Een heerlijk avontuur in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn een paradijs voor wielertoeristen en ervaren wandelaars. Drie wandelnetwerken spreiden zich uit over de regio, van de top van de Koppenberg tot de Zwalmvallei. Voor een uitstap met kleuters moet je het vooral klein zien. Bos ’t Ename is de perfecte biotoop voor hun kinderbenen. Achter elke bocht wacht hen een nieuwe verrassing.

Ename ligt op de rechteroever van de Schelde en overtrof in de vroege middeleeuwen Oudenaarde. Nu is het er een deelgemeente van. Naast het Provinciaal Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1) ligt de ruïne van de eens zo machtige Sint-Salvatorabdij. In het gratis toegankelijke erfgoedcentrum loopt momenteel een tentoonstelling over hoe archeologen sporen in het landschap detecteren vanuit de lucht.

In Ename bevindt zich ook het Provinciaal Archeologisch Museum (Lijnwaadmarkt 20) waar veel vondsten uit de abdij worden bewaard, zoals de kromstaf in ivoor van de abt.

Evenwicht op de balken

Het zal Astor (5), Kiki (3,5) en hun neef Arthur (5) worst wezen. Zij willen vooral een plezante wandeling in het bos beleven en zich nadien kunnen uitleven op een speelplein. Een doodlopende straat brengt ons naar de rand van het legendarische Bos ’t Ename.

(foto MAF)

De kinderen zetten het op een lopen, hoe zeer hun grootouders hen ook aanmanen het rustig aan te doen. Verloren speeksel, kinderen kan je niet regisseren en al zeker niet in een bos. Ze ontdekken een hindernissenparcours waar vooral Arthur in uitblinkt. En paarden om te strelen! En een knuppelpad!

Eerste konijnen

Tijd voor een eerste stop (nu al?!). Grootmoeders rugzak zit vol drank en snoepgoed. Het Bos ’t Ename is bijna altijd een bos geweest, dat laat zich ook merken aan sommige woudreuzen. Het pad verandert af en toe in een modderpoel omdat hier soms koeien grazen tussen de bomen. Kleurrijke bloemen bloeien naast de knuppelpaden.

(foto TOV)

Midden een enorme weide ligt de zogenaamde Konijnenberg, een door de monniken aangelegde heuvel. In de middeleeuwen kwamen in onze streken geen konijnen voor. Dankzij hun internationaal netwerk slaagden de monniken erin konijnen uit het zuiden te halen, bedoeld voor vlees en kleren. Zou elk wild konijn in de regio een nakomeling zijn van deze eerste gasten?

Gallo-Romeinse weg

De klim op de Katteberg vraagt veel van de kinderbenen. Kiki wordt beurtelings gedragen. Het uitzicht over de Scheldevallei is fantastisch. Die panoramische uitzichten raken je keer op keer in de Vlaamse Ardennen en soms op de meest onverwachte momenten.

Naast de straat ligt een holle weg. Hij is uitgesleten door het eeuwenlange gebruik. Halfweg de 20ste eeuw werd deze Gallo-Romeinse weg volgestort met afval.

We dwarsen de gekasseide straat en komen in een meer open landschap. De vermoeidheid slaat toe bij de kinderen die nu elk door een volwassene worden gedragen. Het kronkelpad tussen de akkers leidt naar een woonwijk en zo terug naar het centrum van Ename.

Belofte maakt schuld. We nemen de auto naar speelplein Walleke in de Wallestraat in Ename. De vermoeidheid is duidelijk over als we de drie zien spurten naar de schommels.

Praktisch

Afstand: 4,6 km

Parking en start: Lijnwaadmarkt, Ename.

Knooppunten: 24 – 33 – 31 – 32 – 25 – 24 (wandelnetwerk Zwalmvallei)

Info: www.visitvlaamseardennen.be

Onze aanraders

Erfgoed in Ename

Huis Beaucarne in Ename is een echte ontdekkingstocht voor erfgoedliefhebbers. In de grote tuin, met achteraan de merkwaardige druivenserre, kan je op vrijdag, zaterdag en zondag genieten van een thee-arrangement.

Beaucarnestraat 9, Ename. Info: www.huisbeaucarne.be

Duik in geschiedenis

De zilvercollectie en de 15 originele wandtapijten vormen maar een fractie van wat het Museum van Oudenaarde en Vlaamse Ardennen (mou) te bieden heeft. Je vindt het museum in het 16de-eeuwse stadhuis van Oudenaarde.

Markt 1, Oudenaarde. Info: www.mou-oudenaarde.be

Ontdek Ronse

(foto TOV)

Een bezoek aan Ronse start in het belevingscentrum De Hoge Mote. In MUST-Textielmuseum gaat het over het rijke textielverleden van de stad. Andere aanraders zijn de Sint-Hermescrypte en de Smaakkaart uit.

Info: www.ontdekronse.be

De Zwalmmolen

Langs de Zwalmbeek staan verschillende watermolens. Ontdek ze allemaal via het wandelnetwerk Zwalmvallei. Knooppunt 1 bevindt zich aan de Zwalmmolen, met binnenin een museum. Een bezoek kan van donderdag tot zondag.

Rekegemstraat 29, Munkzwalm

Met de kinderen

Wandelen op blote voeten

De Kaaihoeve in Meilegem heeft een grote tuin waar je vrij in kan spelen. Er is ook een blotevoetenpad voor de kleinsten. In een cirkelvormig parcours ervaar je de meest uiteenlopende ondergronden. De al wat grotere voetjes kunnen beter langsgaan bij The Outsiders aan het Donkmeer in Oudenaarde. Daar kan je in groep een langer blotevoetenpad aflopen (vanaf 6 euro per persoon en nog heel wat meer avonturen beleven, zoals een escape room, waterskiën…

(foto Udo Sanen)

Het Muziekbos

Net als Bos ’t Ename is het Muziekbos in Ronse een echte trekpleister voor gezinnen. Boven op de Kanarieberg ligt een kleine natuurspeeltuin. Verderop staat de helaas niet toegankelijke Geuzentoren, een middeleeuws uitziende toren uit de 19de eeuw. In het Muziekbos kan je korte en lange wandelingen maken op en rond de Kanarieberg. Aan de voet van de heuvel ligt de IJsmolenhoeve waar je net als bij The Outsider allerlei avonturen kan boeken.

Info: www.visitvlaamseardennen.be

De Wereld van Kina

(foto Bas Bogaerts voor Toerisme Gent)

Alle vragen die rondgaan in het hoofd van je kinderen krijgen hier een antwoord. Verdeeld over verschillende thema’s en op twee locaties stap je als het ware binnen in de leefwereld van je kinderen. In De Tuin loopt een tentoonstelling samen met Vos en Haas over de seizoenen. In Het Huis kom je meer te weten over onze voorouders. Absoluut een aanrader voor weetgrage kinderen en nieuwsgierige ouders.

De Wereld van Kina: het huis, Sint-Pietersplein 14, Gent en de tuin, Berouw 55, Gent. Info: www.dewereldvankina.be

(Marijn Follebout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier