Een koppel wenste hun knappe burgerwoning uit 1954 volledig te renoveren en een uitbreiding door te voeren. De kracht van het project ligt in de unieke uitbreiding die veel nieuwe woonruimte en ruimtelijkheid aanbiedt, zonder dat het respect inboet aan het oorspronkelijke bouwvolume. Het groen en de buitenruimte worden letterlijk naar binnen gebracht.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Evenbeeld)

De bouwheer is gestart met een beperkt budget om de volledige vraag te kunnen realiseren. “Het eerste dat wij gedaan hebben, is het afstemmen van de vraag/wensen van de bouwheer met het beschikbare budget.”

“Vanaf het begin was het duidelijk dat er keuzes gemaakt moesten worden. De focus ging dan naar een kwalitatieve uitbouw met maximaal contact met de tuin. Daarbij zijn er in een eerste fase beperkte werken gebeurd op het gelijkvloers van de bestaande woning”, licht architect Bas Meulman toe.

Maximaal licht en lucht

De oude veranda moest plaats maken voor een nieuw volume. De lage uitbouw met puntdak is los gebouwd van de bestaande woning. De patio tussen deze gebouwen brengt maximaal licht en lucht in alle leefruimtes.

“De uitbreiding wordt door een groot accordeonraam opgesplitst in een binnen- en buitenruimte. De overdekte doorgang naar de tuin fungeert zo als verlengde van de binnenruimte waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt”, aldus de architect. “Aan de westkant hebben we een opening in het dak gecreëerd die het licht van de ondergaande zon tot diep in de leefkeuken brengt.”

Dit deel nieuwbouw is naar de normen geïsoleerd met 18cm vloerisolatie, 14cm PIR in de muren en 25cm buitengevelisolatie met pleister. In het dak zit 18cm houtwol.

Uitdagingen

Net zoals in elk (ver)bouw/renovatieproces zijn er uitdagingen geweest. Hier is dat niet anders. De architect legt uit: “De constructie van het accordeonraam en de ophanging hiervan in de dakconstructie is een uitdaging geweest. We hebben ernaar gestreefd om boven het accordeonraam een volledig glasvlak te creëren dat niet wordt opgesplitst in kleine delen door raamprofielen.”

“De ophanging van het accordeonraam in het dakvlak is dan noodzakelijk om een heel zware balk boven dit accordeonraam te vermijden. Eveneens van belang hier is de overgang tussen binnen en buiten en het oplossen van de koudebruggen in deze structuur.

Authenticiteit bewaard

In het hoofdgebouw bevinden zich op het gelijkvloers een ruime leefkamer aan de straat, en op de verdiepingen de slaapkamers. Op het gelijkvloers wordt, met het oog op levenslang wonen, rekening gehouden met de mogelijke integratie van een slaapkamer. De bestaande karaktervolle ruimtes zijn daar maximaal behouden gebleven.

“In de bestaande woning zijn verder ook drie eerder unieke glas-in-loodramen op het gelijkvloers, een originele haard en schouwmantel, inbouwkasten en houtwerk behouden. Ook originele vloeren en binnendeuren zijn intact behouden waar mogelijk. Verder is zoveel mogelijk hersteld en is het interieur opgefrist door schilderwerken”, vertelt Bas Meulman.

Wonen tijdens werken

De belangrijkste werken hebben ongeveer een jaar in beslag genomen. Het grootste deel van de werken is uitgevoerd in 2018. Door het specifieke concept met een maximaal behoud van de bestaande volumetrie en de nieuwe uitbreiding kon de opdrachtgever blijven wonen tijdens de werken.

“Hierbij moeten we wel zeggen dat er altijd een bepaalde overlast en extra zorgen zijn, als je blijft wonen in een woning waar grondige renovatie en uitbreidingswerken gebeuren. Het is niet evident, en eerder de uitzondering op de regel”, vertelt de architect.

Woonfiche

  • Locatie: Gentbrugge
  • Architect: ZOOM architecten
  • Type woning: halfopen bebouwing
  • Bouwjaar: 1954, renovatiejaar: 2018
  • Woonoppervlakte: 240 m2 + 60 m2 uitbreiding
  • Gezinssituatie: nieuw samengesteld gezin met 5 kinderen