Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) wil na Ninove ook Oost-Vlaanderen veroveren: “N-VA-kiezers zijn opgelicht”

NINOVE “We zijn nog niet uitgepraat. Deze coalitie houdt dat geen zes jaar vol.” Guy D’haeseleer ziet nog steeds kansen om burgemeester van Ninove te worden en zo het cordon sanitaire te breken. De Vlaams Belanger legt zijn strategie op tafel en spreekt ongezouten over de bankiers van N-VA, dwaze uitspraken van Dries Van Langenhove en het probleem van de Vlaamse beweging.

 

Guy D’haeseleer is de nieuwe held van Vlaams Belang. Dat is opvallend, want de 49-jarige Ninovieter zetelt al twintig jaar in het parlement. Hij dankt zijn nieuwe status aan de lokale verkiezingen van 14 oktober. D’haeseleer en zijn Forza Ninove behaalden maar liefst veertig procent van de stemmen. Dat leverde echter geen burgemeesterschap op. Een coalitie van Open VLD, de lokale lijst SAMEN en onafhankelijke Joost Arents, die overliep van N-VA, vormt de nieuwe meerderheid.

Over de triomf van extreemrechts aan de Dender zijn al vele analyses gemaakt. D’haeseleer noemt zijn lef en zijn bereikbaarheid zijn grootste troeven. “Ik durf de problemen te benoemen en ik neem de mensen serieus. Wie mij iets vraagt, zal een antwoord krijgen. Ik ben altijd bereikbaar, zeven op zeven, dag en nacht.” Net dát is ook de grote kritiek op de man. Hij zou meer in Ninove op café zitten dan in Brussel in het Vlaams parlement. D’haeseleer zucht. “Ik lijd aan de ziekte van Ménière. Dat betekent dat ik plotse evenwichtsstoornissen kan krijgen. Dan moet ik binnen het kwartier plat liggen op mijn bed. Ik heb die ziekte in zware vorm sinds 2013. Daarom kies ik voor Ninove.”

Waarom staat u dan uw parlementszetel niet af?

Ik heb daarover nagedacht. Maar ik zie mijn partij te graag. En omgekeerd. Ik laat die niet in de steek. Ik hoop vooral om snel weer normaal te kunnen functioneren.

Dit creëert wel minstens het beeld dat u een poenschepper bent?

(feller) Absoluut niet. Ik werk zeven op zeven. Ik volg de dossiers in het parlement, maar ik doe dat vanuit Ninove. Waarom zou ik ook in Brussel moeten zijn? Ten eerste die ziekte, maar ten tweede ben ik daar een paria. Wetsvoorstellen en amendementen van Vlaams Belangers worden niet eens bekeken. Dat is soms hallucinant. Ook de media negeren ons. Je verspeelt daar dus kostbare tijd. Ik investeer die liever in concrete dossiers om mensen te helpen.

U trekt in mei opnieuw de lijst voor het Vlaams parlement. Is dat verstandig?

Mijn voorzitter heeft daarop aangedrongen. Dat is ook normaal na wat in Ninove gebeurd is. Ik heb lang nagedacht. Ik heb ook overlegd met mijn arts. De voorbije maanden voel ik me iets beter. (zwijgt even) Kijk, ik ga duidelijk zijn. Ik wil geen herhaling van de voorbije vijf jaar. Als die ziekte niet betert, zal ik mijn zetel afstaan. Anderzijds kan die ziekte ook uitdoven. Ik hoop op dat laatste.

Ondanks die veertig procent hebt u het cordon niet kunnen breken. Is die ontgoocheling al doorgespoeld?

Neen, dit is heel frustrerend. N-VA nationaal heeft de coalitie gekelderd. Ik vraag me oprecht af wat die partij bezielt. Wat wil ze met dat spagaat bereiken? Officieel is ze tegen een cordon, maar in de praktijk is ze de grootste voorstander. Op zestien plaatsen kon N-VA een coalitie vormen met Vlaams Belang. Ze heeft dat nergens gedaan.

Ik wil geen herhaling van de voorbije vijf jaar. Als die ziekte niet betert, zal ik mijn zetel afstaan.

Op Facebook vergeleek u zwarte kinderen met chocomousse. Dat was voor Bart De Wever onaanvaardbaar.

(pikt fel in) Dat heeft daar niets mee te maken. Dat was een welgekomen aanleiding. Ik heb een hekel aan dat politiek correct gedoe. Was er in die vijftien andere gemeenten ook een Facebookpost? Neen, natuurlijk niet. N-VA heeft geproefd van de macht en ze wil die niet meer afstaan. Dát is de reden. De MR liet weten dat een lokale coalitie met Vlaams Belang ook nationale gevolgen zou hebben.

Dat was niet uw enige controversiële post. In uw campagne verspreidde u een cartoon waarop vier allochtonen een oude man opzij duwen aan de ingang van het OCMW. Wat wou u daarmee zeggen?

Tachtig procent van de leeflonen in Ninove wordt uitbetaald aan niet-Europese vreemdelingen. Dát wou ik daarmee zeggen. Je krijgt dat niet meer verkocht aan de mensen. Je kan dat niet meer verantwoorden.

Zijn die allochtonen daar schuldig aan?

Neen, natuurlijk niet. Ik schiet op het beleid.

Als dat uw punt is, dan had de burgemeester die oude man moeten opzij duwen.

Ja, maar goed, dat was om een cijfer duidelijk te maken. In al mijn pamfletten heb ik de pamperpolitiek aangeklaagd. Mocht ik allochtoon zijn, ik zou hetzelfde doen. Het wordt hen in de schoot geworpen.

Vindt u niet dat u zo mensen opzet tegen allochtonen?

Maar neen, komaan. Dat was een cartoon. In die folder stond ook uitleg.

Hebt u ooit écht geloofd in een goede afloop?

Ja. Een coalitie met N-VA was onmogelijk door de nationale druk. Het tweede scenario was een geheime stemming. Ik zou daarin zéker verkozen zijn tot burgemeester. Daar waren afspraken over gemaakt.

En dan een minderheidsbestuur leiden?

Voor even maar. Enkele mensen zouden daarna de overstap maken om Ninove niet in onbestuurbaarheid te storten. Dat was de strategie. Maar dan was er daar die overloper (Joost Arents, red), waardoor de VLD toch een coalitie kon maken.

Wie zou u die meerderheid geschonken hebben?

Ik ga geen namen noemen.

Waarom niet?

Omdat we nog niet uitgepraat zijn. Deze coalitie houdt dat geen zes jaar vol. Ze zal uiteenvallen door ruzie en persoonlijke aversie. En gezien zij maar één zetel op overschot heeft, zie ik dus nieuwe mogelijkheden voor ons. Forza Ninove zal nog aan zet komen.

Dan moet u wel iemand van Open VLD op het oog hebben. Die ene zetel van N-VA is niet genoeg.

(zwijgt veelbetekenend)

Wordt u nog burgemeester in de komende zes jaar?

Ten laatste binnen zes jaar. Dan zal de Ninovieter het cordon breken. Dat is alvast mijn persoonlijke missie geworden, mijn levensdoel. En ik zal slagen, schrijf maar op. En wie weet, gebeurt dat zelfs eerder.

Ik zou in een geheime stemming zéker verkozen zijn tot burgemeester. Daar waren afspraken over.

Op 26 mei moet u over héél Oost-Vlaanderen kiezers terughalen van N-VA. Hoe zal u dat doen?

Dat zal voor een groot stuk automatisch gaan. De N-VA is de Optima Bank van de politiek: veel mooie verkooppraatjes om klanten te werven, maar uiteindelijk blijken dat valse beloften te zijn. Hun kiezers zijn stilaan gaan merken dat ze opgelicht zijn. N-VA heeft geen énkele belofte waargemaakt. Zij hebben geen einde gemaakt aan het opengrenzenbeleid. Op communautair vlak is zelfs helemaal niets gebeurd. Een stem voor N-VA is een verloren stem voor de Vlaamse zaak. Daarmee ga ik de komende maanden campagne voeren. Ik ga Bourgeois en De Wever een geweten schoppen. N-VA kiest voor de macht, en niet voor een Forza Flandria.

Wat is uw ambitie?

Dertien à vijftien procent. Ik denk dat dat realistisch is. Op 14 oktober heeft N-VA een eerste keer kiezers verloren aan ons. Die lijn zal zich doortrekken. Mensen keren niet terug naar een ongeloofwaardige bankier. We worden straks de grote winnaars.

U spreekt over een Forza Flandria. Dat uw partij Dries Van Langenhove binnenhaalt als federaal lijsttrekker voor Vlaams-Brabant, moet u tevreden stemmen?

Ik vind dat een goede zaak. Ik heb daar ook over gepraat met mijn voorzitter (Tom Van Grieken, red). Dries maakt iets los bij een grote groep jongeren. Hij kan op termijn een smoel worden van onze partij.

Dan moet hij wel lid willen worden.

Dat moet hij zelf uitmaken. Vandaag wil hij dat niet. Ik denk dat hij binnen twee jaar anders zal spreken.

“Ik begrijp niet hoe je rechts én dik kunt zijn”, schreef hij in de chatgroep van Schild & Vrienden. Iets gelijkaardigs zei hij in Het Laatste Nieuws. Wat vindt u daarvan?

(blaast) Dat is een dwaze uitspraak. Ik kan mij inbeelden dat dat mensen schoffeert. Ik ben ook niet van de magerste zoals u ziet. Nu, dat is bijzaak voor mij. De hoofdzaak is zijn visie op Vlaanderen. (denkt na) Ik zal mijn zin van daarnet anders formuleren: als hij niet te veel van die dwaze uitspraken doet, kan hij op termijn een gezicht worden van onze partij.

Waarom is uw partij er niet in geslaagd Jean-Marie Dedecker te overtuigen?

Tja, ik heb die onderhandelingen niet zelf gevoerd, dus dat weet ik niet. Ik vind dat wel spijtig. Vlaams-nationalisten moeten samenwerken, maar doen dat niet: dat is het eeuwige probleem van de Vlaamse beweging. Dedecker is één voorbeeld. Maar ik kijk vooral naar N-VA. Die gaat eindigen zoals de VU: te links, te veel establishment. De Wever heerst als een dictator. Maar dat hij nu zelfs de socialisten verkiest boven Vlaams Belang, zorgt voor veel gemor onder zijn leden. We laten echt historische kansen schieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier