Afspraak met de geschiedenis: bezorgt Lotte Kopecky ons land eerste goud in de wegrit sinds 1973?

Na een fantastische Tour en een weergaloos WK op de piste is Lotte Kopecky nu ook topfavoriete voor de wegrit in Glasgow. Ze kan de eerste Belgische worden die het goud pakt sinds Nicole Van den Broeck in 1973, al loert de (Nederlandse) concurrentie uiteraard om de hoek. “Lotte oogt bijzonder zelfzeker, het is bijna on-Belgisch”, vertelt Ine Beyen vanuit haar Schotse commentaarcabine.

(door Arjan Desante)

Ritwinst, groene trui én tweede in het eindklassement van de Tour de France. Goud in de afvallingsrace, goud in de puntenkoers en brons in het omnium op het WK baanwielrennen. Wat voor velen een droompalmares zou zijn, realiseert Lotte Kopecky in hooguit enkele weken. Maar verzadigd is ze zeker niet. “De wegrit is hét doel van mijn seizoen, de honger is nog groot”, klinkt het onomwonden. “De drie andere medailles wil ik gerust inruilen voor de regenboogtrui, het is de belangrijkste koers van het jaar.”

Historisch goud?

Dat ze straks start als topfavoriete, beseft ook Kopecky zelf. De concurrentie zal haar geen seconde uit het oog verliezen. Zelf lijkt ze er stoïcijns kalm bij te blijven. “Als je de Lotte van nu vergelijkt met de Lotte van twee jaar geleden, dan is dat ongelooflijk”, ziet ook Ine Beyen. De voormalige profwielrenster volgde Kopecky de voorbije week op de voet en is vandaag te horen vanuit de commentaarcabine in Glasgow.

Nederland heeft dan wel de grootste namen, maar ook België heeft best een sterke ploeg en bij ons staat iedereen wel duidelijk achter Lotte

“Lotte oogt bijzonder zelfzeker, het is bijna on-Belgisch. Zo zei ze meteen na haar laatste pistenummer dat haar benen nóg beter aanvoelden dan voor het WK. Ongelooflijk wat een atlete ze is. Bovendien kan ze alles! Op de piste, op de weg, zelfs in het veld. Zo had ze in de tijdrit ongetwijfeld ook een goed resultaat kunnen neerzetten, maar het stopt natuurlijk ergens. We kunnen alleen maar hopen dat haar topvorm zich niet tegen haar keert, want ze zal weinig ruimte krijgen. Maar ik heb er een goed oog in. Hoelang is het uiteindelijk geleden dat we nog goud pakten? 50 jaar?! Het toont alleen maar aan hoe historisch een gouden medaille zou zijn.”

Team Nederland

Dat de concurrentie vooral uit Nederland komt, is geen verrassing. Onze noorderburen pakten vijf van de zes laatste wereldtitels. Zo hebben ze onder meer titelverdediger Annemiek van Vleuten, spurtbom Lorena Wiebes en Tour-winnares Demi Vollering in de rangen. “Naar de buitenwereld toe zeggen ze dat ze alles op Vollering zetten, met Wiebes als plan B voor de sprint. Het zou me echter enorm verbazen als ze zich ook allemaal aan dat plan houden, want de interne concurrentie is groot”, weet Ine Beyen. “Zo hadden we het bijvoorbeeld nog niet over Marianne Vos. Zij heeft een mindere Tour achter de rug, maar is de kampioenschapsrenster bij uitstek. Ik zou haar toch maar niet uit het oog verliezen.”

“Nederland heeft dan wel de grootste namen, een echt voordeel lijkt me dat niet. Ook België heeft best een sterke ploeg en bij ons staat iedereen wel duidelijk achter Lotte. Ik vond trouwens dat ze een mooi en krachtig signaal gaven op de persconferentie. Daar werd alleen kopvrouw Kopecky verwacht, maar ook alle teamgenoten tekenden present. Als één blok, zoals het vandaag ook in de koers zal zijn. Julie De Wilde maakt bijvoorbeeld kans op de wereldtitel bij de beloften, maar die regenboogtrui mag je zelfs niet dragen in koers. Ook zij zal zich volledig in dienst van Lotte Kopecky stellen. En dan is er nog het ploegenspel. SD Worx, het team van Kopecky en Vollering, is enorm sterk en heeft veel rensters op dit WK. Benieuwd of dat een rol zal spelen.”

Iedereen present op de persconferentie. “Als één blok, zoals het vandaag ook in de koers zal zijn.” (foto Belga)
Iedereen present op de persconferentie. “Als één blok, zoals het vandaag ook in de koers zal zijn.” (foto Belga)

Schaduwfavorieten

Uiteraard zijn het niet alleen Lotte Kopecky en de Nederlandse dames die met ambitie aan de start staan. Met de Duitse Liane Lippert, de Amerikaanse Chloé Dygert of de Italiaanse Silvia Persico zijn er nog verschillende andere schaduwfavorieten. “En zo zijn er natuurlijk nog wel enkele outsiders, maar bij de mannen waren het toch ook de verwachte namen die kwamen bovendrijven. Dat scenario verwacht ik opnieuw bij de dames, het parcours is daarvoor voldoende selectief”, aldus Ine Beyen.

“Het is vooral afwachten of ze de schifting al maken op de helling voor het plaatselijke parcours of wat langer afwachten. Sowieso zal de deur achteraan wagenwijd openstaan, veel meer nog dan bij de mannen. De niveauverschillen zijn nu eenmaal groter bij de dames.

Het wordt bijgevolg zó belangrijk om constant goed te positioneren en dat kan Lotte als geen ander. Het parcours is haar dan ook echt op het lijf geschreven. Op het einde zullen enkel de allersterksten overblijven en dan is de kans toch erg groot dat Kopecky of Vollering er finaal bovenuit steekt.”

De wedstrijd start om 13 uur Belgische tijd en is live te zien vanaf 13.30 uur op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier