WK Cyclocross: Wanneer zelfs statistieken ons in de steek laten…
Is er eigenlijk iemand die echt gelooft dat Mathieu van der Poel in het Tsjechische Tabor geen wereldkampioen wordt?
De verzamelde (Belgische) tegenstand alleszins niet. En wij? Wij zochten ons sprankeltje hoop in enkele statistieken. Het resultaat: één tot zeven procent kans dat MVDP niet wint.
Eli Iserbyt, eerste op de UCI-ranking: “Ik ben een realist. We weten wat de waardeverhoudingen zijn. Op een WK worden die normaal gerespecteerd.”
Lars van der Haar, tweede op de UCI-ranking: “Als hij zijn normale niveau haalt, zijn wij kansloos.”
Joris Nieuwenhuis, derde op de UCI-ranking: “Er is weinig twijfel wie de kopman en favoriet is.”
Pim Ronhaar, vijfde op de UCI-ranking: “Als hij zijn ding kan doen, rijdt hij meteen weg. Hij is tien procent beter.”
Michael Vanthourenhout, achtste op de UCI-ranking: “Laat ons hopen dat hij nog niet helemaal hersteld is van de zware trainingsweken.”
Thibau Nys, negende op de UCI-ranking: “Na vijf of zes bochten zullen we weten of hij zo snel mogelijk van ons verlost wil zijn en dan krijgen we misschien al vrij vlug een wedstrijd in de wedstrijd voor zilver en brons.”
***
U leest het goed: de spankracht voor het 75ste WK veldrijden is ver te zoeken. Angstaanjagend ver zelfs. Begrijp ons niet verkeerd: ook wij hebben, net zoals u, veel respect voor de kampioen in Mathieu van der Poel, maar is het dan zoveel gevraagd, dat tikkeltje spankracht? Het geloof bij de tegenstand is klein, dus zochten wij onze toevlucht tot de keiharde feiten. Hoopgevende cijfers, die wilden we te zien krijgen.
Enter Jonas Creteur, sportjournalist bij Knack, cijferfetisjist en een wielerdatabase op zich. Hallo, Jonas? “Er zijn twee vaststellingen die Van der Poels winstkansen net iets wat concreter maken: zijn opmerkelijke link met Tabor én de afwezigheid van Wout van Aert.”
Zeven op zeven in Tabor
De eerste vaststelling die Creteur maakt, is het verleden van Van der Poel in Tabor. “Het is een plaats die hem altijd geluk heeft gebracht. Op 23 oktober 2011 nam hij er als 16-jarige eerstejaarsjunior voor de eerste keer deel aan een Wereldbekercross. Uiteraard won hij. Op foto’s van die cross in Tabor zie je dat Van der Poel al over de balken sprong. De kans is groot dat hij daar het verschil gemaakt heeft. Ook de twee winters erna, als tweedejaarsjunior en als eerstejaarsbelofte, won hij in Tabor. In 2015 werd hij er de jongste wereldkampioen ooit bij de profs, in 2017 kroonde hij zich er tot Europees kampioen en ook in 2018 en 2019 won hij in Tabor telkens de Wereldbekercross.”
Kortom, na zeven deelnames in Tabor staat de zegeteller van MVDP op zeven. Creteur: “Zelfs voor de veelwinnaar in hem is dat veel. De enige andere cross waar hij als jeugd- én profrenner nooit verloren heeft, is Gieten. Veelzeggend. Het geeft aan hoe goed het parcours in Tsjechië hem ligt, vooral door de specifieke plaats van de balken: bergop. Op dit WK hebben die de maximaal toegelaten lengte van 40 centimeter en door de vele regen en sneeuw ligt het parcours er zompiger bij dan verwacht. Van der Poel zal nog meer zijn pk’s kunnen uitspelen. 100 procent kans om dit WK te winnen? Dat nu ook weer niet, maar de kans is wel groot dat hij in Tabor ongeslagen blijft.”
Geen Wout van Aert
Creteur haalt nog een vaststelling aan: Wout van Aert is de enige die Van der Poel al vaak kon verslaan, alleen laat onze landgenoot dit jaar het WK aan zich voorbijgaan. “Ik heb eens uitgezocht hoeveel veldritten Van der Poel bij afwezigheid van Van Aert gewonnen heeft: 66 van de 77 of 86 procent. Het wordt echter nog straffer wanneer je die elf nederlagen onder de loep neemt. Zes daarvan leed Van der Poel in zijn eerste maanden als piepjonge prof in 2014. Sinds de cross in Overijse op 7 december 2014 won hij 64 van zijn 69 veldritten zonder Van Aert, goed voor 93 procent. Sindsdien won hij dus vijf crossen niet: in Hoogerheide 2017, toen hij een offday had, in Ronse 2019, waar Toon Aerts won, in Gavere 2020, met Pidcock als laureaat, in Boom 2022 nadat hij op zijn knie was gevallen en in Val di Sole 2022, waar hij zich om welke reden dan ook niet thuis voelde op de besneeuwde ondergrond.”
“De statistische winstkansen van Van der Poel variëren tussen 93 en 99 procent”
Creteurs conclusie is dat de statistische winstkansen van Van der Poel in Tabor tussen 93 en 99 procent variëren. “Tot nu toe zijn er drie seizoenen geweest waarin hij meer dan 90 procent van zijn crossen won: in 2018-2019 won hij 32 van zijn 34 crossen en scoorde hij aan 94 procent, in 2019-2020 verloor hij slechts één van zijn 25 crossen en haalde hij 96 procent, dit seizoen is hij voorlopig goed voor een straffe 92 procent. In 2019 en 2020 werd hij telkens wereldkampioen. Nu dus ook?”
Twee sprankeltjes hoop
Toch zijn er nog twee sprankeltjes statistische hoop, al blijkt het wel een zoektocht om die te vinden. “In Tabor is het verschil altijd klein”, merkt Creteur op. “In de laatste zestien edities bedroeg het verschil er tussen de eerste en tweede nooit meer dan veertien seconden. Een lekke band of valpartij op een slecht moment, ver van de materiaalpost, kan ook voor Van der Poel dus een ramp betekenen.” En dan is er nog de datum van dit WK: 4 februari. Creteur: “Op die dag werd hij op het WK in Valkenburg in 2018 van het kastje naar de muur gereden door Van Aert. (grijnst) Al vrees ik dat dit een pure toevalligheid is en het geen invloed op Van der Poels prestatie zal hebben.”
***
Is er eigenlijk iemand die echt gelooft dat Mathieu van der Poel vandaag in het Tsjechische Tabor geen wereldkampioen wordt?
Hij versloeg MVDP al eens in Tsjechië
Negen landgenoten verschijnen vandaag aan de start van het WK. Naast Eli Iserbyt, Thibau Nys, Laurens Sweeck, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Joran Wyseure, Jens Adams en Witse Meeussen is het vooral uitkijken naar Michael Vanthourenhout. De 30-jarige West-Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal werd negen jaar geleden in Tabor wereldkampioen bij de beloften en versloeg Van der Poel al eens op Tsjechische bodem: in november 2013 op het EK voor U23 in Mlada Boleslav.
Lees ook het exclusieve interview met Mathieu van der Poel in de Wielergids van Knack via www.knack.be/wielergids.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier