Niet de scheidsrechter maar Gianluigi Buffon ging zwaar over de schreef

“De scheidsrechter is geen mens, maar een dier”. “Hij heeft geen hart maar een vuilnisbak in zijn borstkast”. En: “Als je het belang van bepaalde momenten niet kan aanvoelen, ben je het niet waard om op het veld te staan.” Gianluigi Buffon was vernietigend voor scheidsrechter Michael Oliver na afloop van Real Madrid-Juventus. We zijn benieuwd hoe de legendarische doelman zich vandaag na het bekijken van de televisiebeelden voelt én of er excuses zullen volgen.

Voetbalminnend Italië – zowat heel Italië dus – staat in rep en roer. De uitschakeling van Juventus na een penalty in de slotseconden van de toegevoegde tijd en de rode kaart voor doelman Gianluigi Buffon liggen hen zwaar op de maag. De scheidsrechter is kop van jut.  Michael Oliver kan zich maar beter enkele jaren niet in Italië vertonen.

Maar eigenlijk hoeft hij zich helemaal niet te verbergen. Integendeel,  Oliver mocht met opgeheven hoofd het terrein verlaten want in helse omstandigheden en onder immense druk hield hij het hoofd koel en nam hij de enige juiste beslissing.

Enkel over de rode kaart voor Buffon kan gediscussieerd worden. Akkoord, de 40-jarige doelman (7 jaar ouder dan de scheidsrechter!) reageerde enorm fel en we weten niet wat hij de man in het blauw toesnauwde – vriendelijke woorden zullen het zeker niet geweest zijn – maar in het heetst van de strijd en op een dergelijke cruciaal moment moet daarvoor begrip opgebracht kunnen worden. Oliver trok toch rood en ontnam Buffon hierdoor de kans om na een uitstekende wedstrijd tot een absolute held uit te groeien. Vandaar wellicht ook de fel overtrokken reactie achteraf. Maar na de fenomenale strafschop  van Ronaldo – een schicht in de winkelhaak –  zal Gianluigi ook wel beseffen dat ook hij geen verhaal zou gehad hebben tegen de Real-topschutter.

“Een einde in mineur voor Buffon”, zo wordt nu overal beweerd. Daar zijn we het niet mee eens. Hij kreeg immers een Europees afscheid dat nog héél lang zal herinnerd worden. En in Turijn is men vandaag wellicht al een plein aan het uitzoeken waar zijn standbeeld een ereplaats krijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier