De Leiestreek bevat nog veel te ontdekken plekjes: Trage wegen door pittoreske Leiedorpjes
Gottem en Grammene liggen niet langs drukke invalswegen. Je moet er echt naartoe rijden om de twee pittoreske deelgemeenten van Deinze op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen te vinden. Tof halfweg de jaren ’50 was bijna elke bewoner betrokken in de vlasteelt. We genieten van het natuurschoon, de rust en ook wel van het lekker streekbier op het einde van onze wandeling.
door Marijn Follebout
We stappen weg van het centrum in de Ardense Jagersstraat. In de Roterijstraat, de naam alleen al verwijst naar het vlasverleden, staat landbouwalaam van honderd jaar oud in een veld. Het is extreem warm, de fles water gaat regelmatig rond. Veel verkoeling is er niet te vinden in dit open, agrarische landschap.
Wassende water
Dat verandert als we de Vondelvallei induiken. Langs het tegelpad staan prachtige, verweerde wilgen. Hoe dieper we de ‘vallei’ intrekken, hoe meer de stilte ons omringt. Hoog boven ons laat een buizerd van zich horen. Een koe snuift als we haar voorbij wandelen. Trage wegen krijgen hier altijd een naam. Langs de spoorweg stappen we bijvoorbeeld over het pad ‘Den Duiker’ en waar we de woonwijken verlaten gaat het door het ‘Schepenwegeltje’.
Aangekomen in Grammene valt de Sint-Jan Baptistkerk meteen op. De iets hoger gelegen kerk dateert van 1903 en omringt een 14e -eeuwse toren. Rond de kerk ligt het kerkhof. De kerkhofmuur hield het water van de Leie tegen als hij uit zijn oevers trad.
80.000 klinknagels
Tot 1974 passeerde de meanderende Leie hier nog. De oude Leiearm in Grammene bevat veel vis, maar vandaag willen ze maar niet bijten zegt een oude visser. Naast de Leiearm bewonderen we een tot woonhuis gerenoveerde roterij.
Links in de verte zien we een ijzeren spoorwegbrug over het water. Deze brug uit 1922 bevat maar liefst 80.000 klinknagels. In de Tweede Wereldoorlog werd de brug tot tweemaal toe gebombardeerd, wat zijn strategische ligging bewijst. De bombardementen brachten ook heel wat schade in Grammene aan. Begin jaren ’90 wou de NMBS de brug afbreken, maar daar stak ene Laurent Vanhaesebrouck (+ 2016) een stokje voor. De NMBS erkende de inzet van de man en herdoopte de brug tot Lorenzobrug.
Bijzonder weekendcafé
Wij gaan rechts en volgen de Meirekouter, opnieuw een trage weg, naar de rechtgetrokken Leie. Op de andere oever legt Elia een nieuwe hoogspanningslijn aan.
We volgen de Leie stroomopwaarts. Het jaagpad wordt druk gebruikt door fietsers. Aan de Machelenbrug bevinden we ons op een boogscheut van het Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Waar we de Leie verlaten en terug de akkers induiken, staat een ijsventer. Verschillende fietsers en wandelaars zitten op coronaveilige afstand van hun ijsje te genieten. Bio IJs&Co is er nog te vinden tot het derde weekend van september.
Gottem ligt wat hoger in het landschap. Net voor de kerk bevindt zich het weekendcafé van brouwerij Sint-Canarus. Deze romige streekbieren met stevige afdronk vormen de ideale afsluiter van onze wandeling door een minder bekend stukje Leiestreek.
Praktisch
*Afstand: 8 km
*Parking: Ardense Jagerstraat, Gottem (naast OC de Vlasschuur)
*Bewegwijzerd met blauwe bordjes met opschrift Vlasrotersroute. In totaal zijn er vier Vlasrotersroute, elk aangeduid met een ander kleur. Ze starten hier of aan de kerk van Grammene.
*Deze route is geschikt voor kinderwagens.
Onze aanraders
1. KOERS. Museum van de Wielersport
Het Polenplein in Roeselare is het vertrekpunt van verschillende bewegwijzerde fietsroutes. Hier bevindt zich ook KOERS. Museum van de Wielersport in een voormalige brandweerkazerne. Het gezinsvriendelijke museum is gericht op de beleving rond de koers, de heroïsche verhalen van het peloton.
Info: www.visitroeselare.be
2. West-Vlaanderens Mooiste
Vandaag is de laatste dag van West-Vlaanderens Mooiste. Vier weken lang werden sportieve en recreatieve routes op de website gepubliceerd. Het startpunt was steeds Roeselare, de meest centrale stad van de provincie West-Vlaanderen. De routes blijven nog een tijdje online staan.
Info: www.westvlaanderensmooiste.be
3. Contrei Live
Zestien opmerkelijke kunstinstallaties staan nog tot eind oktober in het Zuid-West-Vlaamse landschap. Je beklimt een roterij in Kuurne (foto), stapt over een zwevende brug in Zwevegem, hoort vreemde geluiden in Avelgem, enzovoort. Alle kunstwerken staan in relatie met het water.
Info: www.contreilive.be
4. Varen op de Leie
Tussen Gent en Deinze meandert de Leie door een snoer van natuurgebieden. Het leven kabbelt er op het ritme van het water. Met een elektrisch bootje kan je dit prachtig stukje Leie ontdekken, met jijzelf aan het roer. Verschillende restaurants hebben een eigen aanlegsteiger.
Info: www.toerisme-leiestreek.be
Met de kinderen
1. De gezinszoektochten van Blob
In de mooiste groene plekjes van de Leiestreek werd een gezinszoektocht uitgewerkt, met Blob en zijn vele vriendjes in de hoofdrol. De gezinszoektochten spelen zich telkens af op kindvriendelijke plekken waar meestal ook wel een speelplein te vinden is. De zoektochten zijn gratis. Onderweg leer je spelenderwijs van alles bij over de planten, dieren en de geschiedenis van het gebied. De wandelingen zijn telkens relatief kort, 2 à 3 km en dus geschikt voor kinderbenen. Ondertussen kregen al negen gebieden een eigen zoektocht en er komen er binnenkort nog bij.
Info: www.toerisme-leiestreek.be/blob
2. Verborgen speelplekken
In de Leiestreek vind je verschillende provinciedomeinen waar het tof spelen is, zoals Bergelen in Gullegem, De Gavers in Harelbeke of de Brielmeersen in Deinze. Maar er zijn ook minder bekende plekjes waar je als jonge ravotter terecht kan. Zo heb je het Sint-Arnolduspark in Tiegem waar zich een pop-upcafé bevindt in de zomer en waar je na reservatie kan genieten van een hoevepicknick van de Sterhoekhoeve. Het speelplein in het Sint-Arnolduspark werkt als een magneet op de kroost. Het park ligt op de flank van Tiegemberg, een scherprechter in vele wielerwedstrijden.
Info: www.toerisme-leiestreek.be
3. Het Wilde Westen
Rond het kanaal Bossuit – Kortrijk bruist het avontuur. Site Transfo in Zwevegem is één van die plekken waar jonge adrenalinezoekers meer dan welkom zijn. In deze voormalige elektriciteitscentrale vind je een hoogteparcours, een touwen- en aquaparcours en een death ride. In de escaperoom moet je tijdig de stoomketel weten op te starten. Je kan er kajakken en snorkelen. In een gigantische olietank werd een hypermoderne duiktank ingericht. Naast de duiktank vind je een gezellige zomerbar. Er is een speelplein. Het fietsnetwerk passeert dwars door de site.
Info: www.transfozwevegem.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier