(foto Getty) © LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA MAG/AFP via Getty Images

“Union zou het op basis van het hele seizoen meer verdienen”

Frank Buyse belt wekelijks met televisie analiste Imke Courtois over het voetbal op zondag.

“Haha, je hoorde haar deze week toen Bart Schols mij belde voor De Ochtend op Radio 1? Ik dacht: Max blijft wel stil als ik met haar in de draagzak wat rondloop. Niet dus. Maar no worries, nu slaapt ze. Stel maar je vragen.”

Mogen het hele stomme vragen zijn? Ben je goed in, merkte ik op VRT Max: ‘22 minuten stomme vragen aan Imke Courtois’, van MNM.

“Er bestaan geen stomme vragen, Frank. Zelfs jij… Hoewel, toen je enige tijd geleden vroeg of er nog kans was dat Union géén kampioen zou worden…”

Hoor haar, vorige week was Union nog steeds jouw topfavoriet.

(denkt na) “Vandaag nog steeds. Maar als ze verliezen op Anderlecht zeg ik volgende week Club Brugge, als Club zondag wint van Antwerp.”

Want Club speelde nu al twéé referentiematchen op rij?

“Nicky Hayen brengt in elk geval duidelijkheid en rust, Club is nu al twee matchen na elkaar echt wel heel sterk. Anderzijds: ik weet dat je fan bent van de play-offs met halvering en ik begrijp dat, altijd nieuwe spanning en entertainment. Maar het wordt nu wel wat absurd: van twintig punten achterstand naar vijf en straks misschien maar drie meer. Dan vind ik nog steeds dat Union op basis van het hele seizoen het meer zou verdienen dan Club Brugge of Anderlecht.”

Snap jij waarom Thiago donderdag die strafschop mocht nemen?

“Het was echt niet aan Vanaken om tegen een spits zonder vertrouwen, die de kans ziet eindelijk opnieuw te scoren, te zeggen dat hij die penalty niet mocht trappen. Hij stond blijkbaar als nummer 1 op het lijstje, maar Thiago had wel zelf de bal kunnen doorgeven.”

Ha, ik heb een stomme vraag: zou de slimme Blessin niet bewust getoeterd hebben “Iedereen ziet liever Anderlecht kampioen worden” om iets te creëren? Niet met ons! Zoals CEO Bormans zich daarna ook verweerde in de zaak-Burgess?

“Geloof ik nooit. Blessin moet er juist voor zorgen dat zijn ploeg gefocust blijft op het veld in plaats van op al die polemieken. Er is toch wat nervositeit daar. Nogmaals: absurd hoe ze de hele competitie domineren en na twee matchen in de play-offs al zijn bijgehaald. In Anderlecht-Union ligt de druk zelfs meer bij Union, al kon Anderlecht al drie seizoenen niet winnen van Union en kunnen ze nog steeds geen ‘referentiematch’ voorleggen. Maar zíj komen van zó ver, vóór het seizoen dichtte niemand paars-wit enige titelkansen toe. En kijk nu! Toch meer druk bij Union, denk ik.”

Niemand had ook gedacht dat paars-wit in 1B kampioen kon worden. Blij met de terugkeer van Beerschot?

“Ja! Ook omwille van de terugkeer van de Antwerpse derby. Zonder baldadigheden dan wel. Maar zo’n traditieclub hoort toch in eerste klasse?

Maar toch niet meer dan KV Kortrijk?! Of is dat een stomme vraag van een Kortrijkzaan?

“Dat is eerder een vraag naar bevestiging dat het goed komt met Kortrijk. Zondag in de play-downs KVK-Charleroi, hé? ’t Is je gegund!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier