Directeur redactie Pascal Kerkhove: “Ik hoop over 20 à 30 jaar te mogen sterven met de gedachte dat ook de kinderen van mijn kleinkinderen nog kunnen genieten van normale zomers en winters”

Goeiemorgen,

Gelezen op VRT.be op 26 november 2015: Gaat België zonder klimaatakkoord naar Parijs? Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat achter de schermen hard wordt gewerkt om niet met lege handen naar Parijs te moeten trekken. Aan de vooravond van de klimaattop is er nog steeds gaan akkoord over hoe de inspanningen in België verdeeld moeten worden.

Gelezen op HetNieuwsblad.be op 27 oktober 2021: Als de Vlaamse regering de komende dagen geen akkoord kan vinden over bijkomende klimaatregelingen, is Vlaams coördinerend klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) niet van plan om naar de klimaatconferentie in Glasgow te gaan. “Dan heb ik daar geen rol te spelen”, aldus de minister in het Vlaams Parlement.

Zes jaar later, zelfde klimaatcrisis, andere mensen, zelfde politiek spel. Deze eenvoudige vaststelling is even ontnuchterend als confronterend. Wie is hier eigenlijk bang voor wat? Is de angst om iets te doen dat een verkiezingsnederlaag zou kunnen inleiden dan écht groter dan het geloof dat een moedig en duidelijk klimaatbeleid gewoon noodzakelijk is en uiteindelijk ook electorale winst kan opleveren? Leren uit je verleden en daarmee leven, maakt een mens rijker. Kijken naar je verleden en daarin blijven leven, creëert mentale armoede. Ik heb geen groene vingers en zit heel graag in de tuin van iemand anders, maar niemand moet mij nog overtuigen dat mijn rij-, koop-, eet- en leefgewoontes best anders zijn dan tien jaar geleden. Eigen verandering eerst, kunnen we daar allemaal mee starten? In deze coronatijden hebben we ter bescherming van onze ouderen veel offers gevraagd aan jongeren en kinderen, vandaag is het aan ons voor hen. En voor hun kinderen en kleinkinderen. Ik hou ervan mooie woorden op de juiste manier na elkaar te plaatsen en nog betere zinnen te maken, maar als iemand dat beter doet, citeer ik hem/haar graag. Frans Timmermans, leider van de Europese delegatie op de klimaattop in Glasgow: ‘Covid was een hartinfarct, de klimaatcrisis is hoge bloeddruk. Je kunt lang je ogen sluiten, maar op termijn sloopt hoge bloeddruk je helemaal.’

Uitleg overbodig. Met een combinatie van gezond verstand, politieke moed, noodzakelijke keuzes, individuele verandering en verdere technologische innovatie kan het allemaal nog lukken, maar dan wel vanaf nu. Je hoeft geen doemdenker te zijn om te beseffen dat er geen tijd meer te verliezen valt. Of met Raymond van het Groenewoud in zijn vroegere zoektocht naar de liefde: ‘Nu, niet seffens, niet direct, niet subiet, niet weldra. Maar nu, maintenant, tout de suite, heute nog, verdomme.’ Ik hoop alvast over pakweg twintig à dertig jaar te mogen sterven met de gedachte dat ook de kinderen van onze kleinkinderen nog mogen genieten van normale winters en zomers.

En o ja, in september was ik een tweetal weken met vakantie in Bretagne. Het was er lastig fietsen, maar wat een prachtige streek met authentieke dorpen, ruwe kusten, trotse mensen en lekker eten. Om daarvan te proeven, hadden we wel ons Covid Safe Ticket nodig. Soms was dat een beetje vervelend omdat na een lange dag de batterij van de gsm leeg liep, maar erger werd het nooit. Er volgde uiteindelijk altijd een lekkere maaltijd en van een coronadictatuur heb ik niets gemerkt.

Dictatuur!?

Zullen we ook bij ons vanaf vandaag het gezond verstand weer laten zegevieren?

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier