“Zonder Depoitre staat Gent toch minder sterk”

Met nog één wedstrijd te spelen voor het einde van de heenronde van de reguliere competitie heeft AA Gent de koppositie in handen genomen. Over dat en nog veel meer laat onze huisanalist Aimé Anthuenis zijn licht schijnen.

BELGIUM SOCCER PORTRAIT AIME ANTHUENISAnderlecht haalt drie punten ondanks zwakke eerste helft
“De afwezigheid van Dennis Praet en Steven Defour liet zich duidelijk voelen. De eerste helft van Anderlecht was zeer zwak. Moeskroen-Péruwelz speelde zeer georganiseerd en Okaka had ook zijn dagje niet. Bijgevolg beschikte paars-wit over te weinig balvastheid voorin. Najar vond ik het enige lichtpuntje samen met Proto die met enkele goede reddingen uitpakte. Ik denk niet dat Anderlecht met de rem op gespeeld heeft in functie van de Europese uitwedstrijd van donderdag tegen Tottenham Hotspur. Je hebt nu eenmaal van die dagen dat het niet lukt en misschien hebben we Moeskroen-Péruwelz ook wat onderschat. Cedomir Janevski heeft er een stevig geheel van gemaakt. Al kan een topploeg zich wat meer permitteren en toch een mindere wedstrijd winnen. Als sommige sleutelspelers niet thuis geven, staan er vaak anderen op. Denk maar aan Najar die vorig weekend ook goed was en met zijn snelheid zeer gevaarlijk is. Idem dito voor Acheampong die waarschijnlijk in Tottenham de geblesseerde Obradovic zal vervangen. Dat is geen verzwakking, integendeel.”

Dutoit sleept zege uit de brand voor STVV
“Op basis van het laatste halfuur – toen STVV zwaar terugviel – verdiende Standard minimaal een punt, maar de sleutelfiguur van de wedstrijd, William Dutoit, verhinderde dat. Ik plaats hem zeker bij de drie beste doelmannen van de competitie. De zege was dus enigszins gevleid, maar dat zal de Kanaries worst wezen. Ze staan nu op de rand van play-off 1 wat verrassend is maar niet onverdiend. Het is een hele gretige ploeg met ook wat individueel talent in huis. Edmilson bewees tegen Standard opnieuw dat hij met een actie altijd voor gevaar kan zorgen en vergeet ook niet Boli die er gisteren niet bij was.”

Genk heeft nood aan herbronning
“De nederlaag tegen Lokeren vrijdag betekent een zware mokerslag voor Peter Maes. Genk was vooral onmondig voorin en heeft ook nood aan leidersfiguren op het veld. Na de nul op negen zijn ze dringend aan een herbronning toe, maar of die er komt op korte termijn is maar de vraag met de zware uitwedstrijd tegen Club Brugge op het programma. Misschien hebben de media zelf Genk iets te hoog ingeschat. Volgens mij zullen ze wel spelen voor play-off 1, maar daarin zullen ze geen overschot hebben. Lokeren heeft in Limburg zeker geen topprestatie geleverd, maar de strijdlust was zoals altijd aanwezig en de drie gouden punten waren het allerbelangrijkste. Als ze nu bevestigen thuis tegen STVV is de miserie van de afgelopen maanden vergeten. Zeker als de transfer van Harbaoui snel kan worden afgerond.”

Laurent Depoitre kwetste zich tijdens zijn korte invalbeurt tegen OHL. (foto belga)
Laurent Depoitre kwetste zich tijdens zijn korte invalbeurt tegen OHL. (foto belga)

Uitvallen van Depoitre betekent een verlies voor AA Gent
“Het was een duidelijke overwinning voor AA Gent tegen Oud-Heverlee Leuven, maar het uitvallen van Laurent Depoitre wierp daar enigszins een schaduw op. Koulibaly die vorig jaar al mooie dingen liet zien heeft ook heel wat mogelijkheden, maar zonder Depoitre staat Gent toch minder sterk. Die staat veel verder in zijn ontwikkeling, ook al is Koulibaly iets sneller. Depoitre is veel steviger en lastiger voor de verdediging van de tegenpartij. OHL toont voldoende inzet, maar hoe je het ook draait of keert zullen het moeilijk krijgen in de degradatiestrijd, samen met Westerlo. Jacky Mathijssen en Harm van Veldhoven staan voor een zware opdracht om hun respectievelijke ploeg op koers te houden. Het zal in ieder geval geen oplossing zijn ze de laan uit te sturen, maar dat is vaak de wet van het voetbal.”

De Hans Vanaken van Lokeren
“Ik heb nog maar weinig eersteklassematchen gezien waarin een ploeg zoveel kansen kreeg. De ene keer is het benutten van die mogelijkheden al gemakkelijker dan de andere keer, maar dat die kansen zich aandienen is een goed teken voor de coach. Jelle Vossen kende wat pech, maar hij heeft getoond aan het Brugse publiek dat hij veel capaciteiten heeft. Diaby bewees dan weer dat wanneer hij speelt, hij bijna altijd scoort. De man van de wedstrijd bij Club vond ik echter Hans Vanaken. Het was eindelijk de Vanaken die bij Lokeren furore heeft gemaakt. Hij was heel sterk aan de bal, gaf zeer veel doorsteekpassen en was bijna in iedere combinatie van blauw-zwart betrokken. Al vraagt dat ook om een vervolg. Westerlo legde weinig in de weg van Vanaken. Club Brugge was veel dominanter, waardoor hij meer in betere situaties terecht kwam. Als Vanaken zelf meer moet verdedigen en terugvallen op eigen helft wordt het moeilijker.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier