De Limburgse Kempen: Opzij, opzij, opzij, al fietsend los doorheen het water

In de Limburgse Kempen leiden de fietswegen langs een industrieel verleden, vol echo’s naar de steenkoolindustrie. Die bracht welvaart. Tot de gedwongen sluiting een feit was. De lokale bevolking toonde meteen zijn veerkracht, en is niet bij de pakken blijven zitten. Fiets met ons mee langs indrukwekkende steenkoolmijnsites, doorheen uitgestrekte bosgebieden of gewoon dwars door het water. Volg vooral de gids.

door Igor Vandenberghe

(foto Toerisme Limburg)

De gids is een medewerker van Toerisme Limburg, al is ook deze 64 km lange fietsroute uitgetekend volgens het alom gekende fietsknooppuntennetwerk. Verdwalen is ook nu geen optie.

We gaan van start aan het station van Hasselt. Op een 200-tal meter van het station vindt men Parking Astrid. Een dagticket kost er slechts 2 euro, een koopje als je ‘t ons vraagt.

Ook wie een fiets wil huren, is in Hasselt op de juiste plek. Aan het Fietspunt Station (Monseigneur Broekxplein 8) hebben wij 2 fietsen gereserveerd. Deze keer geen e-bikes, maar gewone fietsen. Want het parcours is biljartvlak. Of toch ongeveer.

Hasselt is zonder twijfel de meest bruisende stad van Limburg, al hebben wij voorlopig andere prioriteiten. Zoals ons fietsparcours afdweilen.

Los doorheen een vijver fietsen
Deze keer leidt de weg ons langs voormalige mijnsites (Be-Mine), langs het kaarsrechte Albertkanaal, dwars door recreatiedomeinen (als de Abdijsite van Herkenrode), door natuurgebieden (als de Vallei van de Zwarte Beek), door landelijke dorpen als Zonhoven, door uitgestrekte bossen en zelfs langs het voormalige F1-circuit van Zolder. Tijdens onze passage langs het circuit van Zolder – met aan de andere kant het Albertkanaal – werden we de hele tijd begeleid door het geluid van brullende motoren op de achtergrond. Ons tempo was een stuk gezapiger.

Het parcours kronkelt over smalle grindwegen, en zowaar dwars door het water. Het zit zo: in de nabijheid van Bokrijk werd een vijver in tweeën gedeeld, waarbij een fietsweg op ooghoogte werd uitgegraven, en je eigenlijk los de vijver inrijdt. We voelden ons heel eventjes Mozes, want het effect is werkelijk uniek. Om dan nog maar te zwijgen van het verrassend perspectief, waarbij je het gevoel hebt op te gaan in het geheel. Deze site werd door TIME Magazine opgenomen in hun lijstje van World’s 100 Greatest Places.

Het Modemuseum
Bij het binnenrijden van Hasselt, pikken we onderweg een bezoek aan het Modemuseum mee. Het modemuseum geniet vooral faam omwille van zijn tijdelijke tentoonstellingen. Wie in september komt, valt helaas tussen twee tentoonstellingen in – SMUK is net afgelopen, en Dress.Code gaat pas op 27 september in première – maar kan altijd de vaste collectie meepikken.

En onder ons gezegd, er zijn ergere plaatsen dan Hasselt om een fietstocht te beëindigen. Met zijn vele charmante pleintjes, gezellige terrasjes en zijn uitgestrekte voetgangerszone, is de Limburgse hoofdstad perfect geschikt als citytrip-bestemming. Het centrum is een waar shoppingwalhalla, terwijl de groene rand nog geen klein beetje tot fietsen en/of wandelen aanzet.

Praktisch
Ons fietsparcours: Hasselt Station, daarna 239, 96, 95, 237, 94, 93, 302, 303, 304, 306, 343, 310, 518, 307, 311, 316, 300, 305, 92, 91, 243, 98, 97, 96 en 239.

Info: www.visitlimburg.be

Onze aanraders

De Japanse Tuin

(foto Toerisme Limburg)

De grootste Japanse tuin van Europa vind je in Hasselt, en is de ideale plek om je tijdelijk onder te dompelen in de Japanse cultuur. Het decor is een lichtjes sprookjesachtige wereld vol watervallen, meren, bonsai bomen, koivissen en andere rustgevende elementen.
www.visithasselt.be

be-MINE
Naast C-Mine in Genk, is er ook be-MINE in Beringen, ofte de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Hier ligt de focus op erfgoed, sport en avontuur. Je vindt er o.a. een klimcentrum, een waterbassin waar men je duiken en/of snorkelen tussen de tropische vissen, een avonturenberg en het Mijnmuseum.
www.bemine.be

Domein Bovy

(foto Jonathan Ramael)

Het Domein Bovy is een uitgestrekt park van 34 hectare waar je wandeltochten in de vrije natuur kan maken. Het park heeft talrijke vijvers, met elkaar verbonden door een vlonderpad. Kinderen kunnen terecht op het speeltuin, of samen met hun ouders het park verkennen aan de hand van twee bewegwijzerde wandelpaden.
www.bolderberg.be

Nostalgie in Bokrijk
Dit openluchtmuseum is voor vele ouders enerzijds een stukje nostalgie, maar heeft ook sluw de overstap naar de 21ste eeuw gemaakt. Nog steeds een ietsje belerend, onderging Bokrijk een metamorfose waarbij verleden, heden en toekomst met elkaar werden verbonden.
www.bokrijk.be

Met de kinderen

C-Mine Expeditie
C-Mine in Genk is een innovatief belevingscentrum dat je op een al even boeiende als speelse wijze onderdompelt in het unieke decor van het mijnleven. De vele interactieve installaties zijn zowel op volwassen als op kinderen gericht, en bieden een unieke inkijk in het harde bestaan van de mijnwerkers. De meeste installaties zijn doe-objecten. Wie sportief is, beklimt de 62 meter hoge schachtblok. Dik 360 treden verder wordt men er beloond met een uniek panoramisch vergezicht.
www.c-mine-expeditie.be

Karting Genk

(foto Toerisme Limburg)

Zin in een stevige portie adrenaline? Trek dan naar Karting Genk. Er zijn verschillende formules mogelijk, waaronder familiesessies, waarbij men op hetzelfde moment toertjes kan draaien op het racecircuit. Je moet minimum 1m25 zijn om te mogen racen. Er zijn verschillende karttypes. Kinderen zonder ervaring kunnen eerst een kidsopleiding volgen. Het kartingcircuit van Genk is het grootste circuit van Europa, en bevat niet enkel een pro circuit, maar ook een fun circuit.
www.homeofchampions.be

Tarzan & Jane
Wie Plopsa Indoor Hasselt niet ziet zitten, kan altijd naar Tarzan & Jane in Heusden-Zolder trekken. Tarzan & Jane is een indoorspeelplein waar de kinderen zelf tot actie worden aangepord. De mogelijkheden zijn enorm, gaande van klimvulkanen, over hindernissenparcours en indoor rodelbanen tot en met spectaculaire glijbanen tot een hoogte van maar liefst 9 meter. Er is zowel een binnen- als buitengedeelte. Het buitengedeelte is enkel in de zomermaanden open. Voor de kleinste handjes en voetjes is er een afgesloten peuterzone.
www.tarzanenjane.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier