Sports Late Night-gezichten blikken vooruit op het nieuwe voetbalseizoen: “Anderlecht wordt kampioen”

Vrijdagavond ging de vaderlandse voetbalcompetitie opnieuw van start en dat betekende ook voor Sports Late Night – op VIER en op Telenet Play Sports – een nieuw seizoen. Aan de tactiek werd nauwelijks gesleuteld, enkel in de opstelling een kleine verandering: Bart Raes en Gilles De Coster krijgen het gezelschap van Joris Brys. Uiteraard zijn ook Geert De Vlieger, Marc Degryse en Bob Peeters weer van de partij.

Sports Late Night toont elke vrijdag, zaterdag en zondag samenvattingen van de voetbalwedstrijden van de Jupiler Pro League van die dag, met afwisselend Gilles De Coster, Joris Brys en Bart Raes als gids. Sport Late Night op zondag is een afsluiter van een weekend vol voetbal, met ruimte voor een net iets andere kijk op het afgelopen voetbalweekend. “Aan het concept is eigenlijk niks veranderd”, aldus Bart Raes. “Vorig jaar – in ons eerste jaar – hebben wij gaandeweg de juiste vorm, toon en inhoud gevonden. Het programma stond er redelijk snel en dit jaar bouwen we op die basis verder. De grote lijnen blijven hetzelfde: op zondag wisselen Gilles en ik elkaar af, onze vaste analisten blijven Geert, Marc en Bob, en zij worden aangevuld met andere specialisten uit ons pallet van Play Sports en met gasten uit de actualiteit die bij voorkeur zelf op of naast het veld gestaan hebben.”

Wat verwachten jullie van deze nieuwe competitie? Van de topclubs bijvoorbeeld?

Bob Peeters verwacht opnieuw veel van Club Brugge. (foto belga)

Bob Peeters: “Club Brugge zal sowieso hoge ogen gooien dit seizoen. Ze hebben hun kern bijna volledig kunnen behouden en hebben een aantal inkomende transfers gerealiseerd. Het is enkel af te wachten wat er gebeurt met Limbombe die vorig seizoen toch een bepalende speler was. Anderlecht heeft ook een heel ruime kern en heeft de nodige transfers gedaan. Ze hebben alleszins meer keuze dan vorig jaar, waardoor Hein Vanhaezebrouck in verschillende systemen kan voetballen. De nieuwe voorzitter Coucke verwacht ook veel, wat in Anderlecht dus neerkomt op kampioen spelen. Ik denk dat Anderlecht het Club heel moeilijk gaat maken. Dat was vorig jaar toch minder het geval.”

Bart Raes: “Ik merk ook een grote stabiliteit bij clubs uit de G5. Bij Anderlecht was die er vorig jaar niet. Ook ploegen als AA Gent en KRC Genk kunnen voortbouwen op wat ze vorig seizoen hebben gepresteerd. Het enige vraagteken voor mij is Standard. Daar hebben ze met het aantrekken van Michel Preud’homme ook gekozen voor stabiliteit. Maar Edmilson is vertrokken, Carcela kwam niet opdagen voor training. Alleszins willen ze ook in Luik ‘back to the roots’.”

Wil dat zeggen dat de competitie spannender dan vorig seizoen wordt?

Volgens Marc Degryse is Anderlecht de titelfavoriet. (foto belga)

Marc Degryse: “Ik denk het wel. Vorig jaar nam Club de beste start van alle grote ploegen en won op basis van die voorsprong de titel. Alle andere ploegen misten hun start volledig. Ik denk dat dat nu anders zal lopen. Ivan Leko heeft zich bewezen als trainer van Club en met Preud’homme en Vanhaezebrouck hebben Standard en Anderlecht twee winnaars in huis. Het wordt met andere woorden drummen voor een plek bij de top drie. Ik kan me niet voorstellen dat ploegen als STVV, Moeskroen of Antwerp net zoals in het seizoensbegin van vorig jaar in de top zes zullen staan. Al wordt ook bij bijvoorbeeld Zulte Waregem en Charleroi uitstekend werk verricht. Ik ben trouwens ook wel enorm benieuwd naar wat KVO kan brengen onder Gert Verheyen en wat Cercle Brugge kan betekenen.”

Ook nog één nieuwigheid op het veld: de VAR is dit seizoen bij elke wedstrijd aanwezig.

Bart Raes: “Klopt. En dat is sowieso eerlijker. We mogen niet vergeten dat vorig jaar een soort lange testfase was, die dus ook gepaard ging met foutjes. Ik schat in dat de VAR dit seizoen beter zal presteren.”

Tot slot: graag een pronostiekje van de heren analisten. Een persoonlijke top 3?

Marc Degryse: Anderlecht wordt kampioen, gevolgd door Standard en Club Brugge.

Bob Peeters: In willekeurige volgorde: Anderlecht, Club Brugge, Standard.

Sports Late Night, elke vrijdag, zaterdag en zondag op VIER en op Telenet Play Sports. Alle wedstrijden van de Jupiler Pro League zijn trouwens integraal te zien op Play Sports.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier