Een wandeling door het glooiende Pajottenland: de plezantste schuilplaats ooit

Gooik in Vlaams-Brabant gebruikt de baseline ‘Parel van het Pajottenland’. Elke Gooikenaar die we ontmoeten, strooit ons ongevraagd de leuze voor de voeten. We stappen op trage wegen, langs en door dicht bos en over de zachtglooiende heuvels. De prachtige panorama’s en heerlijke streekbieren maken de beleving helemaal af.

‘We’ zijn vier vrienden. Ongeveer rond elke verjaardag gaan we op dagtocht. De jarige mag kiezen waarheen. Dries, de ‘jongeman’ met het zwarte haar, wou het Pajottenland wel eens wat beter leren kennen. We parkeren op het Altenberge Plein in Gooik en volgen de knooppunten langs de Sint-Niklaaskerk naar de Dorpsstraat en zo naar het voetbalveld waar jaarlijks het Internationaal Folkfestival Gooikoorts plaatsvindt. De gemeente profileert zich als het centrum van dit muziekgenre.

Holle wegen

We stappen heuvelopwaarts midden de akkers waar het graan zachtjes wiegt in de wind. Café De Haas bevindt zich op het hoogste punt. Op dit snijpunt van gemeentegrenzen bevindt zich al sinds 1871 een herberg. De naam van de straat, Wijngaardbosstraat, verraadt dat hier op de zuidgerichte hellingen ooit wijngaarden werden geplant. Het Pajottenland is nu een overwegend traditionele landbouwstreek, maar wie weet welke gewassen we hier binnen tien jaar aantreffen?

Het Neigembos is al zolang cartografie een vak is, ingekleurd als bos. We springen over modderplassen en dalen af door een holle weg. Aan de voet van het bos maken we een lus op Oost-Vlaamse bodem voor we langs de achterkant opnieuw een bosrijke helling beklimmen. Eenmaal boven ontkurken we een fles bubbels ter ere van de jarige. Dat doen we altijd.

In het muisstille Neigembos ontkurken we de bubbels

Het uitzicht op het golvende landschap langs de rand van het bos is prachtig. We volgen een smal pad langs een traag stromende beek. Hier was een lange broek wel nuttig geweest.

Serre rond boerderij

In sporthal Koornmolen werd het vaccinatiecentrum ingericht. Aan de overkant van de straat volgen we de oprit van een huis om dan een smal pad naar een jungle-achtig natuurgebied te nemen. Terwijl we een oude trambedding opwandelen, barst een warmteonweer los. In een mum van tijd zijn we doorweekt. Het verschil tussen pad en beek is nauwelijks zichtbaar. In de verte zien we lichtjes dansen in de wind en we vermoeden een café te zien.

We lopen er heen en nestelen ons op het terras van café en plattelandscentrum Paddenbroek. Een serregebouw staat rond de oorspronkelijke boerderij. “De één vindt het mooi geslaagd, de ander vindt het afgrijselijk”, verklaart de ober de architectuur. Ik verklap hem eerlijk dat ik dacht in een tuincentrum te zijn beland. Na vier rondjes heerlijke streekbieren (die Tongsneyder!) regent het minder hard en zetten we onze wandeling verder.

Wie de tocht wat langer wil maken, kan er van hieruit een extra lus aanbreien naar de Kesterheide met op het hoogste punt De IJzeren Man. We hebben echter gereserveerd in volkscafé De Cam, waar vroeger het televisieprogramma ‘Rechtvaardige Rechters’ werd opgenomen. Een mooi einde van een prachtige dag. Die avond krijgen we het deuntje ‘Streng maar rechtvaardig’ niet meer uit ons hoofd.

Nog meegeven dat fietsers vandaag en zondag 29 augustus gratis kunnen deelnemen aan de Pajotse Proever, een 40 kilometer lange sneukelroute door de deelgemeenten van Gooik. Start tussen 10 en 12 uur. Info via www.pajottenland.be

Onze wandeling was 20,5 km lang, met start op het Altenberge Plein in Gooik. We volgden de knooppunten 27 – 28 – 29 – 25 – 24 – 232 – 231 – 268 – 814 – 813 – 811 – 16 – 14 – 15 – 211 – 229 – 228 – 227 – 230 – 233 – 224 – 222 – 218 – 215 – 214 – 210 – 205 – 206 – 27.

Nog meer inspiratie voor vakantie in eigen land vind je op dezondag.be/verrassendvlaanderen

Met de kinderen

1.Boeboeks in de Paddenbroek

De Paddenbroek is een leuk natuurgebied waar veel te ontdekken valt. Er werd ook een Boeboekspad (2,5 km) uitgestippeld, naar de figuurtjes van jeugdauteur Marc de Bel. In het fiets- en wandelcafé kan je gratis (20 euro waarborg) een boeboekstas ontlenen waarmee je leuke opdrachten kan vervullen. In de tuin van De Paddenbroek bevindt zich een hoogstamboomgaard met een poel, een labyrint en een bijenhal.

Paddenbroekstraat 12, Gooik. www.gooik.be

2.Oude trams

(foto Herita)
(foto Herita)

In de tijd van de buurtspoorwegen trokken trams van dorp naar dorp. In het Pajottenland was een dicht netwerk aan tramwegen die uiteindelijk allemaal naar de hoofdstad Brussel leidden. De sporen zijn opengebroken en oude spoorbeddingen zijn nu wandel- en fietspaden. In Schepdaal bevindt zich nog een authentieke tramstelplaats waar historische tramrijtuigen een tweede leven krijgen. Je kan er bijvoorbeeld plaats nemen in een koninklijk rijtuig van Leopold II. Het enthousiasme en de passie van de gidsen zal ongetwijfeld ook je kinderen weten te enthousiasmeren.

www.openmonumenten.be

3.De molen van Zeppos

(foto MAF)(foto MAF)

Babyboomers hebben de avonturen van Kapitein Zeppos van nabij gevolgd. De Hertboommolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek was het Molenhuis van Zeppos. Hoofdrolspeler Senne Rouffaer zou deze locatie zelf gevonden hebben. De molen wordt ook wel de Tragische Molen genoemd omwille van de moorden die hier hebben plaatsgevonden. De molen is elke zon- en feestdag van mei tot september en elke zondag van oktober tot april van 11 tot 17 uur open. Het Hertboommolenmuseum is elke derde zondag van de maand van 14 tot 17 uur open. De molen is gratis toegankelijk, voor het museum betaal je 4 euro.

 

www.hertboommolenmuseum.be

De tips van Riebedebie.be

1. Dru!f in Overijse

In 2021 ondergaat Dru!f in Overijse een ware metamorfose met een nieuwe expo over de druiventeelt. Via leuke gebruiksvoorwerpen, pakkend videomateriaal en interactieve doe-elementen ontpop je je tot een echte serrist. De tentoonstelling is gratis, reserveren is wel verplicht.

2. Museum voor de Oudere Technieken

Handen uit de mouwen! Het MOT is een actief doe-museum in Grimbergen, dat gaat over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Een fijne plek op een mooie erfgoedsite in de groene rand rond Brussel, die ons hart heeft gestolen!

3. Sportimonium

Met één jaar corona-vertraging kunnen we nu eindelijk naar de Olympische Spelen van Tokio kijken. Exact een eeuw geleden viel die eer te beurt aan Antwerpen. Tijdens de expo Breaking Boundaries in Sportimonium Hofstade kom je alles te weten over de strafste records en de markantste sportfiguren.

4. Volkssterrenwacht MIRA

Sterren komen, sterren gaan, en volkssterrenwacht MIRA, die blijft bestaan. Of je nu geïnteresseerd bent in planeten of graag iets bijleert over het weer: dit bezoekerscentrum in Grimbergen is een must-visit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier