Genieten in Haspengouw: fruitstreek vol fietsplezier

Het zuidelijke gedeelte van Limburg is meteen ook het meest agrarische. Het golvend landschap wordt al vele eeuwen gebruikt om fruit en wijn te telen. Onze fietstocht leidt ons recht door heerlijk geurende boomgaarden, over stekelige hellingen en langs ingedommelde dorpjes.

Starten doen we in Kerniel, een deelgemeente van Borgloon. Daar vind je Café Coureur, een uniek wielerhotel – met bedwelmend panoramaterras – waar de koers koning en de wielertoerist keizer is. Vanuit Kerniel rijden we door richting centrum Borgloon. Onderweg pikken we de Stroopfabriek mee. Deze voormalige stroopfabriek is anno 2021 omgevormd tot een unieke industrieel archeologische site waar je kennis over de fruitteelt op interactieve wijze wordt bijgespijkerd.

Een licht golvend parcours

Onze fietsroute is uitgestippeld langs autoluwe wegen en paden, en leidt ons dwars door uitgestrekte fruitgaarden. Staan die in de lente volop in bloei, dan begonnen ze tijdens onze passage – begin juli – net hun oogstvorm te krijgen. Het wisselend geurenpalet krijg je er gratis bij opgeleverd.

Onze contactpersoon had ons vooraf nog gewaarschuwd: het parcours is licht golvend. Een understatement van jewelste, want het kronkelend parcours klimt en daalt dat het een lieve lust is. Maar toegegeven, na iedere venijnige klim, volgt een zalige afdaling. En ook nu weer is er onderweg aan terrasjes geen gebrek.

Over terrasjes gesproken: met Château de la Motte – een fietscafé in de schaduw van een 17de eeuws kasteel – en Fietscafé Heirbaan 66 – een hoevecafé op een gezellige binnenkoer – stippen we met plezier twee gezellige terrasjes aan. Het eerste café vindt je tussen de knooppunten 163 en 161, het tweede tussen 161 en 169.

Een vleugje cultuur

Naast uitgestrekte fruitvelden in allerlei vormen, geuren en kleuren, worden we onderweg regelmatig geconfronteerd met diverse prestigieuze kunstwerken en andere visuele eyecatchers. Sommige – als Helsh(ea)ven – zijn moeilijk te missen.

Uitgestrekte fruitvelden worden afgewisseld met indrukwekkende kunstwerken

Voor andere, zoals het unieke doorkijkkerkje Reading Between the Lines, moet men al een lichte inspanning leveren. Reading Between the Lines – gesitueerd langs een zandweg tussen de knooppunten 154 en 155 – is een absolute must. Dit uniek kunstproject van de kunstenaar Gijs van Vaerenbergh, werd door de Britse krant The Guardian zelfs verkozen tot ‘het mooiste plekje van België’. Dit kunstwerk is bij valavond inderdaad één van de meest fotogenieke sites in eigen land.

 © Luc Daelemans
© Luc Daelemans

Kastelen en abdijen

Op uitzondering van het centrum van Borgloon loopt ons parcours vooral door ingedommelde boerengehuchten, kerkdorpen en agrarische gebieden. Onderweg spotten we diverse abdijen en kastelen, bijna lukraak over het landschap uitgeschud. Maar niets is minder waar. Want het graafschap Loon, met Borgloon als centrum, wordt als dé bakermat van Limburg beschouwd. In de vroege middeleeuwen was dit graafschap zelfs een ietsje groter dan het huidige Limburg. Kastelen en abdijen stonden in die tijd synoniem voor rijkdom en macht. Zo spotten we onderweg onder meer de abdij Mariënlof, het Château de la Motte, het kasteel van Rullingen, het kasteel de Donnea en het kasteel van Rijkel.

Nog dit: wie naar het kloppend hart van de fruitstreek wil trekken, raden wij achteraf een bezoek aan Sint-Truiden aan. De hoofdstad van Haspengouw is een aangename provinciestad vol religieuze schatten en met één van mooiste marktpleinen van het land. Met een handige Trudopas bezoek je zeven lokale bezienswaardigheden.

Onze route was 36,5 km lang. Vertrek aan Café Coureur (Kerniel) via het dorpje Kerniel naar de knooppunten 152 – 154 – 155 – 151 – 537 – 536 – 158 – 159 – 163 – 161 – 169 – 170 – 162 – 153 – 152 – 136. Café Coureur ligt halfweg tussen 152 en 136.

(Igor Vandenberghe)

Nog meer inspiratie voor vakantie in eigen land vind je op dezondag.be/verrassendvlaanderen

Met de kinderen

1.Het Gallo-Romeins Museum

(foto Visitlimburg)
(foto Visitlimburg)

De verbeelding aan de macht in het Gallo-Romeins Museum, waar je vele eeuwen terug in de tijd wordt geslingerd. De fascinerende tocht leidt van de neanderthalers over de eerste sedentaire landbouwers tot de Gallo-Romeinen. Tongeren draagt vol trots haar titel als Oudste Stad van België. Kinderen worden door archeoloog Bob de Graver meegenomen op een audiotour waarbij hij vol passie en humor over het verre verleden vertelt.

www.galloromeinsmuseum.be

2.Ravotten in het Hemelspark

(foto Kristel Martynek)©KRISTEL MARTYNEK
(foto Kristel Martynek)©KRISTEL MARTYNEK

Het Bellevuebos is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Limburg. Ze dankt haar naam aan haar ligging – op een heuvelplateau – waardoor men voortdurend verzekerd is van een ‘belle vue’ op de omgeving. Het Hemelspark maakt deel uit van het Bellevuebos en is een uitgestrekt speelbos vol ravot- en picknickmogelijkheden. Er wordt hierbij optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke hoogteverschillen.

3.De Brug van Vroenhoven

(foto Jonathan Ramael)©Jonathan Ramael
(foto Jonathan Ramael)©Jonathan Ramael

Vlak onder de brug van Vroenhoven ontdek je een interactief belevingscentrum dat twee boeiende verhalen – dat van de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart – combineert tot een uniek museumconcept. Voor België begon de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940 aan deze brug. Het was hier dat de Duitsers via een gecoördineerde verrassingsaanval ons land binnenvielen. In het belevingscentrum word je via woord, geluid, foto’s en originele filmbeelden terug geslingerd in de tijd. In het belevingscentrum rond de binnenvaart wordt haarfijn uitgelegd hoe een sluis werkt, en word je uitgedaagd om een binnenschip door een sluizencomplex te loodsen.

www.debrugvanvroenhoven.be

De tips van Riebedebie.be

1. Het Teseum in Tongeren

Stap in het boeiende verhaal van de kunstschat of ontdek de geheimen van de archeologische site. Het Teseum is dé plek waar het Tongerse verleden tot leven wordt gewekt. Echt een supersite om eens te bezoeken!

https://teseum.be/

2. Straffe zoektochten voor avontuurlijke kinderen in Sint-Truiden

Deze leuke zoektochten laten je kennismaken met Sint-Truiden en haar omgeving. Schattenzoekers wandelen de Stadsqueeste op zoek naar de schat van Trudo. Of wat dacht je van fruitsnoepers die zoeken naar insectenhuisjes tijdens een ontdekkingstocht in het natuurgebied? Het kan allemaal!

https://www.visitsinttruiden.be

3. Bilzen Mysteries

‘s Avonds komt het kasteel van Alden Biezen tot leven tijdens Het Verhaal : een fascinerend klank-en lichtspel dat de 800-jarige geschiedenis van de Landcommanderij vertelt. Jan Decleir is jouw virtuele kasteelheer! Heerlijk toch?

https://www.bilzenmysteries.be

4. De Stroopfabriek in Borgloon

Tijdens je verblijf in Haspengouw mag een bezoekje aan deze site site niet ontbreken. Via leuke belevingsmodules volg je de weg van heerlijk vers fruit: van vrucht tot lekker streekproduct.

https://www.stroopfabriek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier