Gianni Vermeersch werd een jaar geleden wereldkampioen gravel. (foto Belga) © CTK

Wordt WK gravel tweestrijd Van Aert versus Valverde?

Le Bandie Twaalf maanden geleden won Gianni Vermeersch het eerste WK gravel. Vandaag kan onze landgenoot van Alpecin-Deceuninck zichzelf opvolgen, maar er zijn kapers op de kust: Wout van Aert en… de gepensioneerde Alejandro Valverde.

Gisteren werd Katarzyna Niewiadoma in Pieve di Soligo wereldkampioen gravel bij de dames. Vandaag zijn de heren aan zet in de regio Veneto. Het is uitkijken naar Wout van Aert, Florian Vermeersch en Quinten Hermans, maar ook naar uittredend wereldkampioen Gianni Vermeersch.

Hallo Gianni, hoeveel procent kans geef je jezelf om opnieuw wereldkampioen te worden?

“In percentages kan ik daar echt geen antwoord op geven. Sowieso sta ik met ambitie aan de start. De kans dat ik win, is aanwezig. Het nieuwe parcours ligt me ook goed, maar het is heel moeilijk om de winnaar te voorspellen. Materiaalpech kan een factor zijn. Er nemen enkele Amerikaanse gravelspecialisten deel. Van Valverde weet je niet wat je kan verwachten, maar een renner van Movistar vertrouwde me toe dat hij al een jaar voor dit WK aan het trainen is. Van Aert speelt sowieso mee. Mohoric start. In een wegkoers zou hij een van de favorieten zijn, maar nu is dat anders. We weten dat hij technisch aangelegd is, maar dit WK gravel kent heel moeilijke stroken. Hoe goed is hij daarin?”

In 2024 vindt het WK gravel in België plaats. Al aan gedacht?

“Nog niet specifiek, maar het EK van vorige week was alvast een voltreffer. Ik denk dat het een groot evenement zal zijn. De gravelsport is een opkomende discipline die alles biedt. Als mensen mij vragen welke fiets ze moeten kopen, antwoord ik dat ze best een gravelfiets aanschaffen.”

In welke discipline is winnen het moeilijkst: weg, veld of gravel?

“Goeie vraag. Dan ga ik toch wel voor de cross. Voor mij is dat alleszins zo. Zelfs in de beste conditie van mijn leven maak ik geen kans tegen Wout en Mathieu (Van der Poel, red.), terwijl er op de weg en in gravel meer factoren zijn. Cross is de meest specifieke discipline.”

Over cross gesproken: in Beringen trekt het veldritseizoen zich vandaag op gang.

“Ik had er nog niet bij stilgestaan. Begrijp me niet verkeerd: ik kijk nog altijd heel hard uit naar de paar crossen die ik in december of januari afwerk. En als ik vanaf volgende week zelf geen wedstrijden meer heb, zullen mijn weekends weer op de crossen op tv afgestemd zijn. Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck zullen ook nu de vaste toppers zijn. Dat is al een paar seizoenen het geval, tot het moment dat Wout en Mathieu hun intrede in het veld doen. Ik heb wel begrepen dat Wout deze winter waarschijnlijk niet zoveel zal crossen, maar Mathieu zal zijn regenboogtrui sowieso willen tonen. Het doet niets af aan de verdienste van de pure crossers. Eli en Michael hebben hun ding gevonden. Ze crossen op topniveau en zouden stom moeten zijn om hun focus naar een andere discipline te verleggen. Als ik als veldrijder van hun niveau was, zou ik dezelfde keuze maken.” (TVB)

Live te volgen op VRT Canvas vanaf 14 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier