Freewheelen tussen natuur en cultuur in Haspengouw

Een zacht glooiend landschap – vol panoramische vergezichten – en indrukwekkende boomgaarden en wijnvelden: Haspengouw is een droombestemming voor fietsers, lekkerbekken én voor cultuurliefhebbers. De Limburgse regio heeft immers ook heel wat te bieden op vlak van kunst en geschiedenis. Denk maar aan Tongeren, de oudste stad van België.

(foto Belga)

Op de Grote Markt van Tongeren, de oudste stad van het land, staat het iconische standbeeld van Ambiorix, de trotse voorvader die al decennialang de bovenstad en de regio overheerst. Voor ons de ideale setting om onze verkenningstocht van Haspengouw aan te vatten. Dat doen we samen met Ronny Luyckx, stafmedewerker bij Toerisme Limburg. Ronny heeft voor ons een al even pittig als uitdagend fietsparcours uitgestippeld die ons langs enkele van de mooiste plekjes van de regio leidt. Fietsen huren we bij Marco’s Vélo Shop in Tongeren. De route volgt het alom gekende Fietsknooppuntennetwerk.

Op aanraden van Ronny gaan we voor een e-bike. Al snel snappen we waarom. Het 58 kilometer lange parcours leidt over ‘berg en dal’, en is best pittig te noemen, met onderweg enkele venijnige hellingen. Maar het moet gezegd, achter nagenoeg iedere bocht in het heuvelachtig parcours wacht ons een nieuw fascinerend vergezicht. Soms onderbroken door een idyllisch dorpsgezicht, maar meestal bestaande uit glooiende akker- of fruitlandschappen, zover het oog kan zien.

“Tongeren, Bilzen en Sint-Truiden zijn steden met geschiedenis, een tussenstop meer dan waard.”

Onze tocht is ‘slechts’ een kleine 60 kilometer, maar we trekken er een hele dag voor uit. Onderweg gaan wij immers regelmatig in de remmen om een stevige geut kunst, cultuur of geschiedenis op te snuiven. Soms alle drie tegelijk. Dat merken we al in Tongeren zelf, maar ook Borgloon – met zijn vele gehuchten – en Sint-Truiden zijn een stop waard.

Tongeren wordt doormidden gesneden door de rivier de Jeker, maar is vooral befaamd als stad van de legendarische Eburonenleider Ambiorix. Wie meer wil te weten komen over de geschiedenis van de regio, trekt naar het Gallo-Romeins Museum, of naar het Teseum, een archeologische site die drie meter onder de grond, via eeuwenoude stenen, het verhaal van de stad en haar bewoners vertelt.

Een doorkijkkerk

Na deze eerste portie geschiedenis fietsen we door prachtige natuur. Wie onderweg geen museum ziet zitten, hoeft niet te treuren, want onze sowieso al prachtige route wordt ook opgefleurd door enkele markante landschapskunstwerken. Zoals het doorkijkkerkje Reading Between the Lines, in 2018 door de lezers van de Britse krant The Guardian tot mooiste plekje van België gekozen, dat ook op ons indruk maakt.

(foto Belga)

Het parcours leidt over heuvelruggen, langs pittoreske holle wegen, door bossen en dwars door uitgestrekte fruitteeltlandschappen. Halfweg houden we een halte in Sint-Truiden. Dat komt goed uit, want de Grote Markt is bezaaid met terrasjes en andere eetgelegenheden. Net als Tongeren is ook Sint-Truiden een stad met een geschiedenis die vele eeuwen teruggaat in de tijd. Haar rijk cultureel patrimonium bevat meer dan 250 beschermde woningen, met de Begijnhofsite als absolute trekpleister.

Een ideale tussenstop op onze prachtige fietstocht, die ons weer naar Tongeren leidt. Ons dagje Haspengouw sluiten we af in Bilzen, nog zo’n stad vol geschiedenis met dank aan het kasteel Alden Biesen.

Praktisch

Afstand: 58 km.

Knooppunten: 107, 129, 128, 139, 136, 152, 153, 162, 170, 171, 189, 135, 134, 168, 169, 161, 151, 155, 156, 132, 117, 116, 111 en ten slotte terug 107.

Info: www.visitlimburg.be

Onze aanraders

Uniek wijnkasteel

Het wijnkasteel Genoels-Elderen is met zijn 22 ha het grootste wijngoed van België. Het kasteel bevindt zich in Riemst. Wie dit wenst, kan een begeleid bezoek brengen aan het wijngoed, al is het ook heerlijk toeven – en vooral proeven – op het terras.

www.wijnkasteel.com

Prachtig begijnhof

(foto Toerisme Limburg)

Wie in Sint-Truiden halt houdt, zal een wondermooie monumentenstad ontdekken, vol beschermde gebouwen. Haar Grote Markt is één van de grootste van België en niet te missen is het Sint-Agnes-begijnhof. Dit is Unesco  Werelderfgoed.

www.pcce.be

Prikkelend Heers

(foto Toerisme Limburg/Kristien Wintmolders)

Heers lag niet op onze fietsroute, maar is – voor wie er een weekendtrip van maakt – een dikke aanrader. Dit stadje herbergt niet enkel twee bekende wijndomeinen maar beschikt met de Hex-site over één van de mooiste landgoederen in eigen land.

www.heers.be/toerisme

De Fruitteelt

Gelegen in het kloppende hart van de fruitstreek, vertelt het interactief Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek het verhaal van de fruitteelt in al zijn boeiende facetten. En dit in een unieke archeologische site.

http://www.stroopfabriek.be

Met de kinderen

Gallo-Romeins Museum

In dit interactief museum wordt jong en oud meegenomen op een tocht door het verleden, van de neanderthalers, over de eerste landbouwers tot de Gallo-Romeinen. Audioguides zorgen voor deskundige begeleiding, ook op kindermaat. Zij verkennen de tentoonstelling tezamen met archeoloog Bob de Graver. De quizvragen tussendoor zorgen voor extra pret.

www.galloromeinsmuseum.be

Bilzen Mysteries

(foto Toerisme Limburg/Jonathan Ramael)

De Landcommanderij Alden Biesen omschrijft zich als het grootste kasteeldomein van de regio. Rond de indrukwekkende kasteelsite kan je bewegwijzerde wandelingen maken. Wie voor detective wil spelen, kan zich inschrijven voor een interactief misdaadspel. Gewapend met een tablet word je tot rechterhand van commissaris Angel gepromoveerd, en ontrafel je samen de oplossing van het mysterie. ’s Avonds is er de avondbeleving Het Verhaal, een fascinerend klank- en lichtspel.

www.bilzenmysteries.be en www.alden-biesen.be

Ravotten in het Hemelspark

Kinderen houden van ravotten. Het Hemelspark is de ideale omkadering om hun energie te kanaliseren. De setting is een immens speelpark vol natuurlijke hoogteverschillen, inventief bezaaid met kindvriendelijke uitdagingen, als daar zijn avontuurlijke klimrekken, sportvelden, glijbanen en zowaar een stoere speelvijver. Hier kan je tevens zalig picknicken in familieverband, een wandeltocht maken door het nabijgelegen Bellevuebos of de BioBeleefBoerderij Alverberg bezoeken.

www.kortessem.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier