Opgeruimd staat netjes!

Speelgoed. Je hebt er sowieso te veel van, het slingert altijd rond en het past zelden in je interieur. Lijkt het ook zo vaak of er in je woonkamer een bom is ontploft? Met deze opbergtips lijkt de woon- of speelkamer (bijna) altijd opgeruimd.

Door Elise Vanhecke

In een ideale wereld spelen je kinderen een hele dag flink met dat neutrale, houten keukentje dat zo goed in je interieur past. In het echte leven ligt je woonkamer van ‘s morgens tot ‘s avonds vol schreeuwerig plastiek en weet je niet wat je het meest irritant vindt: die knalblauwe autobaan, die stiften zonder dopje of het feit dat je elke avond de boel opruimt en het speelgoed toch een stoorzender blijft in je interieur.

Erger je je te vaak aan rondslingerend speelgoed? Maak werk van een aantal mooie opbergers. Praktische opbergruimte is onmisbaar als je meer rust wil creëren in je interieur.

Kratjes, bakjes en kistjes

Je ziet ze overal, maar ze zijn ook gewoon fantastisch. Kies een paar mooie kleuren uit en begin te stapelen. Kratjes en bakjes zijn ideaal om blaadjes, stickers, kleine spulletjes, Duplo of Barbies in op te bergen.

Zakken en manden

 

Een rieten mand van H&M Home, 19,99 euro.Een rieten mand van H&M Home, 19,99 euro.

Gelukkig bestaan er ook heel mooie speelgoedzakken- en manden. Al het speelgoed zit mooi weg en je hebt een leuke eyecatcher in de woon-of slaapkamer. Nog een oplossing is Play&Go, een Belgisch product! Toffe speelmatten die meteen ook een praktische opbergoplossing zijn. Rondslingerend speelgoed is snel opgeruimd en je neemt de zak met lievelingsspeelgoed makkelijk mee naar de slaapkamer of naar oma en opa.

Opvallend meubel

Kinderboekenkast Sasha van Maisons du Monde, 199 euro.
Kinderboekenkast Sasha van Maisons du Monde, 199 euro.

Denk niet dat speelgoedkasten saai en log hoeven te zijn. Dit kinderboekenrek uit dennenhout van Maisons du Monde is bijvoorbeeld zo schattig dat het je interieur meteen ook een warme, zachte toets geeft.

Speelhoekje met opbergmeubel

Misschien is er nog ergens een verloren hoekje in de woonkamer, achter de sofa of naast de tv? Met eenvoudige opbergsystemen transformeer je dit tot een childfriendly hoekje. Of zet verschillende lades naast elkaar en maak er met een paar schapenvelletjes of kussens meteen een gezellig bankje van.

Tip van de expert: kies voor Toy Rotation!

Ervaringsdeskundige Lori, mama van Ellie en Bas, deelt op haar mama-blog haar eigen ervaringen. (GF)
Ervaringsdeskundige Lori, mama van Ellie en Bas, deelt op haar mama-blog haar eigen ervaringen. (GF)

Een krak in het organiseren van speelgoed is Lori Vandyck, beter gekend als Lori Mariette. Ze is mama van Ellie (4,5) en Bas (2,5) en geeft via haar blog en Instagram een inkijk in het leven bij haar thuis.

“Organiseren, ik doe dat graag! Toen we vorig jaar zijn verhuisd ben ik echt beginnen nadenken over een creatief systeem waardoor er thuis gespeeld kon worden, maar het in onze leefruimte toch niet op een ontploffing zou gaan lijken”, verklapt Lori. En zo kwam ze op toy rotation of het afwisselen van speelgoed uit.

“Toy rotation werkt hier echt goed! Op de tweede verdieping heb ik een grote speelgoedkast staan. Daar zit al het speelgoed gesorteerd: puzzels, dingen op batterijen, spelletjes… Beneden heb ik een mooie rotankast staan in onze woonruimte, waar heel minimalistisch enkele spullen uitgestald liggen. Om de paar weken haal ik speelgoed uit de grote kast boven en vervang ik de spullen in de kast beneden. Zo blijft het spannend voor de kindjes en ook vrij ordelijk in onze leefruimte.”

Nog meer handige tips voor jonge ouders ontdek je op www.lorimariette.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier