Journalist voor een dag: studente (17) interviewt onze hoofdredacteur

Duizenden Vlaamse jongeren kropen vandaag voor één dag in de kleren van een beroepskracht. In ruil hiervoor gaat hun loon naar kwetsbare en kansloze jongeren in Rio. Ook onze redactie kreeg op deze Zuiddag een extra werkkracht: Janne Lefever (17) uit Roeselare mocht zich vandaag redacteur noemen. En ja hoor: ze moest meteen werken voor haar geld…

De Zuiddag is een jaarlijks initiatief georganiseerd door vzw Zuiddag (sinds kort beter gekend onder de naam Youca). Het is een unieke kans voor leerlingen van de middelbare school om voor één dag te proeven van het beroep van hun dromen en zo ook eventueel een kijkje te werpen op hun eigen toekomst. Janne Lefever, studente uit de Broederschool van Roeselare, is één van hen. Na een korte rondleiding kon ze direct in de huid van een echte journaliste kruipen met als apotheose: haar allereerste interview. Slachtoffer van dienst was haar begeleider & hoofdredacteur Bart Casteleyn.

Bart, toen je mijn leeftijd had, waren journalistiek en schrijven ook al een grote interesse? Wist je dat je later dit beroep zou uitoefenen?
Niet echt, ik was nogal een speelvogel en had helemaal geen idee wat ik wou studeren. Wel wist ik dat ik naar Gent zou gaan. (lacht) Ik koos uiteindelijk voor communicatiebeheer omdat het een brede richting was met een waaier aan interessante vakken. Na één jaar van de richting geproefd te hebben, kreeg ik de smaak te pakken en koos ik voor de specialisatie journalistiek. Na mijn stage op de redactie ben ik blijven plakken…

Haal je veel voldoening uit het werk dat je levert?
Jazeker, ik kan hier mijn creativiteit en ideeën kwijt. Tijdens de week hebben we weinig tijd om te genieten van gehaalde deadlines. Maar als we op zaterdagavond De Zondag hebben afgewerkt, volgt altijd een moment van ontlading en een zekere voldoening. Ik ben blij dat ik trots kan zijn op mijn werk.

Heb je een concreet voorbeeld waar je fier op bent?
Even denken… Misschien het sportinterview waar we elke week De Zondag mee afsluiten. Vorige zomer gaf ik onze politieke journalist de opdracht om eens sporters te interviewen, kwestie van de komkommertijd te overbruggen. Maar ondertussen is die pagina uitgegroeid tot een vaste en gesmaakte rubriek waar we vaak het nieuws mee halen.

Ik heb vandaag gemerkt dat je ook heel dikwijls opgebeld wordt en een drukke agenda hebt. Is stressbestendig zijn een noodzakelijke eigenschap van een redacteur of journalist?
Inderdaad, het is een drukke job en vaak gaat het er hectisch aan toe. Iedere week hebben we deadlines die we moeten halen en dat levert af en toe wel wat spanning en stress op. Aan de andere kant doet dat je dikwijls wel beter presteren.

Ik vond het heel boeiend om van zo nabij het reilen en zeilen op een redactie te volgen. Ik ben dan ook heel blij dat ik voor dit beroep gekozen heb vandaag. Als jij de kans had, wat zou jij dan één dag willen zijn?
Goeie vraag! Ik zou dan graag kleuterjuf zijn. (lacht) Ik ben heel graag met kinderen bezig en ben zelf trotse papa van twee schatten. Mijn vijfjarige dochter vraagt trouwens vaak wat ik eigenlijk doe van werk. Ik hou het antwoord simpel: ‘kranten maken’. Het grappige is dat ze nu denkt dat haar papa elke dag met schaar en lijm zit te knutselen…

Bedankt voor het interview. Nog snel een selfie en dan moet ik mijn deadline halen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier