Het Grote Routepad rondom Antwerpen: citytrip voor wandelaars

De rood-witte tekens van de Grote Routepaden doorkruisen Vlaanderen. Eén van die routes is de lusvormige wandeling rond Antwerpen. We stappen door parken en langs de Schelde, in de historische binnenstad en door artdecowijken in de rand.

“Die strepen heb ik nog nooit zien hangen”, zegt een 50-jarige, verbaasde jogger aan de ingang van het Nachtegalenpark. Restaurant Dikke Mee naast het park was enkele generaties geleden nog een rijkswachtkazerne. In de vroegere cellen in de kelder wordt nu de wijn bewaard. De parken waar we in deze eerste etappe doorheen stappen, waren begin 20ste eeuw allemaal kasteeldomeinen. De bekendste is Park Middelheim met zijn gratis openluchtmuseum. We zien deze ochtend vooral veel joggers en een yogagroepje die in het natte gras traag wakker wordt. Eenden glijden in groepjes van drie over de vijvers en kinderen klauteren op de speelpleinen.

Wilde natuur

De wandelbrug over de Ring voelt aan als een kruinenwandeling. De Wolvenberg is het enige natuurgebied in de binnenstad. Het smalle pad kronkelt tussen de wilde natuur en eindigt abrupt op een kruispunt voor het station van Berchem.

We gaan onder de sporen door en komen in de residentiële woonwijk Zurenborg. Hier heb je ogen tekort. Architecten gingen er in de loop van enkele decennia in dialoog met elkaar. Elk huis is een reactie op een ander. Alle bekende stijlen van begin 20ste eeuw lopen hier door elkaar heen, zoals jugendstil en art nouveau.

Charmante volkstuinen

We volgen een pad langs de Fietsostrade naar Deurne waar we in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof een mooie lus maken. Een koppel laat trouwfoto’s nemen aan het water. In de 17de eeuw stelden de jezuïeten dit park open wanneer er pest heerste in de stad. Hier splitst ons pad met een andere GR-route. Opgelet dat je de juiste blijft volgen. Wij checken regelmatig op de online kaart.

In de Grapheusstraat wordt gewerkt. Tijdens het weekend kan je hier wel vlot voorbij. In de Deurnese Volkstuinen worden we aangeklampt door Robert. Hij is kwaad. “Alle tuintjes moeten weg om plaats te maken voor een stockageterrein voor de Oosterweelverbinding”, zegt hij. Een dame harkt haar tuintje bij. Haar buren zijn aan het barbecueën. Er heerst een gemoedelijke sfeer. “We moeten helemaal opnieuw beginnen op een andere plek. We weten zelfs nog niet waar.”

Panoramaterras van het MAS

Aan Het Eilandje ligt varend erfgoed naast de Evanna van Gert Verhulst. Het panoramaterras van het MAS is gratis toegankelijk. Het Eilandje lijkt wel place m’as-tu vu met al die terrassen. We spotten verschillende BV’s in hun natuurlijke habitat.

Nu duiken we het toeristisch hart van Antwerpen in. Langs toffe doorsteekjes ontdekken we een heel ander Antwerpen. Zo stappen we door de Kloosterstraat waar zich verschillende bijzondere winkeltjes hebben gevestigd.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten staat nog in de steigers. We kijken er reikhalzend naar uit om hier opnieuw binnen te stappen. In het Hof van Leysen, een klein groenpark, speelt een jeugdbeweging De Slag om Deurne van 1830 na, zo lijkt het toch. De Belgen winnen overduidelijk.

Eenmaal over de Ring bereiken we al snel opnieuw de Vogelzanglaan, ons vertrekpunt.

Onze route is 25 km lang. Starten kan: met openbaar vervoer aan het station Antwerpen-Berchem. GR-tekens aan overkant Posthoflei; met eigen wagen: gratis parking Vogelenzanglaan. GR kruist de Gerard de Grellelaan voor de brug over de A12. Wij volgen de rood-witte tekens in tegenwijzerzin. Er bestaat geen wandelgids van deze stads-GR. Meer info en kaartje: www.groteroutepaden.be .

Met de kinderen

1. Waterpret in Hidrodoe

Hidrodoe in Herentals is een beleef- en ontdekcentrum rond het thema water. Werkelijk alles komt er aan bod: van drinkbaar kraantjeswater en het geheugen van water tot de werking van sluizen. Zowel binnen als buiten doe je allerlei wetenschappelijke experimenten, spelletjes voer je doe-opdrachten uit. Je kan er alles zelf uitproberen. In de 3D-filmzaal pik je een film mee. In de Watertuin kan je wel eens goed nat worden. In de achtertuin staat een kunstexpo over water op maat van kinderen. Hidrodoe is in de zomer elke dag open van 9.30 uur tot 17 uur.

www.hidrodoe.be

2.Modderspeelplaats

Provinciedomein Averegten in Heist-op-den-Berg beschikt over een vijf hectare groot speelbos. Een deel van het bos bestaat uit een natuurspeelplaats met zand, water, wilgenhutten en boomstammen. Hier moet je vuil worden. Kinderen brouwen er heksensoep, boetseren er modderfiguren, glijden het water in en bouwen dammen. Iets verderop bevindt zich de nieuwe speeltuin van de Averegten. Het domein bevindt zich in een voormalig kasteelpark. Deze zomer kunnen kinderen tussen 4 en 8 jaar op zoektocht (2,5 km) naar Suzie Sloddervos. De start is aan het onthaalgebouw van de Averegten (Boonmarkt 4a, Heist-op-den-Berg).

www.provincieantwerpen.be

3. Beleefpaden

In de Antwerpse Kempen zijn heel wat avontuurlijke beleefpaden voor kinderen uitgewerkt. In Dessel start het Pagadderpad aan de SAS4-toren die hoog boven het kanalenkruispunt uitsteekt. De wandeling eindigt aan de Pannekoekenboot! In Retie heb je het Hekseliënpad, in het provinciaal domein Hertberg in Herselt het Stoerparcours. Het Totterpad in het Grote Netewoud in Meerhout is gericht op kinderen van 3 tot 12 jaar en volgt de sporen van Bernard de Bever. Onderweg moet je heel wat hindernissen overbruggen.

www.kempen.be

De tips van Riebedebie.be

De Lilse Bergen in Lille

Voor waterliefhebbers van 0 tot 99 jaar. Voor peuters en kleuters is er de ondiepe zone in de plonsvijver. Daarna nog energie over? Check zeker ook eens de werktafeltjes in de peuterspeeltuin. Moddertaartje, iemand?

www.delilsebergen.be/

Rederij Malinska

Op deze elektrische bootjes zit je op de eerste rij om de prachtige binnenstad van Mechelen te ontdekken. Naast de gewone rondvaarten kan je hier ook terecht voor speciale boottochten: met aperitief, livemuziek of een gids die je ‘oep ze Mèchels’ entertaint en informeert.

www.bootjesinmechelen.be/

Robotland Essen

In dit gloednieuwe technologiepark leer je niet alleen alles over innovatieve transport- en robottechnieken, je mag ook zelf achter het stuur van een heftruck en bulldozer kruipen. Een must visit voor al wie graag op schermpjes tikt, aan wieltjes draait of op knopjes drukt!

https://robotland.tv/

Beeldentuin in Geel

Een echte Panamarenko of Delvoye bewonderen in de Kempen? Het kan in de Beeldentuin Hugo Voeten, die eigendom is van een voormalig ondernemer met een voorliefde voor moderne kunst. Op het terrein van 15 hectare groot vind je meer dan 100 werken van meer dan 35 kunstenaars.

http://www.artcenter.hugovoeten.org/nl/pages/sculpture_park

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier