Aimé Anthuenis: “Defensief moeten we ons stilaan zorgen maken”

Met een krappe 3-2 overwinning tegen Noorwegen hebben de Rode Duivels hun oefencampagne voor EURO 2016 afgesloten. Dinsdag vertrekken ze richting het basiskamp in Bordeaux, waar ze de eerste groepswedstrijd tegen Italië van volgende week maandag verder zullen voorbereiden. Volgens onze huisanalist en ex-bondscoach Aimé Anthuenis hebben de Duivels nog heel wat werk voor de boeg.

Uiteindelijk sleepten de Rode Duivels gisteren nog een overwinning uit de brand nadat ze 1-2 waren achtergekomen tegen de Noren, maar overtuigend verliep het opnieuw niet. Net zoals tegen Finland en Noorwegen. Dat zag ook Aimé Anthuenis. “De afwezigheid van Kompany en Lombaerts kan zwaar doorwegen”, analyseert hij.

“Defensief moeten we ons stilaan zorgen maken, maar Wilmots heeft niet veel middelen om dat op te lossen. Hij moet hopen dat alles stilaan naar elkaar toegroeit. Maar met een achterlinie Ciman-Alderweireld-Vermaelen-Vertonghen vermoed ik dat de verdediging tijdens het tornooi op elkaar ingespeeld kan geraken.”

Voorkeur voor Ciman

“Ciman zou ik in de strijd gooien, niet omdat hij gescoord heeft tegen Noorwegen, maar wel omwille van zijn ervaring en zijn sterkte één-tegen-één. Het zal uiteraard niet de flankspeler zijn die veel opkomt, maar dat is niet zo noodzakelijk, denk ik. Ik zou deze week ook nog zeker tactisch trainen op het vierkant Alderweireld-Vermaelen-Witsel-Nainggolan, zodat de posities daartussen goed behouden blijven. Er mogen geen infiltrerende spelers tussen de linies opduiken. Vermaelen en Alderweireld moeten heel goed Witsel en Nainggolan coachen. De 1-1 gisteren toonde dat het op dat vlak beter moet, want dat doelpunt kwam tot stand door een gebrek aan coaching.”

https://www.youtube.com/watch?v=zjtXmryvFoo

“Flitsen duren nooit lang”

Ook aanvallend kan het nog stukken beter volgens Anthuenis. “Iedere wedstrijd tonen de Duivels flitsen van klasse, snelheid en diepgang, maar dat duurt niet lang”, stelt hij vast. “Er zijn te veel dode periodes in de wedstrijd en ook te veel balverlies. Verder wordt de afstand tussen de linies soms te groot, waardoor de tegenstrever te weinig druk krijgt te verwerken. Niet iedereen schakelt snel genoeg van balbezit naar balverlies en omgekeerd. Wat ook nog een werkpunt is waarop deze week geoefend kan worden: de stilstaande fases. Defensief werd dat vaak goed opgelost, maar aanvallend kan het stukken beter. In de voorbije wedstrijden kregen de Rode Duivels telkens veel hoekschoppen en vrije trappen, maar daar werd weinig uitgehaald.”

Hazard als foerier

Opvallend in de tweede helft was de positiewissel tussen Eden Hazard en Kevin De Bruyne. “Dat vond ik geslaagd”, aldus Anthuenis. “Beide spelers zaten niet in de wedstrijd en Hazard ontpopte zich in de tweede helft als de foerier. Maar dat zou ik niet als een definitieve wijziging beschouwen. We mogen niet vergeten dat het slechts tegen Noorwegen was. In de volgende wedstrijd kan die wissel evengoed tegenvallen. Ik zou Mertens, De Bruyne en Hazard regelmatig laten wisselen van positie, maar eerder ad hoc, niets definitief. Belangrijk is ook dat dat trio bij balverlies en in de omschakeling hun job doet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier