Genieten van natuur en cultuur in de Maasvallei, Maaseik en Dilsen-Stokkem: een speelterrein voor fietsers en wandelaars

In het oosten van Limburg is de Maas al vele eeuwen de baas. Haar grillig karakter zorgt voor een onstuimige omkadering vol zijvertakkingen, rivierarmen, stroomgeulen, plassen en meren. Doorheen de eeuwen ontstond zo een vruchtbare vallei waar de natuur vrij spel heeft en het heerlijk toeven is.

Eind 20ste eeuw werd de Maasvallei omgevormd tot één grensoverschrijdend natuurpark – RivierPark Maasvallei – dat zich loom langs de oevers van de Maas uitstrekt. RivierPark Maasvallei is maar liefst 40 km lang en vormt een immens speelterrein voor fietsers, wandelaars en watersporters. Je kunt hier uren over de dijken van dorp naar dorp wandelen of fietsen. Twee opties die we met plezier uitproberen.

Voor onze eerste dag stippelden we een fietsparcours uit, waarbij we zowel langs de Maasoevers fietsen, als het Nationaal Park Hoge Kempen aandoen. Vertrekken doen we deze keer in Maasmechelen (knooppunt 55), meer bepaald aan hotel Porta Cité. Wie geen eigen fiets meebrengt, kan hier een e-bike huren.

Flirten met de grens

Ons parcours is deels uitgetekend langs de Zuid-Willemsvaart en deels langs de kronkelende oevers van de Maas, die hier de natuurlijke grens met Nederland vormt. Wie naar onze noorderburen wil, moet per veerpont de Maas over. Zo nemen wij aan fietsknooppunt 52 de veerpont richting Geulle aan de Maas, waar we een terrasje meepikken alvorens we met dezelfde veerpont terugkeren richting België. Een ongepland ommetje, we hadden gewoon zin om de overzetboot te nemen.

Even later fietsen we door Oud-Rekem, in 2007 door Toerisme Vlaanderen nog uitgeroepen tot Mooiste Dorp van Vlaanderen. Met zijn pittoreske dorpskern, zijn vele leuke terrasjes en zijn historische omkadering weet dit dorpje ons fors te bekoren. Wij plaatsen onze fietsen aan de kant, doen een terrasje en verkennen het dorp al slenterend.

 © Guy van Grinsven/Studiopress BV-Maastricht-NL
© Guy van Grinsven/Studiopress BV-Maastricht-NL

Tussen knooppunten 550 en 551 knallen we zowaar al fietsend de Mechelse heide binnen. Hier pikken we de gloednieuwe belevingsroute ‘Fietsen door de Heide’ mee. De nieuwe iconische fietsbrug van nagenoeg 300 meter zorgt voor een lichtjes magisch vergezicht over het kleurrijke heidelandschap.

Op het einde van onze tocht doen we ook nog de Terhills-site aan, tot vorig jaar bekend als Connecterra. Terhills vormt de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier vind je misschien wel het mooiste panorama van Vlaanderen. Met dank aan een aantal mijnterrils die tot beboste heuveltoppen werden omgevormd.

Aanraders

Op dag twee trekken we onze wandelschoenen aan en verkennen we het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem. Dit gebied is uitgebouwd rond twee grindplassen, gelegen aan de oevers van de Maas. Een paradijs voor vogelliefhebbers én dankzij verschillende gemarkeerde wandelroutes ook voor wandelaars, zo ontdekken we al snel. Vanaf de lemen uitkijktoren spotten we een kudde wilde paarden die vrij in het gebied rondlopen.

Na een heerlijke portie natuur in Dilsen-Stokkem genieten we van cultuur in Maaseik

Na de verkwikkende wandeling sluiten we onze tweedaagse af in Maaseik, de stad van de gebroeders Van Eyck. Deze topschilders uit de 15de eeuw genieten van eeuwige roem dankzij van hun absoluut meesterwerk Het Lam Gods . Dat Maaseik trots is op de gebroeders blijkt uit het standbeeld op het marktplein én uit het pop-upmuseum dat een reproductie op ware grootte van Het Lam Gods bevat. Een aanrader hier is de 2,3 km lange cultuurwandeling, die vertrekt aan het oude stadhuis op de markt en met bronzen klinknagels gemarkeerd is.

Praktisch

De fietsknopen voor de fietstocht (41,2 km) zijn 55 – 56 – 57 – 51 – 52 – 53 – 58 – 140 – 63 – 61 – 550 – 551 – 60 en terug 55.

(Igor Vandenberghe)

Nog meer inspiratie voor vakantie in eigen land vind je op www.dezondag.be/verrassendvlaanderen

Met de kinderen

1. Zoektocht met de bolderkar

(foto Toerisme Maaseik)
(foto Toerisme Maaseik)

Maaseik op een speelse manier ontdekken kan dankzij de kinderzoektocht met bolderkar. Die bolderkar leen je bij de Toeristische Dienst (Markt 1) en bevat een schatkist met daarin voorwerpen die aan een resem standbeelden moeten worden gelinkt. Al komt de bolderkar ook goed uit om de jongsten op een originele manier op sleeptouw door het centrum mee te nemen. Wie de opdrachten vervuld heeft, krijgt bij het teruggeven van de bolderkar een verrassing.

www.visitmaaseik.be

2. Stoeien op de kinderboerderij

(foto VisitLimburg.be)
(foto VisitLimburg.be)

Het voormalig prinselijk landgoed Pietersheim vormt één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, met de 12de eeuwse Waterburcht als blikvanger. Een kinderboerderij, een knuffelweide en een houten buitenspeeltuin zorgen voor het nodige amusement. Probeer zeker ook het Kabouterpad uit. Dit 3 kilometer lange speelpad leidt je langs diverse natuurspelletjes.

www.pietersheim.be

3. Varen met een stilsloep

Wie even rivierkapitein wil spelen, kan in RivierPark Maasvallei een elektrische boot huren, waarmee je de vele waterplassen en zelfs de Maas kunt opvaren. Geen paniek, op dat gedeelte van de Maas varen er geen binnenschepen, enkel pleziervaartuigen. Er is keuze tussen verschillende boottypes; zoals stilsloepen, stiljoys (met zwemplatform en zwemtrap) en sloepvormige stilwhalys. Goed om te weten: er mag nergens zomaar vanaf de boot in het water worden gedoken. Ook goed om te weten: zo’n stilsloep vaart traag. Zeer traag. Vertrekplaats is de plas van Vissenakker in Kinrooi.

www.stilsloep.be

De tips van Riebedebie.be

Paep van Meinecom III

De omgeving van Maasmechelen verkennen vanop het water? Vaar dan mee met de Paep Van Meinecom III: een plezierboot die het hele jaar door op de Maas en haar meren navigeert. Uitvalsbasis is jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi.

www.marec.be/nl/paep-van-meinecom

Beestige Boelbos

Voor zand moet je niet meteen richting Kust rijden. Vlakbij toegangspoort Mechelse Heide van Nationaal Park Hoge Kempen vind je dit plezante speelbos. Je maakt er op een toffe manier kennis met de dieren van de heide. Daarna kan je ravotten op de speelduin en in de waterpoel.

www.visitmaasmechelen.com/beestige%20boelbos

Terhills Cablepark

Op zoek naar een verkoelende activiteit die net iets avontuurlijker is dan baantjes zwemmen? Dan kom je zeker aan je trekken in dit recreatiecentrum waar je kan waterskiën of wakeboarden. Het hindernissenparcours op het water is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

www.terhillscablepark.be/

Paarse bloemenpracht

De Mechelse Heide is supermooi om al wandelend te verkennen. Van midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om in een paars schilderij. Een vogelkijkwand, een vlonder en enkele fysieke uitdagingen maken het plaatje compleet.

www.nationaalparkhogekempen.be/nl/toegangspoorten/mechelse-heide

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier