Zeven beslissende matchen op de laatste speeldag: wie kan nu tégen het play-off systeem zijn?

Speeldag 34 en op alle wedstrijden van vandaag zit nog hoogspanning – dank u Telenet dat jullie ook alsnog álle wedstrijden op de kanalen van Play Sports uitzenden. Wil diegene die de competitieformule met twee play-offs maar niks vindt nu recht staan? Het is al wekenlang héérlijk, die strijd om de vierde plaats en het gevecht om in de top acht te geraken. Dit doet denken aan de pret van de Container Cup.

En, meneer daar achteraan in de zaal, met de blauw-zwarte sjaal, we gaan toch niet zeuren over de halvering van de punten straks? Uw coach Philippe Clement mopperde er deze week nog eens over: “Het blijft onsportief. Misschien is ziekelijk het juiste woord…” Natuurlijk is Club Brugge daar tegen, elke club die de reguliere competitie als eerste eindigt is daar tegen. Maar het volgende jaar weer niet… Enig begrip zelfs voor die clubs voor wie het profvoetbal business is. En de landstitel big money . En ook voor hun supporters die zo snel mogelijk willen zingen van Kampioen… Kampioen! Maar daar stopt het begrip. Want zij vergeten dat het Belgische profvoetbal grotendeels (over)leeft dankzij de televisiegelden, dankzij de 103 miljoen euro die Eleven Sports dit seizoen en de volgende vier jaar betaalt. Ook en vooral voor spannende play-offwedstrijden. Meer kijkers, meer abonnees… En dan is de halvering van de punten misschien puur sportief niet helemaal eerlijk – “hoe beter je het doet, hoe meer je gestraft wordt”, zuchtte Clement nog – het bezorgt elke neutralere voetballiefhebber extra spankracht en plezier in de competitie. En Club Brugge poneert toch zelf dat het een entertainment slash mediamerk is (geworden), dan moet het voetbalbedrijf daar ook consequent in zijn. Enigszins kort door de bocht: toont het succes van de Container Cup op Play4 niet aan hoezeer topsport als entertainment wordt gesmaakt?

Titelstrijd

Hoeveel fun zat nog in de zogenaamde ‘Champions Play-off’ indien Club met een voorsprong van pakweg 16 punten had mogen starten? Maar, stel dat Club tegen Moeskroen zijn zevende (!) nederlaag van het seizoen oploopt – neen meneer achterin, ik geloof dat ook niet –, dan is er tenminste weer een beetje sprake van een titelstrijd. Leuk toch? En hoeveel fun zat er vandaag nog in, indien er in zeven wedstrijden geen strijd was voor plaats vier en voor plaats acht? Nog afgezien van Club-Moeskroen, naast OHL-Waasland Beveren ook beslissend in de degradatiestrijd.

KVO krijgt nu al de Oscar voor beste productie en regisseur”

Al járen toetert men op zondagen waarin twee keer twee topclubs tegenover elkaar staan van Super Sunday , welaan… dit ís tenminste een échte Super Day, nu ook opwindend voor supporters van ‘kleintjes’ als KV Oostende, Zulte Waregem, Mechelen, OHL…

KVO heeft dus nog een waterkansje op de Champions Play-off, stel je voor. Daarvoor moet KVO zelf winnen van Cercle en moet Anderlecht verliezen op STVV. Dat dat laatste nog kan, geloven er maar weinig, al zijn er heus wel tegenargumenten: RSCA won op Stayen maar drie van zijn laatste tien matchen, RSCA voetbalde tegen Club ondanks de zege 70 minuten maar weinig bij elkaar, RSCA is een voorbeeld van wispelturigheid. Velen zijn de schabouwelijke 0-0 tegen Cercle en 0-2 tegen Kortrijk na misschien wel dé referentiematch op Genk (1-2) blijkbaar al vergeten… Maar of het weireldploegsje uit Oostende het nu haalt of niet, of den Amerikaan die de terminale club heeft gered dat puur voor het geld heeft gedaan of niet, KVO en coach Alexander Blessin krijgen van ons de Oscar voor beste productie én voor beste regisseur. Mag worden bekroond met het vijfde Europese ticket, zonder play-off 1 start KVO bij winst tegen Cercle in play-off 2 in elk geval in een comfortabele positie, want in tegenstelling tot vorig seizoen start niet iedereen met nul punten, maar wordt de eindrangschikking na vanavond ook gehalveerd.

Vergiftigd geschenk

Indien Genk volgende week de beker wint, moet de winnaar van play-off 2 zelfs geen barragematch meer spelen tegen de nummer vier van play-off 1, dan ook al verzekerd van Europees voetbal. En dan heeft Kompany toch de verdienste dat hij Anderlecht heeft teruggebracht tot waar het thuishoort – Belgische top vier – en als Europeaan weer financieel wat betere perspectieven.

Het vijfde Europees ticket – tweede voorronde van de Conference League – is dan weer een heel schraal prijsje – een vergiftigd geschenk zelfs – maar daar moet je vandaag niet mee afkomen bij AA Gent en Standard, dat volgende week zondag wel nog in de bekerfinale kans maakt op de laatste voorronde van de Europa League.

Zitten we dan vandaag ook niet met z’n allen op het puntje van onze zetel voor wat in het Regenboogstadion gebeurt? Het is de allerlaatste kans voor AA Gent – Oscar van de slechtste regie en dan hebben we het meer over het bestuur dan over de coach – om het lamentabel seizoen nog een beetje te redden.

Twee finales

Zulte Waregem-AA Gent en Standard-Beerschot zijn dan ook meteen twee ‘finales’ van deze Super Sunday. Vier clubs die onderling strijden voor de top acht, kan het heftiger? De Container Cup-commentatoren Sonck en Elias zouden hun plezier niet op kunnen. Terwijl Mechelen en OHL ook nog een kansje maken. Als het in Waregem op een gelijkspel eindigt, rukken ze zich de haren uit het hoofd mochten ze zelf niet winnen van respectievelijk KV Kortrijk (Oscar voor de slechtste Bijrol) en Waasland-Beveren. Het zo geplaagde Waasland-Beveren, vorig seizoen letterlijk aan de galg ontsnapt en nu moeten bidden dat dat armtierige en duistere Moeskroen geen punt haalt op Club én dat het zelf wint op OHL… heerlijk toch? En, met het grootste respect voor wat Marc Brys neerzette bij OHL, stiekem hopen we met z’n allen toch dat Moeskroen, nu al veel te lang hét lelijke eendje van eerste klasse, rechtstreeks degradeert en dat het schimmige maar moedige Waasland-Beveren in de barragematchen nog een kans krijgt?

Om maar te zeggen: er is ontzettend veel te beleven vandaag vanaf 18 uur. En dan zou je denken dat minstens één verrassing niet uit te sluiten is: wie had kunnen denken dan Viktor Verhulst in De Container Cup zoveel topsporters achter zich zou laten? Anderzijds konden we in het seizoen 2018-2019 nog vaststellen dat op het einde van de rit toch weer de zes clubs met de grootste budgetten play-off 1 speelden. Want die logica bestaat ook nog. STVV greep er toen net naast, ten voordele van Gent. En daarom denken we: Anderlecht in play-off 1 en Standard en Gent in play-off 2. Wat in afwachting van het EK ook de maand mei voor de voetballiefhebbers plezant zal maken. Maar eerst Super Sunday !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier