Thibau Nys gaf dit seizoen de beste indruk, maar er zijn kapers op de kust. Met Lars van der Haar, zijn ploegmaat bij Baloise Trek Lions, als grootste uitdager. (foto Belga) © JASPER JACOBS BELGA

EK Veldrijden: Thibau Nys (20) torst de favorietenrol

14 graden, zeldzame buien en rukwinden tot 55 km per uur: ziedaar de ingrediënten van een namiddagje cross in het geteisterde Bretagne. Pakt Thibau Nys zijn eerste Europese titel?

We hebben uitstekend nieuws: de Belgische topfavoriet op EK-goud, Thibau Nys, houdt van Pontchâteau. Vertelde Nys onlangs in het wielermagazine Poggio: “Ik zit met Pontchâteau in mijn hoofd. Daar heb ik als eerstejaarsjunior mijn allereerste Wereldbekercross gewonnen. Als je mij zou vragen om het parcours te tekenen dat het meest op mijn lijf geschreven is, is het daar.”

We hebben ook minder uitstekend nieuws: de niet-Belgische topfavoriet op EK-goud, Lars van der Haar, houdt ook van Pontchâteau. “Het parcours daar ligt me wel”, vertelde de Nederlandse ploegmaat van Nys bij Baloise Trek Lions deze week. “Ik zou het hartstikke gaaf vinden om mijn derde Europese sterrentrui te winnen.”

In het Belgische kamp beseffen ze het Nederlandse gevaar. “Een EK en Lars van der Haar hangen een beetje samen”, liet medefavoriet Eli Iserbyt optekenen. Niels Albert voegde er in zijn column in HLN aan toe dat Van der Haar een streepje voor heeft op de rest. “In zijn beste jaren blonk hij op dit soort parcours altijd uit.”

Het gevaar Van der Haar

Feit is: de 32-jarige Van der Haar is een kampioenschapsrenner. De voorbije elf winters stond hij in elf WK’s en acht EK’s maar liefst negen keer op het podium. “Lars is absoluut een kampioenschapsrenner”, knikt zijn coach Paul Van Den Bosch. “Toen Wout van Aert in Zolder voor de eerste keer wereldkampioen werd, haalde hij Lars pas helemaal op het einde in. Nu, zoveel jaar later, is hij vooral een heel constante renner geworden. Als Lars vier jaar geleden in de huidige omstandigheden aan de start van de Koppenbergcross had gestaan, zou hij bij wijze van spreken de finish niet gehaald hebben. Nu eindigt hij zelfs in een mindere dag op het podium.”

We mogen Thibau echt wel dé favoriet voor dit EK noemen

Van Den Bosch begeleidt ook Thibau Nys en is uitstekend geplaatst om beide topfavorieten met elkaar te vergelijken. “Ik denk dat Thibau de voorbije wedstrijden de beste indruk naliet. Dat mogen we wel zeggen. Hij had Overijse kunnen winnen en zette op dominante wijze de Koppenbergcross naar zijn hand. We mogen Thibau dus echt wel dé favoriet noemen. Maar ik ben ook de coach van Lars van der Haar en niemand zal mij tegenspreken als ik zeg dat hij ook een heel goede kans maakt. Het is spannend, ook voor mij. Ergens is het een luxesituatie, maar op dit EK zijn Lars en Thibau voor één keer geen ploegmaats van elkaar. Dat is een raar gegeven. Ze komen heel goed overeen, maar nu staan ze plots tegenover elkaar. Ze willen alle twee winnen. Maar ook jongens als Iserbyt en Vanthourenhout willen dat. Het is toch wel een ambetante situatie. Het valt te hopen dat er geen derde hond met het been gaat lopen. Dat is misschien niet de correcte formulering, maar iedereen weet wat ik ermee bedoel.”

Al zullen er vooraf sowieso duidelijke afspraken gemaakt worden, benadrukt Van Den Bosch. “Iedereen zal zijn eigen kans mogen gaan, zo simpel is het. De voorspelde wind zal een rol spelen, vermoed ik. Het kan in het voordeel spelen van iemand die aanvalt, want wie zal er met zoveel wind de achtervolging met een klad renners in zijn zog op zich nemen?”

Onder de indruk

Van Den Bosch, 66 intussen, doorzwom als coach al heel wat watertjes, maar ook hij is onder de indruk van wat de jonge Nys in 2023 liet zien. “Ik werk al van in de jeugd met Thibau samen en ken hem door en door. Wat hij dit jaar echter op de weg en in het veld heeft laten zien, had zelfs ik niet zien aankomen. Nog niet.” Kortom: dit EK komt mooi op tijd om te oogsten. “Maar dat geldt voor alle crossers, nu Van der Poel, Van Aert en Pidcock er nog niet bij zijn.”

Programma EK

vrouwen junioren: start om 9 uur

mannen junioren: start om 10 uur

vrouwen beloften: start om 11 uur, live te volgen op VRT1

mannen beloften: start om 12.50 uur, live te volgen op VRT CANVAS

vrouwen elite: start om 14 uur, live te volgen op VRT1

mannen elite: start om 15.10 uur, live te volgen op VRT1

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier