Stijn Vreven in zéér nauwe schoentjes

Na de 6-1-pandoering tegen RC Gent sprak het bestuur van Waasland-Beveren zijn vertrouwen uit in de coach. Stijn Vreven zal ongetwijfeld gevloekt hebben. Want het is een wet is het voetbal: als de bazen een dergelijke uitspraak doen, is het ontslag heel dichtbij. En dit kan onterecht lijken na een seizoen waarin Waasland-Beveren veilig leek, maar het resterende programma oogt loodzwaar en het degradatiespook komt nu wel heel dichtbij.

De anders zo strijdvaardige Stijn Vreven was duidelijk aangeslagen na de zware nederlaag in Genk. “Dit raakt me tot in mijn ziel” stamelde hij achteraf. En over de (wan)prestatie van zijn team: “Beschamend” en “een gebrek aan eergevoel”.

SOCCER JPL DAY 26 RC GENK VS WAASLAND-BEVEREN
Stijn Vreven verwijt zijn spelers een gebrek aan eergevoel. (foto’s belga)

Het was niet voor het eerst dat de coach uithaalde naar zijn eigen spelers. Hij doet dat ongetwijfeld met de beste bedoelingen: hen op scherp zetten om het de volgende wedstrijd beter te doen. Alleen moet hij er wel voor opletten dat dit niet te vaak gebeurt. Anders riskeert hij net het tegenovergestelde te bereiken.

We kunnen ons niet indenken dat Gano & Co een nederlaag zoals die tegen Genk weglachen. Geen enkele speler wordt graag vernederd. Maar het kan uiteraard wel gebeuren. Als je zelf een mindere dag hebt en tegelijk uitkomt tegen een team dat wel goed draait bijvoorbeeld. Dat is al vreselijk balen en als de coach dan nog eens zegt dat het eergevoel ontbreekt, dan bestaat de kans dat sommige spelers hun middelvinger opsteken. En een dergelijke reactie kan Vreven momenteel missen als kiespijn.

Op vier matchen voor het eind van de reguliere competitie moet hij kunnen rekenen op al zijn spelers. Alleen zo kunnen de Waaslanders de degradatie vermijden. Hun programma oogt immers zwaarder dan dat van de concurrenten. Volgende week komt Anderlecht op bezoek, een week later volgt een verplaatsing naar Charleroi dat nog volop in de running is voor Play-Off 1, dan komt KV Mechelen langs en op de laatste speeldag staat een bezoek aan Westerlo op het programma.

Tenzij Moeskroen het volledig laat afweten en geen punten meer pakt, lijkt de kans groot dat dit laatste duel allesbeslissend wordt.

De resterende wedstrijden van de vier degradatiekandidaten: Moeskroen (23 punten), OHL (25), Westerlo (26) en Waasland-Beveren (26).

Speeldag 27
Waasland-Beveren – Anderlecht
Moeskoen – OHL
Club Brugge – Westerlo

Speeldag 28
Charleroi – Waasland-Beveren
OHL – Oostende
Westerlo – Moeskroen

Speeldag 29
Waasland- Beveren – KV Mechelen
AA Gent – OHL
Moeskroen – Anderlecht
Lokeren – Westerlo

Speeldag 30
Westerlo – Waasland-Beveren
Zulte Waregem – Moeskroen
OHL – Club Brugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier