KVO-voorzitter Peter Callant: “Oostende wordt beter dan ooit”

OOSTENDE – Voetbalclub KV Oostende is aan een nieuw verhaal begonnen. De nieuwbakken voorzitter Peter Callant noemt dat ‘Oostende 3.0’. Deze 52-jarige West-Vlaming is een volbloed zakenman. Sport is zijn grote passie. Hij benadrukt dat ‘zijn’ Oostende minstens even ambitieus is als voorheen.

De voorbije zes maanden waren hectisch, geeft hij toe. “Ik ben aan een nieuw leven begonnen. Vooral de media-aandacht is enorm groot. Dagelijks krijg ik aanvragen voor interviews en televisieoptredens. Ik doe er niet veel. Ik kick daar niet op. Ook op mijn werkritme heeft dit impact. Ik combineer Oostende met mijn bedrijf (Callant Verzekeringen, red): dat is een stap van 120 medewerkers naar 200 medewerkers. Als ik zelf wil sporten, plan ik dat vooraf in. Idem voor quality time met mijn kinderen. Gelukkig is discipline één van mijn sterke punten. Dat blijkt uit mijn persoonlijkheidstest.”

Toen ik wist dat Marc Coucke een overnemer zocht, heb ik hem een sms gestuurd: I am the man.

 

Het moet niet makkelijk zijn een flamboyant man als Marc Coucke op te volgen?

Was ik voorzitter geworden van pakweg KV Kortrijk, dan zou er minder belangstelling geweest zijn. Maar verder zie ik dat niet negatief. Ik heb in mijn eerste maanden vooral gehamerd op de bedrijfscultuur van KVO. Weinig voetbalclubs zijn daarmee bezig. Dat is nochtans de basis. KVO staat er dankzij Marc. Hij heeft deze ploeg op een uitzonderlijk niveau gebracht. Maar ik denk dat mijn DNA beter past bij deze ploeg dan zijn DNA. Vanuit mijn waarden wil ik een nieuw Oostende opbouwen, Oostende 3.0 zeg maar. Die waarden zijn authenticiteit, bezieling, integriteit, ambitie en keihard werken. De tijd van de vedettes, genre Proto, Berrier en zelfs Lombaerts, is voorbij. Maar let op: het wordt beter dan ooit tevoren.

Die waarden zijn sportief directeur Hugo Broos en trainer Gert Verheyen op het lijf geschreven.

Absoluut. Ik ken iets van voetbal, maar ik ben niet die voorzitter die het roer helemaal zelf in handen neemt. Ik laat me omringen door mensen die dezelfde waarden uitstralen. Dat is ook zo in mijn bedrijf. (enthousiast) Broos is zo iemand. Wij zien of horen elkaar elke dag. Ik ben een gevoelsmens. Wel, Hugo en ik voelen een klik vanbinnen. Let op: ik spreek mee over transfers. Maar ik beslis niet alleen, integendeel. Ook met Gert voel ik die klik. Hij had andere aanbiedingen, maar hij zei me dat hij nooit zo’n gesprek had als met mij. Wij spraken niet over loon en tactiek, maar over bezieling en verbinding. Ik hoop oprecht dat wij jaren kunnen samenwerken.

Peter Callant met zijn vriend en voorganger Marc Coucke. (foto belga)

Hoe is het voorzitterschap op je pad gekomen?

Toen ik wist dat Marc een overnemer zocht, heb ik hem een sms gestuurd: I am the man. Ik ken Marc al lang. Wij zaten 25 jaar geleden al samen in de raad van bestuur van Oostende. Na diverse gesprekken heeft hij de knoop doorgehakt. Hij wou iemand die past bij deze ploeg, geen buitenlandse investeerder. Ik wou dit doen uit passie, ik ben fanatiek supporter en omdat ik denk dat ik het talent heb. Het buikgevoel zat goed. Een nieuwe uitdaging geeft mij veel energie.

Met wie bespreek jij dergelijke beslissingen?

Mijn vrouwtje is mijn eerste klankbord. Zij is een échte Oostendse. Zij geloofde erin. Dat is belangrijk voor mij. Wij zijn een team, zowel in het bedrijf als in Oostende. Als je mij ziet, zie je mijn vrouwtje. Zij zal ook echt de vrouw van de voorzitter zijn en ze zal dat prima doen.

Jij bent zelf een kind van de zee, van Heist. In welk nest ben jij opgegroeid?

Mijn papa was leraar wiskunde aan de visserijschool. Mijn mama was huismoeder. Zij is helaas veel te vroeg overleden, in 2000, aan kanker. Ze was amper 56 jaar. Ik heb een rationele opvoeding gekregen, veel waarden, maar weinig emoties. Wij knuffelden nooit. Ik maak dat vandaag goed met mijn kinderen. Een warme thuis is belangrijk.

Die geruchten hebben mij geraakt. Ik hoorde zelfs dat ik Callant Verzekeringen zou verkopen.

 

Je was amper 25 toen je je bedrijf oprichtte. Wat zegt dat over jou?

Dat het ondernemen in mijn bloed zit. Ik was 14 jaar en organiseerde al grote fuiven. Dat zit in het DNA van de familie Callant. Ik ben veel bezig met persoonlijkheid, met je authentieke zelf zoeken, ook binnen het bedrijf. Alleen als je elkaar kent, kun je verbinding maken. Uit mijn tests blijkt dat ik prestatiegericht, gedreven, gedisciplineerd en verantwoordelijk ben.

Op je Twitteraccount schrijf je dat je de sportiefste makelaar bent. Vanwaar komt die passie voor sport?

Als kind sportte ik al: voetbal, basketbal en ook windsurfen. Ik had een eigen plank. Maar ik ben pas écht beginnen sporten onder invloed van Marino Vanhoenacker (triatleet uit Oostende, red). Dat moet ruim tien jaar geleden zijn. Ik stond veel te zwaar, ik woog 130 kilogram: een gevolg van een Bourgondisch leven. Ik ben met Marino naar Hawaii getrokken, en heb daar de microbe van triatlon te pakken gekregen.

Intussen heb je zelf drie Iron Mans op je palmares.

Dat klopt. Ik heb twee keer de Iron Man van Roth gedaan, en één keer die van Barcelona. Triatlon is mij op het lijf geschreven. Dat is mentaal een loodzware sport. Je moet kunnen sterven en weer opstaan. Ik hou van die uitdaging.

Wanneer staat de volgende Iron Man op het menu?

Ik vrees dat die niet meer komt. Ik heb vorig jaar een herniaoperatie ondergaan. Ik heb lange tijd gesukkeld, en ben weer wat kilo’s bijgekomen. Ook de tijd ontbreekt. Ik ben wel weer begonnen met zwemmen en lopen. Ik heb sport nodig. Ik voel me dan fitter. Sporten is ook een kernwaarde in het bedrijf. Wij voorzien fitnessruimte en kleedkamers, glijdende uren en elke dinsdag en donderdag een personal coach. Dat helpt. Geen goedkopere pil tegen ziektes dan af en toe lichaamsbeweging. Als alle honderd medewerkers één procent fitter zijn, dan winnen we honderd procent.

Je bedrijf sponsorde de voorbije jaren volleybal, triatlon, wielrennen, voetbal, noem maar op. Waarom doe je dat?

De motivatie is drieledig. Een eerste is dat ik zelf sport en mijn medewerkers wil stimuleren dat ook te doen. Een tweede is dat sport mensen samenbrengt. Je kan bijvoorbeeld je klanten soigneren met een avondje voetbal. Een derde is dat sport storytelling is. Sterke leiders hebben een sterk verhaal.

Toen jij Oostende overnam, twijfelden enkele experts aan je financiële slagkracht. Hoe heb je dat beleefd?

(blaast) Dat was niet leuk om te lezen. Een leger aan échte experts van de licentiecommissie is tot twee maal toe alle boeken komen doorpluizen. Daaruit bleek dat alles tot in de puntjes klopt. Alle banden met Marc Coucke zijn doorbroken. Oostende heeft géén schulden. Ons budget is met achttien miljoen euro het zesde grootste van België. (zucht) Ik hoorde ook een ander gerucht, dat ik Callant Verzekeringen zou verkopen. (feller) No way! Dit jaar nog doen we minstens één, en misschien zelfs twee overnames. Ik kan u verzekeren: ik ben ambitieuzer dan ooit, met het bedrijf én met Oostende. KVO is een hefboom voor Callant en omgekeerd.

Waarom maak je niet bekend hoeveel geld je betaalde aan Coucke?

Omdat dat geen toegevoegde waarde heeft voor supporters of media. Dat bedrag doet er niet toe.

Een ander gerucht is dat jij een papieren voorzitter zou zijn.

(feller) Dat is uitgesloten. Je hebt toch net mijn betoog gehoord? Oostende is voor mij een korte termijn- én een lange termijnproject. Op korte termijn willen we play-off één spelen, liefst dit seizoen al. Op lange termijn wil ik de fundamenten van deze ploeg verstevigen. Dat gaat over die waarden. (even stil) Die geruchten hebben mij geraakt, ik ben daar eerlijk in. Maar ik heb ook al geleerd om afstand te nemen van wat geschreven wordt in kranten en sociale media.

Heb jij trouwens nog tijd om naar je vakantiewoning in Spanje te gaan?

(lacht) De voorbije maanden iets minder, moet ik toegeven. Voordien trokken we om de zes weken naar daar, telkens voor enkele dagen. Het is de bedoeling dat ritme snel weer op te pikken. Ik zit daar niet te luieren. Ik ben ook daar bereikbaar, doe mijn mails, mijn telefoontjes. Naar Spanje gaan, staat voor mij gelijk aan werken, maar dan in de zon en met zicht op zee. Maar ik maak er ook tijd om met de kinderen te sporten, te mijmeren en te genieten van de kleine dingen van het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier