Wout van Aert reed een goede Omloop, zag zijn ploegmaat Jan Tratnik winnen en werd zelf derde. (foto Belga) © BELGA

Visma-Lease a Bike domineert als vanouds in de Omloop Het Nieuwsblad, maar er zijn toch nog enkele vraagtekens

Quick-Step was jarenlang de norm in het voorjaar, maar nu heerst en verdeelt Visma-Lease a Bike. Zo ook gisteren in de Omloop Het Nieuwsblad: Wout van Aert en Christophe Laporte wilden winnen, maar aan de finish was Jan Tratnik de lachende derde.

Wat een week is dit…

Patrick Lefevere die Julian Alaphilippe en Marion Rousse schoffeert.

Tom Boonen die de luisteraars van Wielerclub Wattage wijsmaakt dat een jong meisje ooit zijn zak uit de ploegbus van Quick-Step meegriste – zijn sportzak welteverstaan.

Mark Uytterhoeven die in dezelfde podcast smakelijk de spot drijft met gesproken werkwoordsfouten van Wout van Aert en Ruben Van Gucht.

Nederlandstalige kranten en wielerwebsites die in die mate artikels en podcasts online plaatsen dat er overwogen wordt om een week voortaan langer dan 168 uur te laten duren.

Wout van Aert die de vraag krijgt of hij nog altijd “just niks moet” en zegt dat zijn “geluk er niet van afhangt”.

En Sep Vanmarcke die in deze krant zegt dat Jan Tratnik zijn topfavoriet voor de Omloop is. “Omdat hij er zijn voordeel uit kan halen dat één van zijn ploegmaats Wout van Aert heet”, voegt Vanmarcke er fijntjes aan toe.

Het is ook u niet ontgaan: koers is de belangrijkste bijzaak van het leven, en zeker tijdens de week dat het Vlaamse wielervoorjaar zich op gang trekt.

***

Ook voor Tim Wellens is koers de belangrijkste bijzaak van het leven. Hij, de winnaar van 17 WorldTour-koersen die volgens Greg Van Avermaet “vaak een beetje vergeten wordt”. Op zijn 32ste weet Wellens wat hij kan en niet kan. Zijn droom om ooit Luik-Bastenaken-Luik te winnen, heeft hij opgeborgen. De Vlaamse klassiekers, die zijn meer zijn ding. Gisteren in de Omloop werd dat andermaal duidelijk. Wellens was present toen 23 man op 140 km van de finish wegreed, werd vervolgens door een lekke band teruggeslagen, maar kon op de Muur van Geraardsbergen wel als enige de sprong naar de kopgroep maken. Finaal werd Wellens slechts twaalfde, maar zijn benen doen het beste voor de komende weken verhopen.

Een Let uit Andorra

Wie gisteren ook indruk maakte, is Toms Skujins. De 32-jarige Let van Lidl-Trek groeide op in een land waar niemand van het bestaan van de Tour de France afwist. Toen hij op 18-jarige leeftijd met zijn nationale ploeg in Maastricht verbleef, zag Skujins in een bar hoe Fabian Cancellara na een episch duel met Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen won. Het was de eerste keer dat Skujins van die koers hoorde. Veertien jaar later woont hij in Andorra met zijn Amerikaanse vrouw. Vertelde Skujins vorig jaar in De Muur: “Ik ben niet de beste op één bepaald vlak, maar ik ben wel beter dan de meesten op alle vlakken samen. Zoiets kan je moeilijk veranderen, tenzij je Wout van Aert heet. Wij, stervelingen, hebben een limiet.”

Gisteren was Skujins echter geen sterveling. Op de altijd venijnige Berendries was hij degene die de schijnbaar onwrikbare Wout van Aert los uit het wiel reed. Beiden maakten op dat moment deel uit van een kopgroep van zes met ook Matteo Jorgenson, Christophe Laporte, Tom Pidcock en Arnaud De Lie. Skujins werd vorige zomer dan wel achtste op het loodzware WK in Glasgow, in Vlaanderen eindigde hij nog nooit dichter dan de 55ste plaats. Als zijn wonderbenen een voorbode zijn voor de klassieke lente van Lidl-Trek – de supermarktketen zorgde voor een stevige financiële injectie – beloven het mooie weken voor Pedersen, Stuyven en co te worden.

Jan Tratnik: ooit gefaald als 19-jarige neoprof bij Quick-Step, nu onmisbaar bij Visma-Bike a Lease. (foto Belga)
Jan Tratnik: ooit gefaald als 19-jarige neoprof bij Quick-Step, nu onmisbaar bij Visma-Bike a Lease. (foto Belga) © BELGA

Finaal werd de Omloop Het Nieuwsblad 2024 een editie met meer plotwendingen dan favorieten. Visma-Lease a Bike stak er als team andermaal bovenuit, maar besloot om na de demonstratie van Skujins op de Berendries het geweer van schouder te veranderen. Het gevolg was dat na de laatste helling van de dag, de Bosberg, alles weer te herdoen was. Nils Politt en Jan Tratnik waren de gelukkigen. Toen zij op het vlakke wegreden, reageerde niemand. De koers was gereden. In een sprint met twee rekende de Sloveen, die vrijdag zijn 34ste verjaardag vierde, heel vlot af met de Duitser. Enkele seconden later maakten Van Aert (derde) en Laporte (vijfde) het feestje van Visma-Lease a Bike compleet.

Op zijn 19de bij Quick-Step

Jan Tratnik dus. De man die in 2011, op zijn 19de, een kans als neoprof bij het grote Quick-Step kreeg. De samenwerking liep echter voor geen meter: de Sloveen sukkelde met zijn voeding, jojode met zijn gewicht, kreeg mentale problemen en vertrok al na één jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere. Na vijf jaar op continentaal niveau kwam Tratnik bij CCC echter weer bovendrijven en vandaag is hij een uitstekend renner. Lefevere vorig jaar in Het Nieuwsblad: “Na zo’n parcours nu toch zo’n hoog niveau halen: ik doe er mijn hoed voor af.”

“Ik ben tevreden met het gevoel, maar ik denk wel dat het nog een stuk beter kan”

Wout van Aert

Vandaag zijn Tratnik, Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson en straks misschien ook Olav Kooij en Per Strand Hagenes onmisbare schakels bij Visma-Lease a Bike. Schakels die er geregeld voor zullen zorgen dat de kopman, Wout van Aert, zelf met lege handen achterblijft. Straks, in de Ronde en Roubaix, zal iedereen in Van Aerts dienst rijden, maar dan zal de kopman wel de beste versie van zichzelf moeten zijn om de Mathieu van der Poel van 2023 te verslaan.

Gisteren kregen we de beste versie nog niet te zien. Dat besefte Van Aert ook. “Ik ben tevreden met het gevoel, maar ik denk wel dat het nog een stuk beter kan.” José De Cauwer, co-commentator op Sporza, hield het bij een “een paar krasjes” en ook Arnaud De Lie, dan toch goed gerecupereerd van zijn hoogtestage op de Teide, uitte zijn mening. “Jorgenson was de sterkste van Visma in de kopgroep. Laporte en Van Aert waren sterk, maar minder sterk dan ik had verwacht.

We hebben zo’n flauw vermoeden dat er eentje vandaag in Kuurne-Brussel-Kuurne de puntjes nog eens op de i zal willen zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier