“Onaanvaardbaar wat Anderlecht liet zien”

Met onder meer de stuntzege van het nochtans noodlijdende Westerlo op Anderlecht en Zulte Waregem dat steviger de leiding in handen neemt, was het alweer en opvallend voetbalweekend. Onze analist Aimé Anthuenis laat naar goede gewoonte zijn licht schijnen op de markantste gebeurtenissen.

Anderlecht in eigen huis verrassend onderuit

“Het behoort natuurlijk altijd tot de mogelijkheden dat Anderlecht in eigen huis in het zand bijt, maar dat dat gisteren tegen rode lantaarn Westerlo gebeurde is onaanvaardbaar. Al pakte Mathijssen wel uit met een goede tactiek: een blok met vier à vijf spelers achteraan bij balverlies en drie bij balbezit en vervolgens snel omschakelen. Al rendeert dat tegen een Anderlecht dat op niveau is ook niet. Paars-wit presteerde echter ondermaats. Jammer voor de Brusselaars, want het geloof was juist terug dat er opnieuw een ploeg op het veld stond.”

Standaarsituaties kan je trainen

“AA Gentspeler Rob Schoofs solliciteerde tegen STVV nadrukkelijk naar het doelpunt van de speeldag toen hij in de slotfase de winnende treffer scoorde via een vrije trap naar de verste hoek in plaats van de korte terwijl drie ploeggenoten een muur vormden om daarna weg te lopen. Het is het bewijs dat trainen op standaardsituaties tijdens de week zijn vruchten afwerpt. Uiteraard moet je over de pionnen beschikken die het kunnen uitvoeren, maar bij de meeste ploegen is dat wel het geval. Stef Peeters toonde dat in dezelfde wedstrijd ook aan, toen hij de 1-1 lukte.”

Kleine Belgische inbreng in derby van het Waasland

“De Wase derby tussen Waassland-Beveren en Lokeren kon niet echt bekoren. Niet alleen omwille van het voetbal, maar ook omdat er zo weinig Belgische spelers aan de aftrap stonden, bij de beide teams slechts vier. Op een totaal van 22 is dat bitter weinig.  Vooral in een derby is dat spijtig. Soms vormen ze een meerwaarde, maar de bestaande regelgeving zou verstrengd moeten worden. Elke ploeg moet nu zes spelers op het wedstrijdblad invullen, maar dat zal moeilijk worden om dat door te drukken. Buitenlanders zijn immers goedkoper en makelaars presenteren ze ook vaker aan clubs. Ploegen zouden wat meer op langere termijn moeten werken en eens gaan kijken in de lagere afdelingen wanneer ze spelers willen aantrekken. Ik ben ervan overtuigd dat daar voldoende kwaliteit zit.”

Lerager uitblinker bij Zulte Waregem

“Leider Zulte Waregem bewees dit weekend nogmaals uitstekend ingekocht te hebben. Tegen KV Mechelen maakte nieuwkomer Lukas Lerager een sterke indruk op me. De Deen is een echte box-to-boxspeler die over een enorm loopvermogen beschikt en technisch sterk is. Met twee doelpunten in Mechelen toonde hij bovendien aan ook de weg naar het doel te vinden.”

Martínez heeft personeelsproblemen

“Bondscoach Roberto Martínez heeft nogal wat kopzorgen in de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina (07/10) en Gibraltar (10/10). Zijn drie vaste doelmannen zitten allen in een dipje. Courtois moest dit weekend zich tegen Arsenal drie keer omdraaien en levert al weken geen topprestaties meer, Mignolet is bij Liverpool naar de bank verwezen en Sels krijgt ook bij Newcastle veel kritiek. Dat euvel valt echter nog mee, want bij de nationale ploeg kunnen ze dat van zich afspelen. De problemen zijn nijpender centraal in de defensie. Kompany en Vermaelen zijn geblesseerd en Lombaerts en Kabasele komen amper aan spelen toe bij Zenit Sint-Petersburg en Watford. In het tijdperk Wilmots werd dat na de EK-kwartfinale tegen Wales amper aangehaald, maar dat kan een probleem worden binnen twee weken. Martínez zal ongetwijfeld hopen dat Vertonghen en Lombaerts fit blijven. Of misschien kan hij eens aan nieuwe namen denken. De bondscoach heeft de afgelopen weken een pak wedstrijd gezien in België. Misschien tovert hij AA Gentverdediger Nana Asare wel uit zijn hoed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier