Play Sports-commentator Filip Joos over de topper van speeldag 31: Wie is de sterkste outsider in de titelstrijd?

Antwerp (3de) en Anderlecht (4de), outsiders voor de titel, voelen in de strijd om een plaats in de Champions play-offs almaar meer dreiging van AA Gent (5de). Het maakt van hun onderlinge confrontatie deze namiddag een sleutelwedstrijd. Omdat coaches afhankelijk zijn van hun spelers: Filip Joos weegt de individuele kwaliteit van beide ploegen tegen elkaar af.

1. VAN CROMBRUGGE VS BUTEZ

“Twee heel goeie keepers op Belgisch niveau die aan een sterk seizoen bezig zijn. Maar Van Crombrugge straalt veel meer rust uit dan Butez, die enorm opgaat in wat er rond hem gebeurt. Als verdediger zou ik liever met Van Crombrugge in mijn rug spelen, omdat hij een echte aanvoerder is, rustiger is en sneller eens mea culpa zal slaan. Butez brult altijd en zoekt meteen een schuldige. Daar kan hij nog heel veel progressie in maken.”

2. BUTA VS MURILLO

“Een goeie Buta is voor mij een van de beste en modernste rechtsachters van de competitie: snel, een goeie voorzet, heel vaak hoog mee kunnen komen en in de zestien opduiken. Murillo speelt geen topseizoen: te veel balverlies, te veel matige wedstrijden. Al is hij sinds de winterstop beter aan het worden.”

3. SECK VS MAGALLAN

“Seck is iemand van wie een spits enige schrik heeft wanneer er een bal in de lucht komt én hij is voetballend beter geworden. Magallán is te weinig. Mocht Debast (18) fit zijn, dan zet ik die altijd op zijn plaats. Die jongen maakte bij zijn debuut een geweldige indruk: passing, indribbelen, duelkracht… Hij kan uitgroeien tot iets groots.”

4. DESSOLEIL VS SARDELLA

“Dessoleil vind ik echt te weinig. De titel ambiëren met hem op die positie… dat zal niet mogelijk zijn. Hij is te weinig bedrijfszeker, heeft te veel fouten nodig en aan de bal weifelt hij te veel. Dat hij ooit door mijn Waalse collega’s in de nationale ploeg werd geschreven… dat klopt niet hé, maar dat zal om communautaire redenen geweest zijn. ( lacht ) Maar nu Hoedt geschorst is en Debast en Delcroix niet fit zijn, heeft ook Anderlecht daar een probleem. Als je dan met Magallán en Sardella in het hart van de defensie moet spelen, is dat een enorme aderlating.”

5. VINES VS GOMEZ

“Gómez is de beste linksachter van de competitie. Bataille kon mij nog niet overtuigen en daarom vind ik de linksvoetige Vines de beste optie op links. Hij is niet aan een topseizoen bezig, maar dat komt ook omdat hij als jonge Amerikaan in zijn aanpassingsseizoen al veel meer heeft moeten spelen dan verwacht. Ik denk dat zijn tong intussen op zijn schoenen sleept. Hij lijkt mij ook nog te bescheiden, te braaf en in een ploeg als Antwerp is dat niet altijd een voordeel.”

6. VERSTRAETE VS CULLEN

“Verstraete heeft zijn afstandsschot voor, maar ik vind het jammer dat je bijna zeker weet dat hij een gele kaart zal pakken. Dat kan zo’n wedstrijd hypothekeren. Cullen is hetzelfde type: een harde werker. Ze zijn elkaar waard. Ik kan niet kiezen tussen de twee.”

7. BENSON VS VERSCHAEREN

“Niks ten nadele van Verschaeren, want die is aan een opmars bezig, maar ik hou enorm van de buitenspelerkwaliteiten van Benson. De geweldige dribbels, het naar binnen en het naar buiten kunnen, de linkse poot, de doelgerichtheid, het lef, ook om heel vaak de bal te vragen. Verschaeren is af en toe nog eens twintig minuten weg, wat bij Benson minder gebeurt. Ja, ik ben een enorme Benson-fan.”

8. NAINGGOLAN VS ASHIMERU

“Radja geniet mijn voorkeur, maar je mag hem niet te hoog zetten. Zijn actieradius is intussen minder geworden – Ashimeru zal twee kilometer meer lopen – maar er is nog altijd zijn passing en zijn speldoorzicht. En: ik ben niet vergeten hoe hij in de heenwedstrijd de rest qua persoonlijkheid in zijn zak stak. Kan hij dat nu nog? Dat weet ik niet, want sindsdien speelt hij echt wel mindere wedstrijden en is zijn transfer zeker niet het succes geworden dat verwacht werd. Bij Anderlecht gaat op die positie meer dynamiek uit van Ashimeru dan van de fijne voetballer Olsson.”

9. FREY VS ZIRKZEE

“Hier kies ik toch voor Zirkzee. Ik kan wel eens vloeken op hem, maar ik ga toch voor die drie momenten van zuivere klasse. Er zijn veel werkpunten aan en wil hij ooit de top bereiken, dan zal hij moeten schaven en waarschijnlijk zal het daarom niet gebeuren. Maar ik veer toch geregeld recht bij een baltoets van hem. Anderzijds doet het mij ook wel pijn dat ik dan niet voor Frey kies, want ik respecteer enorm wat die gast doet en ik vind dat hij zeker bij Antwerp niet ter discussie mag staan.”

10. YUSUF VS REFAELOV

“Yusuf is degelijk, maar ik verkies Refaelov omwille van het vernuft. Maar ik zou hem wel altijd na een uur wisselen, omdat je voelt dat het dan moeilijk wordt. Ik zou zeggen: een uurtje Refaelov en dan Miyoshi erin.” ( lacht )

11. BALIKWISHA VS KOUAME

“Ik ben niet wild van Kouamé, omdat hij technisch beperkt is, maar ik hou wel van de enorme generositeit en energie die hij uitstraalt. Bij Balikwisha druipt af en toe de klasse eraf, zie de manier waarop hij tegen Beerschot Frey die goal voorschotelt, maar hij kent nog te veel momenten in een wedstrijd dat hij niet echt aanwezig is én hij lijkt mij ook nog te veel speelvogel.”

Conclusie

“Als ze top zijn, zijn ze aan elkaar gewaagd. Anderlecht beschikt voorin met Zirkzee, Verschaeren en Refaelov over iets meer technisch vermogen, maar is gehandicapt centraal achterin. In de heenwedstrijd kwam het mentaal tekort, maar dat zorgde voor een déclic en sindsdien een hele goeie reactie. Bij Antwerp is de vraag: hoe is de geestesgesteldheid na wat er vorige week tussen de voorzitter en de coach is gebeurd? Zoiets slaat toch wonden. Deze wedstrijd kan alle kanten uit, maar ik verwacht een gelijkspel. AA Gent wordt de winnaar.”

(Christian Vandenabeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier