“Top zal dichter bij elkaar zitten”

GIETEN Vandaag laten Michel Wuyts en Paul Herygers hun stem bij volmacht horen. Niet alleen in het stemhokje maar ook in de commentaarstoel. Meer bepaald tijdens de veldrit in Gieten, tevens meteen ook de start van de Telenet Superprestige.

Vandaag wordt in het Nederlandse Gieten de Telenet Superprestige editie 2018-2019 op gang geschoten. Met respectievelijk Gieten, Boom en Ruddervoorde wordt de maand oktober meteen een belangrijke periode. Ook dit jaar zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel dé topkandidaten voor dag- en eindwinst. Europees kampioen Van der Poel kende een rustige voorbereiding terwijl die van wereldkampioen Van Aert allesbehalve vlekkeloos was.

In hoeverre gaan zijn contractperikelen wegen op het seizoen van Wout van Aert?
Michel: Hoe langer het aansleept, hoe meer het toch zal wegen. Als er tegen kerst, als de lente op de weg wenkt, geen gerechtelijke uitspraak komt, zal het doemdenken beginnen en zal dat wellicht toch een invloed hebben op zijn prestaties.
Paul: In Geraardsbergen, op de Muur en Kapelmuur, was Wout verbluffend. Maar daar is niet veel meer van overgebleven. Maar zodra zijn crosstrui in orde geraakt, zal het wel weer loslopen.
Michel: De topcrossers moeten uit dit geval leren dat ze geen al te lange contracten moeten afsluiten. Wout tekent voor drie jaar en leert al in zijn eerste seizoen op de weg dat hij eigenlijk al lang op World Tour-niveau zit. Hij had de Omloop Het Nieuwsblad kunnen winnen. Maar zijn team zat niet op dat niveau en zal dat de komende jaren ook nog niet bereiken.

Wie worden de challengers van Van Aert en Van der Poel?
Michel: Toon Aerts zal schitteren op zware parcoursen, als het echt winter wordt. Ik zie ook heel veel goeds in Quinten Hermans. Als Sven Nys zijn pionnen op hun beste terrein inzet, dan zie ik die ploeg crossen winnen, ook waar Van der Poel én Van Aert aan de start staan. Van der Poel heeft naar mijn gevoel roofbouw op zijn lichaam gepleegd in de zomer. Er zullen wel eens crossen zijn waarin die ook wat minder gaat zijn.
Paul: Ik vind het positief dat ook de uitdagers durven te knippen in hun programma. Vroeger dachten ze dat ze alles moesten rijden omdat ze wat minder verdienen. Maar dat gaat toch ten koste van de resultaten.
Michel: Ik ben ook benieuwd naar in welke mate Daan Soete vorderingen geboekt heeft. Die zijn motor is behoorlijk groot en hij is erg snel. Ik geloof er in elk geval in dat ze aan de top dichter bij elkaar zullen zitten. Verheugend vind ik ook de terugkeer van Marianne Vos. Dat gaat de pret bij de vrouwen alleen maar vergroten. Ik hoop dat ook de sterkste Amerikaanse vrouwen vaker overkomen.

“van der Poel heeft naar mijn gevoel roofbouw op zijn lichaam
gepleegd in de zomer”

Wat maakt het begin van het crossseizoen in jullie los?
Michel: Na het WK heb je het wegseizoen wel gehad. Dan kijk je uit naar de cross. Het spectrum is kleiner maar wel pittig. Je kent alle hoofdrolspelers. Bij de mannen zijn er dat zo’n 15, bij de vrouwen 10 of 12.

Is dat niet wat mager?
Michel: Is er meer plaats in een veld, op een omloop van 2,5 kilometer? Ik denk het niet. Bij de mannen zou er wel meer plaats moeten zijn voor meer nationaliteiten. In de VS waren er bij de top 20 drie niet-Belgen. Er is op dat vlak weinig evolutie.

“ik vind het positief dat ook de uitdagers durven te knippen in hun programma”

Aan jullie enthousiasme aan de microfoon zal het in elk geval niet liggen.
Michel: Als ik mezelf terug hoor tijdens een finale, dan denk ik soms ‘alléé jom, op je 61ste…
Paul: Op een bepaald moment ben je in trance. Na een finale moet je Michel een aantal minuten laten doen. Hij is dan helemaal in de koers opgegaan.
Michel: Ik ben er van overtuigd dat onze snelheid van praten is toegenomen. In het veldrijden wordt steeds sneller gereden. Dat pakt op je systeem, je stapt mee op die expresstrein. In de periode van de hoogconjunctuur van Sven Nys lag alles vast na een paar ronden en dan ga je daar gemoedelijk mee om.

Zijn jullie meer dan collega’s?
Paul: Absoluut. Het zit veel dieper.
Michel: We geven elkaar op het einde van het jaar een cadeau, uit dankbaarheid voor wat we samen neergezet hebben.

De Superprestige, vandaag live op Telenet Play Sports. Op Play Sports bekijk je de cross nog straffer. Ontdek het allemaal op telenet.be/playsports.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier