Veldverwarming ‘vergeten’? Forfaitnederlaag!

Dat Westerlo vorige zaterdag een punt uit de brand sleepte tegen AA Gent, had het in belangrijke mate te danken aan de slechte staat van het veld. Op de bevroren ondergrond was goed combineren immers onmogelijk en dat bleek vooral voor de favoriet – AA Gent – nadelig. Je moet geen fervente Buffalosupporter zijn om te vermoeden dat de terreinverwarming moedwillig uitgeschakeld bleef. Er is slechts één oplossing voor dergelijke praktijken: een 0-5 forfaitnederlaag toepassen!

Het monkellachje van Jacky Mathijssen tijdens het interview na de wedstrijd was duidelijk. De Westerlo-coach kon nauwelijks verbergen hoe blij hij was dat het plannetje tot het gewenste resultaat geleid had.

Hein Vanhaezebrouck bleef kalmer dan we hadden verwacht. “Dit was een winterwedstrijd zoals in mijn tijd als voetballer, en dan spreek ik over de prehistorie. Dit zou toch moeten worden vermeden in de moderne tijden. Westerlo heeft nochtans pleinverwarming, maar dan moeten ze die wel aanzetten”, zei de coach van AA Gent. “Willen aanzetten”, bedoelde hij, maar Hein bleef diplomatisch.

Omdat teams die het spel maken veel meer last hebben van een moeilijk bespeelbaar terrein dan ploegen die zich beperken tot verdedigen, valt te vrezen dat nog heel wat pleinen van ploegen uit de kelder van de rangschikking er de komende maanden door “een kleine vergetelheid” als schaatspistes bij zullen liggen.

Wat baat het om dergelijke dure installaties te verplichten als er geen sancties voorzien worden als ze niet worden ingeschakeld? Voetballen op een bevroren veld leidt tot draken van wedstrijden, waar de supporters niets aan hebben. Het kan tot competitievervalsing leiden omdat teams die zich beperken tot afbraakvoetbal bevoordeeld worden. En bovendien is het gevaarlijk voor de spelers, want ze lopen een groot risico op ernstige blessures.

Onze boodschap aan de Voetbalbond: verbied voetballen op een schaatspiste en bestraf de ‘vergeetachtige’ thuisploegen met een forfaitnederlaag. Wedden dat men nergens nog de verwarming zal vergeten?

Hannes Van der Bruggen enThomas Matton druipen ontgoocheld af. (foto's belga)
Hannes Van der Bruggen enThomas Matton druipen ontgoocheld af. (foto’s belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier