Een ‘Fijne Zondag’ voor Villa Voortman in Gent

8.121 euro. Het bedrag dat Pascal Kerkhove, directeur redactie van ‘De Zondag’, vrijdag aan Dirk Bryssinck van Villa Voortman mocht overhandigen, overtreft de stoutste verwachtingen. Het is de netto-opbrengst van het boek ‘Fijne Zondag’, een bundeling van 50 columns uit ‘De Zondag’. “Een fantastisch bedrag,” aldus Kerkhove. Ook bij Villa Voortman is de tevredenheid groot. “Dit doet enorm veel deugd”, aldus Dirk Bryssinck.

Villa Voortman in Gent is een ontmoetingshuis voor mensen die vrijwel nergens meer terechtkunnen in de gewone zorg. Ze worden wel eens de zorgwekkende zorgvermijders genoemd. Mensen met een dubbele diagnose, een combinatie van verslaving en psychische problemen, die tussen wal en schip dreigen te vallen. De Villa, aan de rand van het stadscentrum, is een begrip in Gent.

“Er zijn bij wijze van spreken 10.000 goede doelen en daaruit moet je er een kiezen”, legt Pascal Kerkhove uit. “Ik koos voor Villa Voortman omdat ik het ontmoetingshuis ken via onder andere de voorstellingen Avanti! en Utopia die ze eerder maakten. Maar ook omdat de werking van de Villa aansluit bij mijn levensvisie: het geloof dat in mensen van wie niemand het nog vermoedt, altijd nog schoonheid en talent kunnen schuilen. Ik vind het ook fantastisch dat de Villa een ontmoetingsplek is voor mensen die haast nergens en bij niemand nog terechtkunnen. Dat gevoel is onbetaalbaar.”

Het is een behoorlijk ruim bedrag dat Villa Voortman vrijdag mocht ontvangen. “We wisten op voorhand niet hoeveel het boek zou opbrengen, maar toegegeven, het was meer dan we hadden gedroomd”, zegt Pascal.

Dirk Bryssinck, psycholoog en coördinator van Villa Voortman, is verrast én tevreden. “Voor onze projecten die we met en voor onze mensen maken, doen wij doorgaans een beroep op allerlei giften van mensen, verenigingen en instellingen. Maar dit is inderdaad een groot bedrag. Dat doet deugd. Alleen jammer dat we nu net door de coronamaatregelen geen voorstellingen hebben lopen. Maar die komen er zeker nog.”

Villa Voortman werkt niet alleen met professionals uit de zorg, maar ook met heel wat vrijwilligers en regelmatig worden ook kunstenaars, regisseurs en acteurs ingeschakeld om voorstellingen te organiseren. Die waren onder meer te zien in Oostende tijdens Theater aan Zee of in de Minard in Gent, maar vorig jaar bijvoorbeeld ook in De Spil in Roeselare. (JG)

Info over Villa Voortman: www.villavoortman.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier