Ondanks mooie zege tegen Oostende is OHL degradatiekandidaat nummer 1

De strijd om play-off 1 is bijna gestreden. Club Brugge, AA Gent, Anderlecht, Oostende en Genk zijn zeker van hun plek. Om de zesde plaats wordt nog gestreden door Zulte Waregem, Standard, Charleroi en Kortrijk (dat moet hopen op een mirakel). Maar onderaan is het veel spannender. Maar liefst zes teams strijden nog om het behoud. En ze zijn allemaal van plan hun huid zéér duur te verkopen, dus de teams die tegen hen uitkomen, zijn gewaarschuwd!

Op het eind van het seizoen moeten aantreden tegen een team in degradatienood is allesbehalve een geschenk. Anderlecht en Charleroi weten er alles van. Hadden ze een tweetal maanden geleden gespeeld tegen Waasland-Beveren, dan waren ze zo goed als zeker van de drie punten. Maar omdat de Waaslanders in acute puntennood verkeerden, gaven ze zich de voorbije twee speeldagen 200 procent, met twee winstmatchen tot gevolg. Je kan je afvragen waarom deze inzet niet voor elke wedstrijd mogelijk was, want dan hadden de geel-blauwen zichzelf en hun supporters veel stress kunnen besparen. Dankzij deze twee driepunters klom het team van Stijn Vreven naar de elfde plek en is het met 32 punten zo goed als gered.

Lokeren heeft 2 punten minder en mag nog aantreden tegen twee rechtstreekse concurrenten: Westerlo en STVV. Het degradatiegevaar is dus niet zo acuut, maar de mannen van Georges Leekens moeten een nederlaag tegen Bob Peeters vermijden, anders wordt het alsnog bibberen op de laatste speeldag.

STVV prijkt op de dertiende plek en heeft 29 punten. De Limburgers moeten zaterdag op bezoek bij Club Brugge, dat na de nederlaag op Genk iets recht te zetten heeft. De kans op puntengewin lijkt dan ook klein. Het zal op de laatste dag tegen Lokeren moeten gebeuren. Als Lokeren dan al gered is en niets meer te winnen heeft, ziet het er goed uit voor STVV.

OHL deed een uitstekende zaak door Oostende in de pan te hakken, want het sprong naar de veertiende plaats, met één puntje meer dan Moeskroen en Westerlo. Maar OHL heeft een aartsmoeilijk programma: eerst uit bij AA Gent en daarna thuis tegen Club Brugge. Dat wordt 0 op 6, vrezen we… OHL moet dus hopen dat Moeskroen of Westerlo de volgende wedstrijden geen punten pakken.

Westerlocoach Bob Peeters heeft zorgen. (foto's belga)
Westerlocoach Bob Peeters heeft zorgen. (foto’s belga)

Westerlo moet eerst naar Lokeren en dat wordt een zeer moeilijke opdracht. Maar daarna volgt Waasland-Beveren, dat wellicht niets meer te winnen of te verliezen zal hebben. We zien Westerlo deze match winnen en zich dus redden.

Moeskroen krijgt zaterdag Anderlecht over de vloer en paars-wit kan zich geen nieuw puntenverlies veroorloven. Dat wordt dus zeer moeilijk. Op de laatste speeldag trekken Les Hurlus naar Zulte Waregem. Dit is evenmin een makkie, maar als Zulte Waregem dan al zeker is van play-off 1 of 2, dan geven we Moeskroen wel een kans.

Volgens ons gaat het tussen OHL en Moeskroen. En omdat OHL het moeilijkste programma heeft, vrezen we dat Emilio Ferrera naar tweede verhuist. Maar we beseffen maar al te goed dat een kat in het nauw vreemde sprongen maakt. De topclubs zijn dus allesbehalve zeker van een makkelijke zege tegen de kleintjes in deze fase van de competitie. Het belooft een uitermate boeiend slot te worden!

SOCCER JPL DAY 28 WESTERLO VS MOUSCRON

De stand:

11. Waasland-Beveren: 32 punten, 9 gewonnen wedstrijden
12. Lokeren: 30 punten, 7 gewonnen wedstrijden
13. STVV: 29 punten, 8 gewonnen wedstrijden
14. OHL: 28 punten, 7 gewonnen wedstrijden
15. Moeskroen: 27 punten, 6 gewonnen wedstrijden
16. Westerlo: 27 punten, 6 gewonnen wedstrijden

Het programma:

Speeldag 29:

AA Gent-OHL
Moeskroen-Anderlecht
Lokeren-Westerlo
Waasland-Beveren-KV Mechelen
Club Brugge-STVV

Speeldag 30:

Zulte-Waregem-Moeskroen
OHL-Club Brugge
Westerlo-Waasland-Beveren
STVV-Lokeren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier