Een stevige natuurwandeling in de Duinengordel:stappen door het mulle zand

De Duinengordel bevindt zich in het noordelijke deel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het bestaat uit glooiende landduinen en donkere bossen. Met zijn 85 meter is de Oudsberg de hoogste duin van Vlaanderen. In het uitgestrekte Gruitrodebos is het muisstil, op het zuchten van de wind na. En een terrasje halverwege? Ook daar hebben we rekening mee gehouden.

Vanaf de parking volgen we (0,5 km) de wegwijzer met X langs de voorkant van Camping Zavelbos. De wandeling met de rode driehoek start aan de ingang van de Zavelpoel, een speelbos waar werk wordt gemaakt van heideherstel.

Af en toe kruisen we mountainbikepaden. De Duinengordel heeft een machtig netwerk aan MTB-paden, het staat bovenaan ons verlanglijstje bij een volgend bezoek. Voor gezinnen met kinderen die al wat kilometers kunnen verteren, is er ook een leuke route in spelvorm op de Oudsberg. Je hebt er wel je smartphone voor nodig.

Heide in bloei

Op een eerste duintop staat een bakstenen monumentje ter ere van Onze Lieve Vrouw der Bossen. Klimop klimt er langs de zijkant naar omhoog. De paden worden geleidelijk aan zanderig, dat betekent dat we natuurreservaat Oudsberg naderen. De naaldbomen zijn er pas in het laatste kwart van de negentiende eeuw bijgekomen voor de mijnbouw. Het doet ons plezier nog steeds stevige wintereiken te zien die al wat eeuwen ervaring op de teller hebben staan.

Hoe hoger we gaan, hoe meer prachtig paarsgekleurde heide we passeren. De heide kwam er door overbegrazing in de middeleeuwen. Om de Oudsberg zelf te beklimmen, ruilen we de rode driehoek aan wandelwissel 194 in voor de gele rechthoek. We snijden zo 0,5 kilometer af en het brengt ons over de 85 meter hoge landduin. Boomwortels groeien boven het mulle zand. We zien een bende rode bosmieren dode kevers demonteren. Aan wandelwissel 198 pikken we weer in op de rode driehoek door naar rechts te volgen.

Duitse Orde

We volgen de bosrand langs een prachtige heidestrook voor we het Gruitrodebos induiken. Dit massieve bos bestaat uit een mix van eiken en naaldbomen. De paden zijn er breed en lang. We hopen op sporen van een everzwijn of een ree, maar overdag zijn die moeilijk te overtuigen een modeshow te geven.

Via een fietspad komen we in het centrum van Gruitrode met rechts op het Phil Bosmansplein het wandel- en fietscafé De Kastelein, perfect halverwege de wandeling. Terug op de route gaan we linksaf en passeren we de Commanderij van Gruitrode waar de Duitse Orde 600 jaar lang resideerde. We krijgen enkel een glimp van de toegangspoort te zien. Het is de bedoeling om van deze robuuste vierkantshoeve een onthaalcentrum voor de Duinengordel te maken.

Glooiende paden

Terug in het Gruitrodebos omhult de stilte ons helemaal. We genieten van het harmonieuze samenspel van bosrijke natuur, eigen gedachten en de fluisterende wind. Een bende ruiters begroet ons enthousiast. In een omheind stukje bos zien we vervallen, houten weekendhuisjes staan.

Langs de rand van natuurreservaat Oudsberg glooit het landschap en stappen we door zanderige paden en langs verweerde bomen. In de Zavelpoel moeten we de muggen van ons afslaan. Aan wandelwissel 193 verlaten we de rode route en gaan linksaf langs de camping terug naar de parking.

Praktisch:

*Afstand: 14,5 km

*Parking voor camping Zavelbos, aan de kruising van de Weg naar Opoeteren met de Bergeindestraat, Opoeteren.

*Bewegwijzering: rode driehoek, in tegenwijzerzin.

*Meer wandelingen? Surf naar www.duinengordel.be.

Met de kinderen

1.Blotevoetenpad

(foto K. Wintmolders)
(foto K. Wintmolders)

De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kan er een museum voor kriebelbeestjes bezoeken en kleurrijke vlinders op je schouder laten landen in de Vlinderkoepel. De topattractie is het blotevoetenpad dat zich 3 kilometer lang door een vroegere kiezel- en zandgroeve slingert. Het is meer dan een wandelpad. Je beklimt er ook een uitkijktoren, neemt een kijkje onder de grond en waadt er door het water. Het pad is zo populair dat het er in de zomer behoorlijk druk kan zijn. Ga er dan best heen in de voormiddag. Het is een intense natuurervaring.

Info: www.lieteberg.be

2.Avonturenwandelingen

(foto Toerisme Limburg)©www.FOTOBEN.be
(foto Toerisme Limburg)©www.FOTOBEN.be

Wij krijgen onze kinderen pas in beweging met de belofte van een speelplein. Avontuurlijke wandelpaden zijn al helemaal hun ding. Bosland, in de gemeenten Hechtel-Eksel, Peer, Pelt en Lommel, noemt zich niet voor niets het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Op de meeste startplaatsen werden kindvriendelijke wandelingen ingericht met om de haverklap toffe belevingselementen. Onze favoriet is het bosleerpad in de Resterheide. In de Sahara in Lommel staat een 30 meter hoge uitkijktoren en in Peer kan je voor 1,50 euro de Reus van de Kempen beklimmen.

Info: www.bosland.be

3.Waterparadijs

(foto Andreas Gijbels)©ANDREAS GIJBELS
(foto Andreas Gijbels)©ANDREAS GIJBELS

De Duinengordel is rijk aan waterplassen, zoals het Turven, het Zwartven of de Ruiterskuilen. Bij die laatste werd onlangs op het grondgebied Opglabbeek een picknickvlonder geïnstalleerd. Je vindt de plek tussen fietsknooppunten 33 en 70 of via de gele en blauwe wandellus in het gebied Donderslag.

Er is er ook één aan de Bosbeek in Opoeteren, tussen fietsknooppunten 37 en 38. De Duinengordel wordt, net als de rest van Limburg, doorsneden door een ruiter- en menroutenetwerk. Tussen knooppunten 10 en 108 werd een unieke doorwaadplaats voor ruiters en menners ingericht in de Solterheide.

Info: www.duinengordel.be

De tips van Riebedebie.be

1. Stokkemanroute

De Stokkemanroute is een leuke gezinswandeling van 4,2 km doorheen de bossen van Kattevennen. Met de hulp van een app, een spelboekje en verhaalboekje ontdek je de mysterieuze Stokkemannen in het bos en leer je het verhaal van deze bijzondere wezens kennen.

2. Modemuseum Hasselt

Met een eigen collectie van maar liefst 18.000 kledingstukken, elk half jaar een boeiende expo en interessante formules voor gezinnen en kinderen, ademt het museum mode tot in het diepst van zijn vezels. Ontdek het zelf maar eens!

3. Racen op het kartcircuit van Genk

Of je nu voor de eerste keer in een kart stapt, of het al vaker gedaan hebt… Hier kart je lettelijk in de bandensporen van huidige F1-racehelden. Een ideale uitstap om eens met je familie, vrienden of collega’s te doen!

4. ZLDR Luchtfabriek Heusden-Zolder

Benieuwd hoe er op 800 m diepte geademd en gewerkt kon worden? Ontdek het hier. Het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie kan beleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier