Vos, 5. Amber Kraak, 6. Ellen van Dijk (op 0’06”), 7. Lorena Wiebes (op 0’28”), 8. Victoire Berteau, 9. Marie Le Net, 10. Kimberley Le Court … 20. Marthe Truyen (op 1’05”), 62. Julie De Wilde (op 7’41”), 63. Sanne Cant, 95. Alana Castrique (op 16’54”).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier